Kanada istihbarati, Gelir Idaresine yönelik "Islamofobi" iddiasini sorusturacakMehmet Alaca

Kanada istihbarati, Gelir Idaresine yönelik "Islamofobi" iddiasini sorusturacakMehmet Alaca

TRENTON (AA) - Kanada Ulusal Güvenlik ve Istihbarat Inceleme Ajansi, hükümet adina vergi toplayan ve vergi yasalarini uygulayan Kanada Gelir Idaresi (CRA) aleyhindeki Islamofobi suçlamalarina iliskin sorusturma yürütecek.

Ajansin sorusturmasi, CRA'nin Kanada Müslüman Dernegi (MAC) hakkinda 2015 yilinda baslayan denetimine iliskin yapilacak.

Sorusturmanin, CRA'nin "Kanada'da kayitli hayir kuruluslariyla ilgili ulusal güvenlik faaliyetlerine ve karar verme süreçlerine, bunlarin makullügünü, gerekliligini ve yasalara uygunlugunu degerlendirmeye" odaklanacagi bildirildi.

CRA'nin inceleme ve analiz bölümü, bagislarin terörizmi finanse etmek için kullanilmadigindan emin olmak adina MAC gibi kayitli hayir kuruluslarini inceleme altina aliyor.

Incelemede olumsuz bir sonuç bulunmasi halinde bagisçilara vergi makbuzu verilmemesi için kurulusun "hayir kurumu" lisansi iptal edilebilir.

Iptal durumunda söz konusu kurulusun fon toplama kabiliyeti sinirlandirabilir.

MAC, 2022'de vergi kurumunun "sistemik ön yargi ve Islamofobi" ile hareket ettigi gerekçesiyle Müslüman hayir kuruluslarini hedef aldigini iddia ederek, denetimi durdurmak için dava açmisti.

MAC ayrica CRA'nin ön yargili davrandigi iddiasinin sorusturulmasini istemisti.