ABD'li Senatör Courtney: "AUKUS anlasmasi Avustralya'nin egemenligine halel getirmeyecek"Murat Karadag

ABD'li Senatör Courtney: "AUKUS anlasmasi Avustralya'nin egemenligine halel getirmeyecek"Murat Karadag

ANKARA (AA) - ABD'li Senatör Joe Courtney, AUKUS anlasmasi kapsaminda nükleer denizaltilarin satisinda, Avustralya'nin egemenligine "hiçbir sekilde" halel getirilmeyecegini söyledi.

Sky News'a konusan Courtney, ABD, Ingiltere ve Avustralya liderlerinin gelecek hafta yapacagi görüsmede nükleer denizalti satis planinin açiklanacagini belirtti.,

Avustralya Deniz Kuvvetlerinin, denizaltilari bagimsizca kullanabilmesi konusunda gerekli egitimleri almasinin büyük önem arz ettigini söyleyen Courtney, "Bu AUKUS anlasmasinin temel ilkelerinden bir tanesi, hepimizin egemen ülkeler oldugumuzu kabul etmektir." degerlendirmesinde bulundu.

Courtney, "Biz çok iyi müttefikleriz. Ancak Avustralya'ya ait nükleer denizaltilarin yönetim ve kontrolü, ABD'li görevliler veya ortak personel ve komutanin uhdesinde olmayacak." dedi.

Avustralya ile birçok alanda isbirligi yapilacagini kaydeden Courtney, "Ancak hiçbir sekilde Avustralya ordusunun egemenligine halel getirmeyecegiz." ifadesini kullandi.

Courtney, Avustralya'nin nükleer denizaltilara sahip olma kararinin "sagduyu" geregi oldugunu aktararak bu adimin "Çin'i kizdiracagi" ve "ülkeyi hedef haline getirecegi" elestirilerine katilmadigini söyledi.

Avustralya'nin, halihazirda kullanimda olan denizaltilarin envanterinden çikarmasiyla yeni nükleer denizaltilara sahip olacagi zaman arasindaki sürenin ülke için risk olusturabilecegine dikkati çeken Courtney, "Ancak amacimiz, bu süreyi mümkün oldugunca kisaltacak bir plan üzerinde çalismak." dedi.

Courtney, bu süre zarfinda riski azaltmanin bir yolunun, ABD denizaltilarinin Avustralya'daki mevcudiyetini saglamak oldugunu dile getirerek "Sanirim bu konu, gelecek hafta yapilacak açiklamalarin bir parçasi olacak." ifadesini kullandi.

Courtney, AUKUS Çalisma Grubu'nun esbaskanlik görevini yürütüyor.

- AUKUS anlasmasi

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

Üç ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan "AUKUS" adli güvenlik anlasmasi uyarinca Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

Anlasma uyarinca, Avustralya'nin sahip olacagi nükleer enerjili denizaltilar, Hint-Pasifik'te istikrari desteklemek ve anlasmaya taraf olan ülkelerin ortak degerleri ile çikarlarinin korunmasina katki sunmak için kullanilacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanan AUKUS anlasmasina tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, "anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi" elestirisinde bulunmustu.

AUKUS'un ardindan Avusturalya, "nükleer güce" ulasmadan önce nükleer denizaltilara kavusacak ilk ülke olarak kayitlara geçecek.