AB, Ukrayna'ya mühimmat saglamaya hazirlaniyorAta Ufuk Seker- AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: - "Ukrayna'ya mühimmat saglanmasina iliskin anlasmayi tamamlamayi umuyoruz" - "(Tahil Koridoru) Bu diplomatik çaba için Birlesmis Milletler (BM) ve Türkiye'yi tebrik ediyoruz"

AB, Ukrayna'ya mühimmat saglamaya hazirlaniyorAta Ufuk Seker- AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell:
- "Ukrayna'ya mühimmat saglanmasina iliskin anlasmayi tamamlamayi umuyoruz"
- "(Tahil Koridoru) Bu diplomatik çaba için Birlesmis Milletler (BM) ve Türkiye'yi tebrik ediyoruz"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya ihtiyaç duydugu askeri mühimmati saglayacaklarini söyledi.

Borrell, AB üyesi ülkelerin disisleri bakanlarinin Brüksel'de gerçeklestirecegi toplanti öncesinde basina açiklamalarda bulundu.

Dünyada yaklasik 350 milyon kisinin asiri yoksul ve tehlikeli durumda olduguna isaret eden Borrell, bu kisilerin Rusya-Ukrayna Savasi öncesinde de kötü durumda oldugunu ancak savasla insani durumun son derece tehlikeli bir hal aldigini vurguladi.

Borrell, Ukrayna'dan tahil ve gida ihracina yönelik Tahil Koridoru Anlasmasi'nin uzatilmasina iliskin, "Bu diplomatik çaba için Birlesmis Milletler (BM) ve Türkiye'yi tebrik ediyoruz." ifadesini kullandi.

Tahil Koridoru Anlasmasi'nin "gecikme olmaksizin" uygulanmasi gerektigine isaret eden Borrell, aksi halde can kayiplari yasanacagini belirtti.

Borrell, toplantinin ilk kisminda Ukrayna'daki durumun görüsülecegini, son yasananlari ve Ukrayna'yi nasil destekleyeceklerini ele alacaklarini söyledi.

Ögleden sonra yapilacak oturuma savunma bakanlarinin da katilacagina isaret eden Borrell, "Ukrayna'ya mühimmat saglanmasina iliskin anlasmayi tamamlamayi umuyoruz." dedi.

Borrell, Ukrayna'nin kendisini savunmayi sürdürebilmesi için yaklasik 2 milyar avroluk mühimmat saglamak üzere 3 asamali bir yaklasimlarinin oldugunu ifade etti.

Bu konuda bakanlarin hemfikir olmasini ve çok önemli bir karar almasini umdugunu vurgulayan Borrell, "Aksi takdirde Ukrayna'ya silah tedarik etmeye devam etmemiz zor olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Borrell, "Mühimmat alimi için 2 milyar avro sagliyoruz. Ukrayna'nin ne tür mühimmatlara ihtiyaç duydugunu biliyoruz." diye konustu.

Ukrayna'nin 155,152 ve 102 milimetre top mermisine ihtiyaç duydugunu belirten Borrell "Neye ihtiyaçlari oldugunu biliyoruz. Ihtiyaç duyduklari mühimmati saglayacagiz." dedi.

Borrell, bir gazetecinin Avrupa'da yeterince 155 milimetre top mermisi olup olmadigini sormasi üzerine, "Daha çok üretmeliyiz. Daha fazla üretebilmek için üretim kapasitemizi artirmamiz gerekiyor." ifadesini kullandi.

Ilk asamada Ukrayna'ya AB ülkelerinin elindeki mühimmatin gönderilecegini, ikinci asamada daha fazla üretim yapilacagini belirten Borrell, üçüncü asamada da daha fazla üretim için sanayi kapasitesinin gelistirilecegini anlatti.

Borrell, finansmanin ve kapasitenin mevcut oldugunu, üye ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektigini vurguladi.

Uluslararasi Ceza Mahkemesinin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin hakkinda yakalama kararina iliskin Borrell, bunun çok önemli ve oyunun kurallarini degistiren bir gelisme oldugunu söyledi.

Borrell, Rusya'nin mahkemeyi tanimadigini animsatarak "Putin, bu uluslararasi anlasmayi imzalayan 130'dan fazla ülkeden birine seyahat ederse derhal tutuklanmali." diye konustu.

Bakanlarin Tunus'taki durumu da ele alacaklarini belirten Borrell, Tunus'ta siyasi istikrarsizligin korkunç bir ekonomik durumla birlestigini söyledi.

Borrell, Tunus'taki gelismeleri yakindan takip ettiklerini, yakinda bu ülkeyi ziyaret edebilecegini kaydetti.