Biden, ABD'nin "Çatismayi Önleme ve Istikrari Tesvik Etme Stratejisi"ni Kongre ile paylastiMücahit Oktay

Biden, ABD'nin "Çatismayi Önleme ve Istikrari Tesvik Etme Stratejisi"ni Kongre ile paylastiMücahit Oktay

WASHINTON (AA) - ABD Baskani Joe Biden, ABD'nin "Çatismayi Önleme ve Istikrari Tesvik Etme Stratejisi"ni uygulamaya yönelik 10 yillik plani Kongre'ye sundu.

Biden'in Kongre'ye gönderdigi mektupta, "Çatismayi Önleme ve Istikrari Tesvik Etme Stratejisi, ABD'nin çatismaya açik alanlarda, siddeti nasil önledigini ve istikrari nasil ilerlettigini yeniden tanimlamaya yönelik uzun vadeli bir girisimdir." ifadesi yer aldi.

Biden mektupta, Iki Kutuplu Küresel Kirilganlik Yasasi uyarinca, ABD hükümetinin bu stratejiyi, "öncelikli ortak ülkeler ve bölgeler" olan Haiti, Libya, Mozambik, Papua Yeni Gine ve Bati Afrika kiyisinda yer alan ülkelerdeki "yerel paydaslarla yapilan kapsamli istisarelerle gelistirilen" 10 yillik planlar araciligiyla uyguladigini belirtti.

"Önümüzdeki çalisma dört hedefe odaklaniyor." diyen ABD Baskani, bunlari, "ön alma, istikrar, ortakliklar ve yönetim" olarak siraladi.

Baskan Biden, 10 yillik plan çerçevesinde ABD'nin Bati Afrika kiyilarinda, "terörizmin ve siddet içeren asiriciligin istikrarsizlastirici yayilmasini önlemek için" her düzeydeki ortaklariyla birlikte çalismayi hedefledigine degindi.

- Libya'da "seçilmis bir ulusal hükümet" hedefleniyor

Mektupta Libya ile ilgili gelecek 10 yilin planlamasina dair su ifadeler yer aldi:

"ABD, Libya'da ülkeyi yönetebilecek, hizmet ve güvenligi saglayabilecek seçilmis bir ulusal hükümetin temellerini atmaya odaklaniyor. Ulusal seçimleri desteklemek için firsatlar ortaya çiktikça ölçeklendirilebilecek topluluk düzeyindeki programlara odaklanan esnek, uyarlanabilir bir yaklasim izliyor."

Haiti ve Papua Yeni Gine gibi ada ülkelerinin de konu edildigi plan araciligiyla ABD hükümetinin, ortak ülkelerdeki çatisma nedenlerini ele alan kilit paydaslarin yani sira sivil toplum, çok tarafli ve bölgesel kuruluslar, özel sektör ve benzer düsüncelere sahip ülkelerle olan iliskilerini derinlestirecegi kaydedildi.