Meksika, saglik sistemindeki doktor eksikligini "sifaci"larla giderecekMurat Karadag

Meksika, saglik sistemindeki doktor eksikligini "sifaci"larla giderecekMurat Karadag

MEXICO CITY (AA) - Meksika, saglik sistemindeki sorunlarla bas etmek için geleneksel tip yöntemleri ve daha fazla Kübali doktor istihdami seçeneklerine basvuracak.

Meksika Sosyal Güvenlik Enstitüsü Baskanligini yürüten Zoe Robledo, düzenledigi basin toplantisinda, saglik sistemine 753 geleneksel masaj ve fitoterapi (bitkilerle tedavi) uzmani kazandiracaklarini söyledi.

Robledo, basta kirsal bölgelerde olmak üzere, saglik kurumlarindaki pratisyen eksikligini gidermek için, geleneksel yöntemler kullanarak hastalari tedavi eden ruhsatsiz "sifaci"larin da istihdam edilecegini duyurdu.

Basin toplantisinda söz alan Meksika Saglik Bakani Jorge Alcocer de "Geleneksel tip sayesinde insanlar fiziksel, duygusal ve ruhsal sagliklarina yönelik tehditlerin üstesinden gelmeyi basardilar." dedi.

Hastane ve saglik hizmeti sunan kliniklere ayrica ebe ve "geleneksel kütletmeci"lerin de alinacagi bildirildi.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador'un ofisinden, saglik sistemine entegre edilecek "sifaci"lara iliskin yapilan açiklamada, "Bu kisilerin sertifikali uzmanlar olmasi gerekmiyor. Bunlar, tedavi yöntemlerini atalarindan edindikleri bilgiye dayandiran kisiler de olabilir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, Meksika'nin Küba'dan getirecegi doktorlarin sayisinin da ikiye katlanacagi bilgisine yer verildi.