Kizilay, depremzedeler için nakdi destek modeli "BIZ"i hayata geçirdiBurcu Çalik Göçümlü

Kizilay, depremzedeler için nakdi destek modeli "BIZ"i hayata geçirdiBurcu Çalik Göçümlü

ANKARA (AA) - Türk Kizilayin BM Dünya Gida Programi (WFP) ve Uluslararasi Kizilay Kizilhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) isbirliginde hayata geçirdigi Birlikte Iyilik Zamani (BIZ) Projesi ile ihtiyaç sahibi depremzede ailelere aylik 3 bin lira destek saglaniyor.

Türk Kizilaydan yapilan açiklamaya göre, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta yasanan depremlerin ardindan bölgedeki ihtiyaçlari karsilamak ve yaralari sarabilmek için baslatilan insani yardim çalismalari sürüyor.

Bu kapsamda, IFRC ve WFP'nin finansman destegiyle BIZ projesi gelistirildi. Yaklasik 1 milyar lira bütçeli projenin ilk fazinda, detayli incelemeyle belirlenen 151 bin depremzede haneye, hane basina 3 bin lira aylik nakdi destek saglaniyor.

Ihtiyaç sahibi aileler SMS'le yatirilan miktar hakkinda bilgilendirilip, destegi tek seferde T.C. kimlik numaralariyla Halkbank üzerinden çekebiliyor. Nakdi yardimla ilgili hareketlerin takibi de Kizilaykart platformu üzerinden gerçeklesiyor.

Yararlanicilarin belirlenmesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin deprem öncesinde sagladigi sosyal yardimlardan yararlanan ve deprem bölgesinde ikamet eden en fazla ihtiyaç sahibi durumundaki kisilerin verisi temin edildi.

AFAD'in kriterlerine göre, bina hasar durumu "orta ve üstü" olarak belirlenen haneler, Bakanligin verileri isiginda tekrar incelendi.

Analizler sonucunda 151 bin hanenin verisine ulasildi. 15 sosyal yardim türüne göre hane içerisindeki kadin, çocuk ve engelli durumundaki en kirilgan grupta yer alan ihtiyaç sahipleri de analiz edilerek, ödeme planinda öncelik siralamasi yapildi.

- Kapsamin genisletilmesine yönelik çalismalar sürüyor

Açiklamada, baslangiçta 2 ay devam etmesi öngörülen projenin süresinin uzatilmasi ve yararlanici kapsaminin genisletilmesine yönelik çalismalarin da sürdügü bildirildi.

Projeye iliskin detayli bilgiye, Kizilay'in 168 çagri merkezinden ya da "biz.kizilaykart.org" internet adresinden ulasilabiliyor.