Almanya'da milletvekili sayisini sinirlayan yasa degisikligi kabul edildiCüneyt Karadag

Almanya'da milletvekili sayisini sinirlayan yasa degisikligi kabul edildiCüneyt Karadag

BERLIN (AA) - Almanya Federal Meclisi'nde (Bundestag) seçim yasasinda milletvekili sayisini sinirlayan degisiklik kabul edildi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yesiller (Grüne) ve Hür Demokrat Partiden (FDP) olusan koalisyon hükümetinin, Federal Parlamento'ya tasari olarak sundugu yasa degisikligi, gelecek seçimden itibaren milletvekili sayisini maksimum 630 ile sinirlandirmayi öngörüyor.

Degisiklik, 261'e karsi 400 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Oylamada 23 milletvekili çekimser kaldi.

Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ve Sol Parti, sert bir dille elestirdikleri yasa degisikligini, Anayasa Mahkemesine tasiyacaklarini duyurdu.

Kabul edilen degisiklikle yüzde 5 barajinin delinmesi engellendi. Böylece en az 3 seçim bölgesinde en fazla oy alarak 3 adayini dogrudan Federal Meclis'e sokan parti için yüzde 5 barajinin göz önünde bulundurulmamasi kurali devre disi birakildi. Sadece yüzde 5 barajini asan partilerin milletvekili çikarmalari kurali getirildi.

26 Eylül 2021 tarihinde yapilan genel seçimlerde Sol Parti yüzde 4,9 oy alarak yüzde barajini asamadigi halde, gösterdigi adaylardan 3'ü seçim bölgelerinde en fazla oyu aldigi için parlamentoya 39 milletvekili gönderme hakki elde etmisti.

Su anda Federal Meclis'te SPD'nin 206, Hristiyan Birlik Partilerinin (CDU-CSU) 197, Yesiller'in 118, FDP'nin 92, asiri sagci Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) 78, Sol Parti'nin 39 ve bagimsiz 6 milletvekili bulunuyor.