Astimlilar, uygun ilaç tedavisi ve egitimle yasamlarina kisitlanmadan devam edebiliyorMehmet Kumcagiz- Türk Toraks Dernegi Orta Karadeniz Sube Baskani Prof. Dr. Oguz Uzun:- "Astim tamamen kontrol altina alinabilir ve bu hastalar normal bir hayat yasayabilir. Astim hastasi olup olimpiyat sampiyonu olan yüzücüler, futbolcular ve sarkicilar var. Bu hastalik bir yasam tarzidir"
SAMSUN (AA) - Türk Toraks Dernegi Orta Karadeniz Sube Baskani ve Ondokuz Mayis Üniversitesi Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Oguz Uzun, "Astim tamamen kontrol altina alinabilir ve bu hastalar normal bir hayat yasayabilir. Astim hastasi olup olimpiyat sampiyonu olan yüzücüler, futbolcular ve sarkicilar var. Bu hastalik bir yasam tarzidir." dedi.
Uzun, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hastaliga dikkati çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla mayis ayinin ilk sali gününün "Dünya Astim Günü" olarak kutlandigini söyledi.
Astimin hem çocuklarda hem de eriskinlerde sik görülen bir hastalik olduguna isaret eden Uzun, etkili tedavileri bulunmasina karsin dünyada sikligi en fazla artma egilimindeki hastaliklar arasinda yer aldigina dikkati çekti.
Hastaligin artmasinda degisen çevre ve yasam kosullari suçlanmakla birlikte kesin nedenin ortaya konulamadigini belirten Uzun, "Astima 'modern çagin hastaligi' da denilebilir. Hastalik, bölgelere göre degisiklik göstermekle birlikte her 10 ile 12 kisiden birisinin astim oldugu bilinmektedir. Bu siklik çocuklarda bir miktar daha fazladir. Ülkemizde 4 milyon, dünyada ise 300 milyondan fazla astim hastasi oldugu varsayilmaktadir. Dünyanin hiçbir yerinde hastaligi tamamen ortadan kaldiracak mucizevi bir ilaç ya da baska bir tedavi yoktur. Tedavisinin amaci, hastaliga bagli sikayetlerin kontrol altina alinmasi ve hastanin yasamini normale en yakin sekilde devam ettirebilmesidir." diye konustu.
Uygun ilaç tedavisi ve astimi tetikleyen durumlardan kaçinilmasiyla hastaligin belirtilerinin kontrol altina alinabilecegini aktaran Uzun, söyle devam etti:
"Bu hastalikla ilgili insanlarda bazi ön yargilar vardir. Hastaligi oldugunu ögrenenler ilk basta ciddi moral bozuklugu içine girer. Hiçbir zaman bu hastaliktan kurtulamayacaklarini, nefes açici spreylere ömür boyu muhtaç olacaklarini düsünürler. Bu moral bozuklugu hastaliklarinin daha da ilerlemesine ve belki de ilaçlari kullanmamalarina yol açabilir. Oysa bu korkular tamamen yanlistir, astim tamamen kontrol altina alinabilir ve bu hastalar normal bir hayat yasayabilir. Astim hastasi olup olimpiyat sampiyonu olan yüzücüler, futbolcular ve sarkicilar var. Bu hastalik bir yasam tarzidir."
- Ilacin dogru ve düzenli kullanimi önem tasiyor
Uzun, her hastalikta oldugu gibi astimda da hasta egitiminin önem tasidigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:
"Astim ilaçlari çogunlukla normal hap veya ignelerden farkli olarak solunum yoluyla kullanilir. Hastalar çogu zaman bunu hava yolu ile kullanildiklari için ilaçlarinin arasinda bile saymaz. Bunun temel amaci, hem ilacin hasta olan akcigerlere direkt ulasmasi hem de kana karisarak olusturabilecegi yan etkileri azaltmaktir. Bu nedenle zannedildiginin aksine astim ilaçlari, agizdan ya da damardan kullanilanlara göre çok masum ilaçlardir.
Bir diger dogru olmayan korku, astim ilaçlarinin aliskanlik yapici etkisi oldugudur. Astimda iki grup ilaç bulunmaktadir. Birinci gruptaki ilaçlar, hastaligin uzun dönemde kontrol altina alinmasini ve hastaliga bagli belirtilerin ortadan kalkmasini saglar. Böylece hastaliga bagli gelisebilecek komplikasyonlar önlenir. Ikinci gruptakiler ise nefes açici ilaçlardir. Bunlar, hastanin birkaç dakika içinde nefesinin açilmasini saglar. Iste bu noktada çok sik hata yapilir. Hastalar aninda nefeslerini açtigi için nefes açici ilaçlarini sik kullanir ama esas hastaligi kontrol altina alacak ilaçlarini aninda etkisini görmedikleri için ihmal eder. Bu da kisir döngü olusturur. Ilaçlarini aldiktan kisa zaman sonra nefeslerinin tekrar daralmasina yol açar."
Prof. Dr. Uzun, Dünya Astim Günü'nün bu yilki temasinin, "Astimda dogru tani ve dogru tedavi için el ele" oldugunu dile getirerek, "Dünyada ve ülkemizde bu hastaligin tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadir. Uygun ilaç tedavisi ve astim hastalarinin egitimi ile hastalik kontrol altina alinabilir ve astimlilar yasamlarina hastalik nedeniyle kisitlanmadan devam edebilir. Hastaligin dogru tanisi için çogu zaman sikayetlerin özellikleri, fizik muayene, akciger grafisi ve solunum fonksiyon testleri yeterlidir." diye konustu.