Küresel halka arz pazarindaki düsüs devam ediyorBahattin Gönültas- EY'nin Global Halka Arz Trendleri 2023 Raporuna göre, ocak-mart döneminde halka arzlar yoluyla elde edilen gelir 21,5 milyar dolar olarak gerçeklesti

Küresel halka arz pazarindaki düsüs devam ediyorBahattin Gönültas- EY'nin Global Halka Arz Trendleri 2023 Raporuna göre, ocak-mart döneminde halka arzlar yoluyla elde edilen gelir 21,5 milyar dolar olarak gerçeklesti

BERLIN (AA) - Denetim ve danismanlik sirketi EY'nin raporuna göre, dünya genelinde halka arz sayisi, 2023’nin ocak-mart döneminde bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 8 azalisla 299 olarak gerçeklesti.

EY, Global Halka Arz Trendleri 2023 Raporu'nun ilk çeyrek dönem sonuçlarini açikladi.

Buna göre, bu yilin ocak-mart döneminde gerçeklestirilen halka arz islemi sayisi bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 9 azalis göstererek 299 oldu. 2022’nin ayni döneminde 326 halka arz islemi gerçeklestirilmisti.

Ocak-mart döneminde halka arzlar yoluyla elde edilen gelir 21,5 milyar dolar olarak gerçeklesirken, gelirlerde 2022’nin ayni dönemine göre yüzde 61 azalis kaydedildi. 2022’nin ayni döneminde 54,6 milyar dolar gelir elde edilmisti.

Raporda, geçen yilda halka arz sayisinda yüzde 45'lik düsüs oldugu hatirlatilarak, “Yilin basindaki halka arzda herhangi bir ivme, küresel bankacilik sistemindeki son çalkanti tarafindan daha da bastirilmasiyla birlikte, beklenmedik enflasyon ve faiz orani görünümüyle hizla azaldi." denildi.

EY’nin raporunda, zorlu ekonomik ve jeopolitik ortama ragmen, enflasyonun zirve yapmasi, enerji fiyatlarinin azalmasi ve Çin ekonomisinin toparlanmasiyla yeni halka arzlar için ufukta isik oldugu belirtilerek, “Bununla birlikte, sirketler borsaya açilmadan önce piyasalarin istikrar kazanmasi ve toparlanmasini beklediginden, halka arz için bekleyen sirketler artmaya devam ediyor.” denildi.

Teknoloji sirketlerinin 2023’de halka arzlara öncülük etmeye devam ettigine vurgu yapilan raporda, 2023'ün ilk çeyreginde ilk 10 sirketten dördünün enerji sektöründen oldugu belirtildi.

Rapora göre, Asya-Pasifik bölgesinde gerçeklesen halka arzlardan elde edilen gelir yüzde 70 ve islem sayisi da yüzde 6 düstü. Toplam gelir 12,7 milyar olarak kayitlara geçti. Asya-Pasifik halka arz pazari, küresel halka arzlarin yüzde 59'unu olusturdu.

Kita Amerikasi’nda halka arzda islem sayisi yüzde 11 ve elde edilen gelir yüzde 9 artarak 2,6 milyar dolara indi.

Öte yandan, yatirimcilar aylardir yüksek faiz oranlari ve yasam maliyetleri ile mücadele ederken, son zamanlarda, Credit Suisse, Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic Bank için acil devlet müdahalelerle sonuçlanan bankacilik sektöründeki tarihi çalkanti da yatirimcilarin risk istahini azaltiyor.