Insan Haklari Izleme Örgütü: Brezilya'da uzaktan egitim araçlari çocuklarin verilerini topladiBüsra Selvi Ögütcen

Insan Haklari Izleme Örgütü: Brezilya'da uzaktan egitim araçlari çocuklarin verilerini topladiBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW), Brezilya'da uzaktan egitim araçlarinin çocuklarin verilerini topladigini belirtti.

Merkezi New York'ta bulunan HRW'nin internet sitesinde, "Brezilya: Çevrim Içi Ögrenme Araçlari Çocuklarin Verilerini Topluyor" baslikli açiklama yayimlandi.

Açiklamada, ocakta yapilan analizler sonucunda, ülkede uzaktan egitim hizmeti saglanan 7 internet sitesinin reklam için tasarlanan izleme teknolojilerini kullanarak çocuklarin verilerini toplayip üçüncü taraflarla paylastigi ifade edildi.

Baska bir internet sitesinin de söz konusu teknolojileri kullanmadan verileri toplayip paylastigi degerlendirmesine yer verilen açiklamada, 8 sitenin çocuklari yalnizca egitim sirasinda degil internette olduklari sürece izledigi belirtildi.

Açiklamada, bu siteler arasinda eyalet yönetimlerine ait egitim kurumlari tarafindan olusturulanlarin da bulundugu vurgulandi.

Sitelerden birinde, oturum kaydetme teknolojisinin kullanildigi aktarilan açiklamada, bu teknolojiyle üçüncü tarafin, kullanici davranislarini izleyebildigi ve kaydedebildigi bilgisi paylasildi.

Açiklamada, Minas Gerais ve Sao Paulo eyaletleri egitim kurumlarina ait sitelerinin, çocuklarin kisisel verilerini reklamcilik alaninda çalisan teknoloji sirketleriyle paylastigi ifade edildi.

Bu sitelerden 7'sinin, çocuklarin verilerini davranissal reklamcilik alaninda faaliyet gösteren sirketlere gönderdigine dikkat çekilen açiklamada, bu verilerin, zararli veya çikarlarina hizmet etmeyen sonuçlara yönlendirmesi durumunda çocuklarin baska haklarini da ihlal edebilecegi vurgulandi.

Açiklamada, Brezilya'da veri toplamayla ilgili kurumlarin yetkililerinin, çocuklarin özeline yapilan bu saldirilari durdurmasi gerektiginin alti çizildi.

Bunun için yetkililerin, teknoloji sirketlerinin ve eyalet yönetimlerinin topladigi verileri sildirmesi, egitim disindaki herhangi bir amaca yönelik kullanimini engellemesi gerektigi kaydedilen açiklamada, Brezilya'ya çocuklarin verilerinin kapsamli olarak korunmasini saglayacak yasa degisiklikleri yapilmasi çagrisinda bulunuldu.

HRW'nin Mayis 2022'de bu sitelerden bir kisminin çocuklarin verilerini topladigini açiklamasinin ardindan bu sitelerden biri kapatilmisti.