Bakan Varank, TEKNOFEST'te gazetecilere açiklamalarda bulundu:Ugur Aslanhan- "Nükleer güç olmak, nükleer enerjiye sahip olmak sürdürülebilir bir ülke insa etmek için çok önemli. Ilk nükleer güç santraline yakit yüklemesiyle birlikte artik Türkiye'yi bir nükleer enerji üreticisi ülke konumuna getirdik"- "Yolumuza kararlilikla devam edecegiz. Türkiye, nükleer enerjide yeni santrallerini de yapacak, yenilenebilir enerjide kabiliyetlerini daha da artiracak"- "(SIRO Batarya Gelistirme ve Üretim Kam

Bakan Varank, TEKNOFEST'te gazetecilere açiklamalarda bulundu:Ugur Aslanhan- "Nükleer güç olmak, nükleer enerjiye sahip olmak sürdürülebilir bir ülke insa etmek için çok önemli. Ilk nükleer güç santraline yakit yüklemesiyle birlikte artik Türkiye'yi bir nükleer enerji üreticisi ülke konumuna getirdik"- "Yolumuza kararlilikla devam edecegiz. Türkiye, nükleer enerjide yeni santrallerini de yapacak, yenilenebilir enerjide kabiliyetlerini daha da artiracak"- "(SIRO Batarya Gelistirme ve Üretim Kam

ISTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk nükleer yakitin getirilmesine iliskin, "Nükleer güç olmak, nükleer enerjiye sahip olmak sürdürülebilir bir ülke insa etmek için çok önemli. Ilk nükleer güç santraline yakit yüklemesiyle birlikte artik Türkiye'yi bir nükleer enerji üreticisi ülke konumuna getirdik." dedi.

Türkiye'de milli teknolojinin gelistirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurulusun paydasligiyla, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde Istanbul Atatürk Havalimani'nda devam ediyor.

Etkinligin açilis seremonisine katilan Varank, burada basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Bursa'nin Gemlik ilçesinde bulunan ve kisa süre önce temeli atilan Togg Teknoloji Kampüsü'ndeki SIRO Batarya Gelistirme ve Üretim Kampüsü'ne iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Bu kampüs sayesinde hem otomotiv endüstrisine batarya üreteceklerini hem de bunun teknolojisini de kendilerinin gelistireceklerini dile getiren Varank, "Bu teknolojiyi ve üretecegimiz bataryalari hem Avrupa'ya hem de bölgemize pazarlayabilecegiz ve burada gelistirdigimiz kabiliyetler Türkiye'yi farkli bir boyuta tasiyacak." diye konustu.

Artik otomotivde sadece bataryanin konusulmadigini, ayni zamanda yenilenebilir enerjinin depolanmasiyla ilgili olarak depolama çözümlerinin gelistirilmesi gerektigini kaydeden Varank, "SIRO batarya fabrikasi bu islerde de öncülük etmis olacak." açiklamasinda bulundu.

- "Türkiye'yi nükleer enerji üreticisi bir ülke konumuna getirdik"

Bakan Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk nükleer yakitin getirilmesine iliskin, "Adnan Menderes'in hayalini gerçeklestirdiniz. 68 yillik bir serüven. Akkuyu ile ilgili neler söyleyeceksiniz?" seklindeki soru üzerine, su açiklamalarda bulundu:

"Dünyanin gelecegini sekillendirmek artik teknolojik bagimsizligin yaninda ayni zamanda enerjide bagimsizliktan geçiyor. Biz Türkiye olarak biliyorsunuz enerjideki hamlelerimizi birer birer atiyoruz. Türkiye'nin kurulu gücünü artirdik, yenilenebilir enerjide kapasitemizi yukari çikardik. Iste muhalefetin bir türlü inanmadigi Karadeniz'de kesfettigimiz dogal gazi kara ile bulusturduk. Vatandaslarimiz bu ay gaz faturasi ödemeyecek. Bir yil boyunca mutfaklarda ve isitmada kullandiklari 25 metreküpe kadar olan dogal gazi ödemeyecekler. Nükleer güç olmak, nükleer enerjiye sahip olmak sürdürülebilir bir ülke insa etmek için çok önemli. Ilk nükleer güç santraline yakit yüklemesiyle birlikte artik Türkiye'yi bir nükleer enerji üreticisi ülke konumuna getirdik."

Varank, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in yaptigi konusmaya isaret ederek, su açiklamalarda bulundu:

"Sayin Cumhurbaskanimizin bu iste nasil kararli durdugunu, '5 yilda bu is biter' dediginde bunun zor ve çok iddiali bir hedef oldugunu ama dün hakkini teslim ederek bunu nasil basardigimizi kameralarin karsisinda söyledi. Biz 21 yildir bir seyleri yapmanin, tas üstüne tas koymanin, üretmenin, hizmetleri vatandaslarimiz ile bulusturmanin derdinde olduk. Yapamayacagimiz hiçbir seyin sözünü vermedik, verdigimiz sözleri yerine getirmek için de büyük gayret sarf ettik. Ama bize inanmayanlar, bizimle dalga geçenler, bize hakaret edenler her zaman elestirdiler. Biz bu elestirilere aldirmiyoruz. Yolumuza kararlilikla devam edecegiz. Türkiye, nükleer enerjide yeni santrallerini de yapacak, yenilenebilir enerjide kabiliyetlerini daha da artiracak."

- "Cumhurbaskanimiz uzaya gidecek Türk yolcularinin isimlerini yarin paylasacak"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, füzyon teknolojisinde bilim insanlarinin su anda çalismalar baslattigini belirterek, dün hidrojen üretimiyle ilgili önemli bir imza attiklarini, önceki gün de TÜBITAK'in yeni Çip Üretim Tesisi'nin tanitimini gerçeklestirdiklerini hatirlatti.

Türkiye'yi muasir medeniyetler seviyesinin üzerine çikarmak için çalismalarini yaptiklarini belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Bizimle yarisamayanlar iste hep laf attilar. Simdi yavas yavas akillari baslarina gelmis. Uzaydan bahsetmeye basladilar. Sunu da samimiyet söylemek istiyorum: Biz Milli Uzay Programini ilan ettigimizde, 'millet aç aç, uzayda ne isimiz var' diyenler, simdi 'uzayda çalisma yapacagiz' diye kamuoyunun karsisina çikiyor. Biz hiçbir zaman milletimizi aldatmadik, iki yüzlü olmadik. Yarin sayin Cumhurbaskanimiz uzaya gidecek Türk yolcularinin isimlerini tüm Türkiye ile paylasacak, onlari Türkiye'ye tanitacak. Hedeflerimize kararlilikla ilerlemeye devam edecegiz."

Bakan Varank, TEKNOFEST'de, teknolojinin en yogun ve coskuyla yasandigi bir yerde olduklarini kaydederek, "Bir milyon gencin kabiliyetlerini sergilemek için yarismalara basvurdugu muazzam bir etkinlikteyiz. Biz tüm Türkiye'yi TEKNOFEST'e davet ediyoruz. 'Gelin TEKNOFEST coskusunu hep beraber yasayalim' diyoruz." açiklamalarinda bulundu.