Kolombiya'da gemi ve uçak alimina iliskin eski üst düzey yetkililerin rüsvet aldigi iddiasiSinan Dogan

Kolombiya'da gemi ve uçak alimina iliskin eski üst düzey yetkililerin rüsvet aldigi iddiasiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro, eski üst düzey yetkililerin Italyan sirketlerden gemi ve uçak alimiyla ilgili 80 milyon dolarlik rüsvet iddiasi oldugunu belirterek, bunun sorusturulmasini istedi.

Twitter hesabindaki paylasiminda, Italyan basininda çikan haberlere deginen Petro, "Bir Italyan sirketi ile önceki hükümetin üst düzey yetkilileri arasinda donanmanin askeri teçhizatinin satin alimiyla ilgili 80 milyon dolarlik rüsvet dagitimi yapildigi söyleniyor. Italyan savciligi hareket geçti." ifadesini kullandi.

Petro, Italya'da baslayan rüsvet iddialari sorusturmasinin Kolombiya'da da baslatilmasini savciliktan talep etti.

Askeri teçhizatin satin aliminda ismi geçen eski Kolombiya Disisleri Bakani Marta Lucia Ramirez, suçlamalarla ilgisi olmadigini belirterek, "Ne Italya'da eski Basbakanlardan Massimo D'Alema aleyhindeki skandalla ne de askeri teçhizat alimiyla alakali bilgim var." degerlendirmesinde bulundu.

- Italya'da sorusturma baslatildi

Italya'da eski Basbakanlardan Massimo D'Alema ve Italyan savunma sanayi sirketi Leonardo'nun eski üst yöneticisi (CEO) Alessandro Profumo hakkinda Kolombiya'ya askeri uçak, denizalti ve gemi satisiyla alakali sorusturma baslatildigi bildirilmisti.

Italyan ANSA ajansinin haberinde, Napoli Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma çerçevesinde, D'Alema ve Profumo'nun Roma'daki ev ve ofislerinde arama yapildigi aktarilmisti.

Sorusturmanin özellikle Italya'nin Leonardo firmasinin ürettigi M346 egitim jeti ile Fincantieri'nin ürettigi korvetler ve denizaltilarin Kolombiya'ya satisiyla alakali oldugu bilgisi belirtilmisti.

Haberde, savcilarin, söz konusu planli satis anlasmasinin, Italyan ile Kolombiyali taraflar arasinda esit olarak pay edilecek toplam 80 milyon avroluk bir komisyonu içerdiginden süphelendigi ayrica bunun Kolombiya'daki olasi alicilarindan birinin eski Disisleri Bakani ve Devlet Baskani Yardimcisi Lucia Ramirez olabilecegi iddiasi üzerinde durdugu vurgulanmisti.

Bununla beraber, taraflarin parayi nasil bölüsecekleri konusunda anlasamadiklari için satisin gerçeklesmedigi de haberlere yansimisti.