Italya'ya yilbasindan beri deniz yoluyla gelen düzensiz göçmen sayisi 20 bini geçtiBaris Seçkin- Italya Savunma Bakani Guido Crosetto, Afrika'dan gelen düzensiz göçmen sayisindaki artisin kismen Rus güvenlik sirketi Wagner'in Afrika ülkelerinde uyguladigi stratejiden kaynaklandigini söyledi

Italya'ya yilbasindan beri deniz yoluyla gelen düzensiz göçmen sayisi 20 bini geçtiBaris Seçkin- Italya Savunma Bakani Guido Crosetto, Afrika'dan gelen düzensiz göçmen sayisindaki artisin kismen Rus güvenlik sirketi Wagner'in Afrika ülkelerinde uyguladigi stratejiden kaynaklandigini söyledi

ROMA (AA) - Italya'ya yilbasindan bu yana Akdeniz'i asarak ulasan düzensiz göçmen sayisi 20 bin 17 olarak kayitlara geçti.

Italya Içisleri Bakanliginin verilerine göre, ülkeye Akdeniz üzerinden gelen düzensiz göçmen sayisi 1 Ocak-13 Mart döneminde 20 bin 17 olurken, geçen yil ayni dönemde bu sayi 6 bin 152, 2021'de de 6 bin 41 olmustu.

Ülkeye, sadece 9-11 Mart'ta 4 bin 566 kisi Akdeniz'deki düzensiz göç güzergahlari üzerinden geldi.

Göçmen gelislerinde yasanan artis nedeniyle Basbakan Giorgia Meloni, Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani ile Basbakan Yardimcisi ve Ulastirma ve Altyapi Bakani Matteo Salvini'nin video konferans yöntemiyle katildigi, Içisleri Bakani Matteo Piantedosi ve Savunma Bakani Guido Crosetto'nun hazir bulundugu Basbakanliktaki toplantida durumun degerlendirildigi belirtildi.

La Repubblica gazetesinin söz konusu toplantiya iliskin haberinde, kara sulari disindaki sularda düzensiz göçmenleri tasiyan teknelerin tespit edilmesi ve denizdeki gözetimde daha fazla koordinasyon saglanmasi için buna uygun teknolojik araçlara sahip Italyan donanma unsurlarinin da kullanilmasinin ele alindigi kaydedildi.

Italyan basinina konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Savunma Bakani Crosetto, Afrika'dan gelen düzensiz göçmen sayisindaki artisin kismen Rus güvenlik sirketi Wagner'in Afrika ülkelerinde uyguladigi stratejiden kaynaklandigini söyledi.

- Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akininda, Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotalarinda son yillarda yogun hareketlilik gözleniyor.

Deniz ve hava kosullarinin iyi seyrettigi günlerde Orta Akdeniz'de göç hareketliligi yogunlasiyor.

Denizde yardim çagrisi yapan düzensiz göçmenleri, Avrupali devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menseli sivil toplum kuruluslari kurtariyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardiklari düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlariyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarilan göçmenlerin Avrupa'da ilk ayak bastiklari yer ise genellikle Italya'nin Kuzey Afrika'ya en yakin kara parçasi Lampedusa Adasi oluyor.

Teknelerin alabora olmasi ya da teknelerdeki asiri kalabalik nedeniyle susuz ve havasiz kalinmasi yüzünden her yil çok sayida düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalisirken hayatini kaybediyor.