Libyali yetkililerden, Tunus Cumhurbaskani'nin El-Buri petrol sahasinin paylasilmasi çagrisina tepkiSafiye Karabacak

Libyali yetkililerden, Tunus Cumhurbaskani'nin El-Buri petrol sahasinin paylasilmasi çagrisina tepkiSafiye Karabacak

ISTANBUL (AA) - Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol Bakani Muhammed Avn, Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in El-Buri petrol sahasinin paylasilmasi yönündeki çagrisina tepki gösterdi.

Avn, basina yaptigi açiklamada, El-Buri petrol sahasiyla ilgili meselenin Uluslararasi Adalet Divani tarafindan karara baglandigini belirtti.

Taraflarin da bu durumu kabul ettigine ve böylece Libya ile Tunus arasindaki deniz sinirlarinin belirlendigine isaret eden Avn, bu açiklamalara verilecek yanitin Libya devletinin en yüksek kademelerinden gelmesi gerektigini kaydetti.

Libya'nin dogusunda bulunan Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi Enerji Komitesi Baskani Isa el-Ureybi de "Komite, Tunus Cumhurbaskani Said'in El-Buri petrol sahasi ve kita sahanligi hakkindaki açiklamalarini resmi bir yanit hazirlamak üzere inceleyecektir." dedi.

Ureybi, "Libya halkina ait olan Libya’nin zenginliklerine herhangi bir kosul veya gerekçeyle dokunulmasi kabul edilemez." ifadelerini kullandi.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, Tunus Petrol Faaliyetleri Kurumunu ziyareti sirasinda, ülkesinin El-Buri petrol sahasindan çok küçük bir miktar disinda bir sey elde etmedigini ve sahanin Libya ile aralarinda esit olarak paylastirilmasi çagrisinda bulunmustu. Said, sahanin Tunus'un tüm ihtiyaçlarini ve daha fazlasini karsilayabilecegini vurgulamisti.

Akdeniz'deki en büyük petrol ve dogal gaz sahalarindan olan El-Buri, Libya kiyilarinin 120 km kuzeyinde yer aliyor.

Uluslararasi Adalet Divani, Subat 1982'de Libya ile Tunus arasinda anlasmazlik bulunan kita sahanligi konusunda oy çogunluguyla Libya lehine karar almisti. Tunus, 1985'te Uluslararasi Adalet Divani'ndan kararin yeniden gözden geçirilmesini istemis ancak talebi reddedilmisti.