Kosova Basbakani Albin Kurti, Pristine'de Türkçe egitim veren okulu ziyaret ettiEren Beksaç

Kosova Basbakani Albin Kurti, Pristine'de Türkçe egitim veren okulu ziyaret ettiEren Beksaç

PRISTINE (AA) - Kosova Basbakani Albin Kurti, ülkesinde çok dilliligin böylesine uzun bir gelenegi olmasindan ve çocuklarin ana dillerini ögrenme firsati bulabilmesinden gurur duydugunu söyledi.

Basbakan Kurti, Kosova'da Türkçe egitimin kabul edilisinin 72. yil dönümü vesilesiyle baskent Pristine'de Türkçe ve Arnavutça egitim veren "Elena Gjika" Ilkokulunu ziyaret etti.

Kurti'ye ziyaretinde Egitim, Bilim, Teknoloji ve Inovasyon Bakani Arberie Nagavci, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Baskani ve Kosova Bölgesel Kalkinma Bakani Fikrim Damka ile KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jilta ve Enis Kervan eslik etti.

Kosova'da çok dilliligin böylesine uzun bir gelenegi olmasindan ve çocuklarin ana dillerini ögrenme firsati bulabilmesinden gurur duydugunu belirten Kurti, "Insanlarin birbirleriyle iletisim kurma imkani bulabildigi uluslararasi akimlar ve ülke dayanismasi avantajlarindan hem bireyler hem de devlet yararlanir ancak birbirimizin dilini ögrenmeden önce kendi ana dilimizden emin olmaliyiz çünkü en iyi egitim, ana dilde yapilan egitimdir." ifadelerini kullandi.

Kurti ayrica Kosova'nin 2022-2026 egitim stratejisinde, ders kitaplarinin ve diger materyallerin Türkçe ve ayrica Kosova'da yasayan diger çogunluk olmayan topluluklarin dillerinde hazirlanmasi için çesitli desteklerin bulundugunu söyledi.

Okulun müdür yardimcisi Agnesa Globoder, Kosova'da Türkçe egitimin siki çalisma, özveri ve desteklerle basarili bir sekilde sürdürüldügünü vurgulayarak "Türk toplumundan 19 ögretmenimiz ve ilkokul öncesi siniflardan dokuzuncu sinifa kadar 198 ögrencimiz var. Ayrica Türk toplumunun egitimine devam ettigi Sami Frashëri Lisesinde ve ardindan yurt disinda veya Kosova'da egitim için dersler devam ediyor." dedi.

- Kosova'da Türkçe egitimi 72 yasinda

Eski Yugoslavya döneminde, 1951 yilinda alinan kararla Kosova topraklarinda yasayan Türk toplulugu için Türkçe derslerin görülecegi siniflar açilmasina karar verilmisti.

1951-1952 egitim-ögretim yilinda, Türkçe ögrenim görmek için ilkögretim ve liselere kayit alinmaya baslanmis ve Prizren, Pristine, Gilan, Mitroviça ve Ipek sehirlerinde ayrica Mamusa ve Dobirçan köylerinde ilk Türk ilkögretim okullari açilmisti.

1955-1956 egitim-ögretim yilina gelindiginde, sekiz yillik 12 ilkögretim okulunda Türkçe egitim için ayrilan 109 sinifta 3 bin 558 ögrenci ve 134 ögretmen bulunuyordu.

Kosova'da Türkçe egitim, ögrenci sayisi son yillarda azalmis olsa da bugün Prizren, Pristine, Mamusa, Mitrovica, Viçitirin, Gilan ve Dobirçan bölgelerindeki okullarda devam ediyor.

Ayrica Pristine ve Prizren Üniversitelerinde, lisans ve yüksek lisans düzeylerinde Türkçe bölümler mevcut.