Disisleri Bakani Çavusoglu, TDT Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi'nda konustu:Tugba Altun,Mustafa Deveci- "Türk Devletleri Teskilati, hepimizin rüyasiydi. Gerçek oldu. Her geçen gün kurumsal altyapimizi güçlendiriyor, isbirligimizi yeni alanlara yayiyoruz" - "Kibris Türk halkinin egemen esitliginin, haklarinin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesi, maruz kaldigi izolasyon ve kisitlamalarin kaldirilmasi ortak gayemiz olmalidir"

Disisleri Bakani Çavusoglu, TDT Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi'nda konustu:Tugba Altun,Mustafa Deveci- "Türk Devletleri Teskilati, hepimizin rüyasiydi. Gerçek oldu. Her geçen gün kurumsal altyapimizi güçlendiriyor, isbirligimizi yeni alanlara yayiyoruz"
- "Kibris Türk halkinin egemen esitliginin, haklarinin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesi, maruz kaldigi izolasyon ve kisitlamalarin kaldirilmasi ortak gayemiz olmalidir"

ANKARA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Türk Devletleri Teskilati, hepimizin rüyasiydi. Gerçek oldu. Her geçen gün kurumsal altyapimizi güçlendiriyor; isbirligimizi yeni alanlara yayiyoruz." dedi.

Çavusoglu, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi’nda konustu.

Toplantiya Özbekistan Disisleri Bakan Vekili Bahtiyar Saidov, Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov, Kirgizistan Disisleri Bakani Ceenbek Kulubayev, Kazakistan Disisleri Bakani Birinci Yardimcisi Kayrat Umarov, Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Türkmenistan Istanbul Baskonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov ve TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev katildi.

Toplanti, 6 Subat’ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremler ve dün Sanliurfa ve Adiyaman’da yasanan sel nedeniyle hayatini kaybedenler için saygi durusuyla basladi.

Çavusoglu, disisleri bakanlari olarak ögleden sonra liderlerin bir araya gelecegi zirvenin hazirligini yapacaklarini kaydetti.

En son 10 Ekim 2022'de Semerkant Zirvesi'nde bir araya geldiklerini belirten Çavusoglu, tarihin hizli aktigini ve istisarelerin siklastirilmasi gerektigini, Azerbaycan'in bu düsünceyle TDT Olaganüstü Zirvesi düzenlenmesini önerdigini söyledi.

TDT Dönem Baskani Özbekistan'in da Türkiye'nin zirveye ev sahipligi yapmasini teklif ettigini aktaran Çavusoglu, "Zirvenin baska bir gündemle toplanmasini isterdik. Ancak, yüzyilin felaketi nedeniyle 'Afet-Acil Durum Yönetimi ve Insani Yardim' temasini seçtik. Çok derin bir keder içindeyiz. Biliyoruz ki bu keder sadece Türkiye’de yasanmiyor." dedi.

Çavusoglu, Orhun Anitlarinda bulunan Bilge Kagan'in kardesi Kül Tigin’i kaybettigindeki sözlerine atif yaparak Türk dünyasinin da depremde kaybettigi kardesleri için böyle derin bir yasa boguldugunu ifade etti.

Türk dünyasinin sadece Türkiye'nin kederini paylasmakla kalmadigina ve dayanisma diplomasisinin en güzel örnegini de sergiledigine isaret eden Çavusoglu, mevkidaslarinin da bizzat desteklerini gösterdiklerini, TDT ülkelerinin arama kurtarma ekipleri ve sahra hastaneleri gönderdiklerini belirtti.

Çavusoglu, Türklerin gök kubbeyi, yeryüzünün üstüne gerilmis büyük bir çadir olarak gördügünü dile getirerek "(TDT ülkelerinin) Kubbe seklindeki 'kiyiz üyleriniz', 'boz üyleriniz' insanlarimiza barinak oldu. Kahramanmaras’in Göksun ilçesinde Kirgizlar tarafindan kurulan son çadira son dügümü ben attim." diye konustu.

- "Birligimiz gücümüzdür"

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan büyük bir insani muhabbet gördüklerini kaydeden Çavusoglu, söyle devam etti:

"Azerbaycan’dan, emekli maasini gönderen amcamizi; Özbekistan’dan, ömürlük tasarrufunu hiç düsünmeden bagislayan teyzemizi; Kazakistan’dan, kumbarasini Büyükelçiligimize getiren Körkem kardesimizi; Kirgizistan’dan, köylerinin ihtiyaçlari için topladiklari parayi gönderen Calpak-Tas köyündeki kardeslerimizi; Türkmenistan’dan, tek varligi büyükbas hayvanini bagislamak isteyen Ogulnabat teyzemizi; Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden, gönüllü olarak çalismalara katilmak için adeta yarisan kardeslerimizi ve Macaristan’dan, resim çizip, bagis toplayan ögrenci kardeslerimizi anmak isterim."

Çavusoglu, bu güçlü destegin, "Birligimiz gücümüzdür" derlerse her felaketin üstesinden gelebileceklerini ispat ettigini vurgulayarak, "Türk Devletleri Teskilati, hepimizin rüyasiydi. Gerçek oldu. Her geçen gün kurumsal altyapimizi güçlendiriyor, isbirligimizi yeni alanlara tasiyoruz." ifadelerini kullandi.

Aralik 2022'de Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun ev sahipliginde düzenlenen Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlar Toplantisi'nin çok zamanli yapildigini hatirlatan Çavusoglu, 2040 Türk Dünyasi Vizyon Belgesi'nin bir parçasi olan Sivil Koruma Mekanizmasi'ni hemen hayata geçirmeleri gerektigine dikkati çekti.

Çavusoglu, Istanbul Zirvesi'nde karar verdikleri gibi yesil teknolojiyi kullanan, akilli sehirlere sahip bir Türk dünyasi insa etmeleri gerektigine deginerek "Küresel enerji denklemindeki agirligimiz artiyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatti ve TANAP gibi büyük çapli enerji projelerini beraber hayata geçirdik. TANAP’in, Hazar bölgesinden ilave dogal gazi uluslararasi piyasaya tasimasi için isbirligini artirmaliyiz." seklinde konustu.

Aralik 2022'de Azerbaycan ve Türkmenistan ile imzaladiklari üçlü mutabakat zaptinin bu açidan önemli oldugunu vurgulayan Çavusoglu, "Asya’nin yeniden öne çiktigi bu dönemde Orta Koridor'un küresel ticaretteki payini artirmaliyiz." dedi.

Çavusoglu, Semerkant Zirvesi'nde bu yönde imzalanan anlasmalarin hizla hayata geçirilmesi gerektigini ve üye devletlerin ekonomilerinin saglikli sekilde bütünlesmesi için Türk Yatirim Fonu'na önem verdiklerini dile getirdi.

Hedeflere daha hizli ulasabilmek için TDT Sekretaryasi'ni daha da güçlendirmeleri gerektiginin altini çizen Çavusoglu, TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev’e ve çalisma arkadaslarina da tesekkür etti.

- KKTC'nin gözlemci üye olarak bulunmasi önemli

Çavusoglu, içinde bulunulan tarihsel sürecin birçok sinamayi da beraberinde getirdigine deginerek, Ukrayna'daki savasin, Afganistan'daki gelismelerin ve bölgedeki diger sorunlarin TDT'yi ve üyelerini yakindan ilgilendirdigini söyledi.

Bu baglamda Çavusoglu, "Ortak akilla, tarihin akisinda savrulmayi degil, ona yön vermeyi tercih etmeliyiz. Dolayisiyla birligimizi güçlendirmemiz sart." dedi.

Çavusoglu, KKTC'nin gözlemci üye olarak burada bulunmasinin bu açidan çok anlamli oldugunu vurgulayarak, "Kibris Türk halkinin egemen esitliginin, haklarinin ve esit uluslararasi statüsünün tescil edilmesi, maruz kaldigi izolasyon ve kisitlamalarin kaldirilmasi ortak gayemiz olmalidir." diye konustu.

Mevkidaslarina tekrar "hos geldin" diyen Çavusoglu, bu toplantinin büyük Türk dünyasinin her cografyadaki "budunlari" için hayirlara vesile olmasini diledi.