Disisleri Bakani Çavusoglu, Misir ziyareti sonrasi gündemi degerlendirdi: (2)Tugba Altun,Sümeyye Dilara Dinçer,Salih Okuroglu,Mustafa Deveci- "Yükümlülügünü yerine getirenlerin, üçlü mutabakati uygulayanlarin NATO’ya girmesine izin veririz ama adim atmayana da izin vermeyiz dedik" - "Türkiye’nin istikrarina en az bizim kadar onlar da önem veriyorlar çünkü Türkiye’nin güçlü olmasi, o bölgelerde Türkiye’nin etkin olmasi adalet demektir, kalkinma demektir, insani yardim demektir" - "Kuzey Kibris Tü
ANKARA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, birçok ülkeye gittiklerine ve Türk dünyasina, Asya'ya ve Balkanlar'a döndüklerine deginerek, "Türkiye’nin istikrarina en az bizim kadar onlar da önem veriyorlar çünkü Türkiye’nin güçlü olmasi, o bölgelerde Türkiye’nin etkin olmasi adalet demektir, kalkinma demektir, insani yardim demektir." ifadesini kullandi.
Çavusoglu, 18 Mart'taki Misir ziyareti kapsaminda mevkidasi Samih Sukri ile yaptigi ikili görüsmeyle ilgili basin mensuplarinin sorularini yanitladi.
Avrupa Birligi'nin (AB) Belçika'nin baskenti Brüksel'de Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgelerine mali destek toplamak amaciyla düzenleyecegi Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'na iliskin konusan Çavusoglu, sunlari kaydetti:
"Donörler Konferansi bugün düzenlenecek. Türkiye Deprem Toparlanma ve Yeniden Imar Degerlendirmesi Raporu (TERRA) yayimlandi. Bu raporun hazirligini Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP), Dünya Bankasi ve Avrupa Birligi yapti. Bugün konferansta üçlü bir sunum yapilacak, önce Strateji Bütçe Baskanligi raporu sunacak, arkasindan Dünya Bankasi ve BM Kalkinma Programi bu raporla ilgili kendi sunumlarini yapacaklar. Ama ileride tabii bu raporlama devam edecek, degerlendirmeler devam edecek çünkü atilmasi gereken orta vadeli adimlar var. Bu rapor aslinda sadece bugünkü konferans için bir referans olmayacak. Bundan sonra herhangi bir kredi kurulusuyla bir kredi isbirligine girdigimiz zaman bu rapor referans olacak."
Çavusoglu, Uluslararasi Bagisçilar Konferansi'nda nakdi yardimin yani sira bazi ülkelerin deprem bölgelerinin yeniden insasina katki saglamak adina destek verme taahhüdünde bulundugunu belirterek, "Bir taraftan AB'nin kendisi kendi fonlarindan taahhütte bulunacak bir taraftan Yatirim Bankasinin açiklamasi olacak." ifadesini kullandi.
- Macaristan Disisleri Bakani Szijjarto'dan yeniden insa için öneri
Çavusoglu ayrica, Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto'nun belli yerlerin yeniden insasiyla ilgili öneri sundugunu, Azerbaycan ve Özbekistan'in da deprem bölgelerindeki bazi bölgelerin insasini üstlenme teklifinde bulundugunu bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanligina bagli fonun kuruldugunu hatirlatan Çavusoglu, aktarilacak meblaglarin bu fonda birikecegini kaydetti.
- Yunanistan'a gitmemiz gündemde degil
Çavusoglu, Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias ile görüsüp görüsmeyecegine iliskin soru üzerine, "Yunanistan'a gitmemiz gündemde degil. Bugün Dendias da Brüksel'de olacak, onunla görüsmemiz olabilir. Bu sabah ayrica Avrupa Birligi Disisleri Bakanlari Konsey Toplantisi var." dedi.
Bazi konularda Türkiye'nin Yunanistan ile görüs ayriliklarinin devam ettigine dikkati çeken Çavusoglu, istisari görüsmelerde bunlari nasil çözeceklerini müzakere ettiklerini ancak bir anlasmanin saglanmadigini, bu sebeple de sorunlarin devam ettigini söyledi.
- Isveç ve Finlandiya'nin NATO üyelik süreci
Finlandiya'nin NATO üyeliginin kabul sürecinden sonra Isveç'in tavrinda herhangi bir degisiklik olup olmadigina iliskin soruyu Çavusoglu, "Geçen cuma günü Isveç Disisleri Bakani (Tobias Billström) ile görüstüm. Finlandiya ile ilgili böyle bir karar açiklayacagimizi, önce bizden duymalarini istedigimizi, ikili iliskilerimize verdigimiz önem ve onlara olan saygimizdan dolayi medyadan duymalarini istemedigimizi söyledim, bilgi verdim." seklinde yanitladi.
Çavusoglu, görüsmede, mevkidasi Billström'ün ise NATO Zirvesi'nden önce Isveç'in üyeliginin sonuçlanmasini umudunu dile getirdigini aktararak, "Ben de 'size bagli' dedim. '1 Haziran itibariyla yasaniz da devreye giriyor' dedim. NATO’ya üyeliklerinin, zirveye kadar atacaklari adimlara bagli oldugunu söyledim." ifadelerini kullandi.
"(Isveç) Her zamanki gibi, 'bazi seyleri yaptik, kararliyiz' diyorlar. Bu yeni hükümet daha kararli." diyen Çavusoglu, Isveç'in gereklilikleri yerine getirip getirmeyecegine dair bir degerlendirmede bulunamayacagini ancak sorunun devam ettigini söyledi.
Çavusoglu, ABD'nin en basindan beri Isveç ve Finlandiya'nin beraber üye olmasi gerektigine, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e de geldiklerinde bunu söylediklerine dikkati çekti.
Onlara da süreçleri ayirabileceklerini, Finlandiya'ya olumlu bakabileceklerini söylediklerini aktaran Çavusoglu, "Bu aslinda bir mesaj, 'yükümlülügünü yerine getirenlerin, üçlü mutabakati uygulayanlarin NATO’ya girmesine izin veririz ama adim atmayana da izin vermeyiz' dedik." seklinde konustu.
Çavusoglu, bu sürecin Macaristan'in da iki ülkenin üyeligini onaylamasi bakimindan önemli oldugunu vurgulayarak, "Macaristan da en son onaylayan biz olmayacagiz diyordu. Bizim bu adimimizdan sonra, Macaristan da herhalde önümüzdeki günlerde kendi sürecini degerlendirir, protokol meclisteydi zaten." dedi.
- 14 Mayis Seçimleri
Dört dönem milletvekilligi yaptigini ve seçimde nerede faydali olabilecekse orada degerlendirilmek istedigini dile getiren Çavusoglu, islerine odaklandigini ve dis politikanin seçimden önemli bir unsur oldugunu ifade etti.
Çavusoglu, dis politika çalismalarinin seçimlerde çok gündemde olacagini ve bunlarin katkisi üzerine odaklandigini belirterek, Misir'la olan sürecin seçimle ilgisi bulunmadigini söyledi.
Suriye ile angajmani destekleyen de karsi çikan da oldugunu kaydeden Çavusoglu, "Seçim stratejisi degil bunlar ama 11 senedir çözülmeyen bir sorun var. Bu angajmana girmezsek de bir taraftan terör problemi devam edecek bir taraftan ülkedeki durum devam edecek." ifadelerini kullandi.
- "Türkiye'nin istikrari Balkanlar için de hayati derecede önemli"
Çavusoglu, muhalefetin tutumuna dair su degerlendirmelerde bulundu:
"Maalesef, hiç olumlu degil. Hep yakacagiz, yikacagiz, yargilayacagiz. Ben olumlu bir sey görmedim. Hep elimize geçirirsek sunu yapacagiz, bunu yapacagiz. Halka böyle güven verilmez. Burada ne yapabilecegini söyle. Aktivist gibi söylemlere halkimiz prim vermez. Bizler siyasi partileriz, Türkiye’nin ciddi konulari var su anda. Depremden sonra, dünyanin ciddi konulari var. Dünyadaki çatismalarin, krizlerin yüzde 60’i bizim etrafimizda. Bir de gelecek hedeflerimiz var. Bu hedeflerimiz dogrultusunda ne yapacagiz? Bunu konusmamiz lazim. Radikal söylemlere halk prim vermez."
Bakan Çavusoglu, dünyada Afrika'ya ve birçok yere gittiklerini; Türk dünyasina, Asya'ya ve Balkanlar'a döndüklerini belirterek, "Türkiye’nin istikrarina en az bizim kadar onlar da önem veriyorlar çünkü Türkiye’nin güçlü olmasi, o bölgelerde Türkiye’nin etkin olmasi adalet demektir, kalkinma demektir, insani yardim demektir." dedi.
Cumhurbaskani Erdogan'in bu bölgelerde yaptiklarini herkesin bildigine isaret eden Çavusoglu, Sirbistan, Bosna Hersek ve Hirvatistan'dan gelenlerin de ayni seyleri söylediklerini; Türkiye'nin istikrarli olmasinin bu bölge için de hayati derecede önemli oldugunu vurguladi.
Çavusoglu, 14 Mayis'taki seçimlere iliskin, "Biz insallah 14 Mayis’ta Sayin Cumhurbaskanimizin (Recep Tayyip Erdogan) güçlü bir oyla, halkimizin oyuyla tekrar seçilecegine inaniyoruz. Hedeflerimize devam edecegiz, bu dogrultuda da çalisacagiz. Ben de sahada kampanyaya tüm gücümle destek verecegim." seklinde konustu.
Seçim sürecinde sadece Antalya'ya degil, her yere gidecegini belirten Çavusoglu, bir senedir üniversitelere giderek gençlerle de sohbet ettiklerini, sorunlarin çözümü konusunda ne yapildigini anlattiklarini söyledi.
- "Imar fonunun nasil kullanildigi seffaf sekilde gösterilecek"
Çavusoglu, imar fonuna dair dis kaynaklardan maddi yardimda ve taahhütte bulunanlar olacagini ve onun da bu fon üzerinden kanalize edilecegini anlatti.
Yeniden insa dahil olmak üzere bunun sadece ev yapmak olmadigina deginen Çavusoglu, bunun daha iyi, kaliteli ve çevreye duyarli akilli sehirler kurmak anlamina geldigini belirtti.
Çavusoglu, ihtiyaç olan yerlerde okul ve hastane yapilacagini, kim ne kadar para verirse ve nerede kullanilmasini isterse ona göre hareket edilecegini söyledi.
Gelen kaynaklarin depremle, yeniden imar ve insayla ilgili amacina göre kullanilacagini aktaran Çavusoglu, fonun seffaf sekilde nereye kullanilacagini da herkesin görecegini ifade etti.
- "Misir gazinin Türkiye'ye ihraci konusunda müzakere teklifi"
Misir gazinin Türkiye'ye ihraci konusunda ise Çavusoglu, "Bu konuda spot piyasadan almak yerine, enerji firmalarimiz BOTAS’la Misir firmasi EGAS uzun vadeli anlasma imzalasinlar ve bu isbirligimizi sürdürelim dedik. Kendi firmamiz ve Enerji Bakanliklarimiz bu konuyu müzakere etsinler dedik." dedi.
- "KKTC'nin TDT'ye gözlemci üyeligi anayasal adiyla katilmasi bakimindan digerlerinden farkli"
Çavusoglu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Türk Devletleri Teskilati (TDT) gözlemci üyeligine iliskin, Islam Isbirligi Teskilati (IIT) ve Ekonomik Isbirligi Teskilatinda (EIT) da ayni sekilde gözlemci üyelik statüsüyle baslandigini söyledi.
KKTC'nin TDT gözlemci üyeliginde anayasal adiyla üye olmasi sebebiyle farklilik oldugunu dile getiren Çavusoglu, "(KKTC) Toplantiya da katildi. Bayrak da orada. KKTC Cumhurbaskani (Ersin Tatar) toplantiya katildi. Disisleri Bakanlari Toplantisina KKTC Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu geldi. Sayin Cumhurbaskanimiz (Erdogan) New York’ta da vurguladi, o günkü toplantida da vurguladi, artik Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin taninmasi, aslinda taninmis haklarinin Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne iade edilmesi için çalisiyoruz." seklinde konustu.???????
(Bitti)