Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu: (2)Ruslan Rehimov- "Türkiye'ye gönderilen arama kurtarma ekiplerinin sayisi bakimindan Azerbaycan birinci ülke oldu" - "Ekiplerimiz 53 kisiyi kurtardi, 780 kisinin cesedine ulasti. Saglik personelimiz 3 binden fazla kisiye saglik hizmeti gösterdi. AFAD ve diger kuruluslarin banka hesaplarina 45 milyon dolardan fazla para yatirildi. 5 bin 300 ton insani yardim gönderildi"

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev, TDT Olaganüstü Zirvesi'nde konustu: (2)Ruslan Rehimov- "Türkiye'ye gönderilen arama kurtarma ekiplerinin sayisi bakimindan Azerbaycan birinci ülke oldu"
- "Ekiplerimiz 53 kisiyi kurtardi, 780 kisinin cesedine ulasti. Saglik personelimiz 3 binden fazla kisiye saglik hizmeti gösterdi. AFAD ve diger kuruluslarin banka hesaplarina 45 milyon dolardan fazla para yatirildi. 5 bin 300 ton insani yardim gönderildi"

ANKARA (AA) - Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Azerbaycan halkinin Türkiye'ye yardim ulastirmak için seferber oldugunu belirterek, "Türkiye'ye gönderilen arama kurtarma ekiplerinin sayisi bakimindan Azerbaycan birinci ülke oldu." dedi.

Aliyev, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde çok sayida insanin yasamini yitirmesinden büyük üzüntü duyduklarini belirten Aliyev, "Azerbaycan hükümeti ve halki, depremler sonrasinda Türkiye'ye insani yardim ulastirmak için seferber oldu." diye konustu.

Aliyev, Azerbaycan'dan arama kurtarma ekipleri, saglik personeli ve gönüllülerden olusan 940 kisilik grubun Türkiye'deki deprem bölgesine gönderildigini dile getirerek, "Türkiye'ye gönderilen arama kurtarma ekiplerinin sayisi bakimindan Azerbaycan birinci ülke oldu. Ekiplerimiz 53 kisiyi kurtardi, 780 kisinin cesedine ulasti. Saglik personelimiz 3 binden fazla kisiye saglik hizmeti gösterdi. AFAD ve diger kuruluslarin banka hesaplarina 45 milyon dolardan fazla para yatirildi. 5 bin 300 ton insani yardim gönderildi." bilgisini paylasti.

30 yillik isgal döneminde Azerbaycan'in yüzlerce sehri ve köyünün, tarihi ve dini anitlari ve mezarliklarinin kasitli sekilde Ermenistan tarafindan yikildigina dikkati çeken Aliyev, yabanci uzmanlarin, yerle bir edilen Agdam sehrini "Kafkasya'nin Hirosimasi" diye nitelendirdiklerini belirtti.

Aliyev, Karabag ve Dogu Zengezur'da 67 camiden 65'inin Ermenilerce yikildigini, ikisinin ise domuz ve inek ahiri olarak kullanildigini kaydetti.

Azerbaycan'a ait dogal kaynaklarin yagmalandigini, çevreye ciddi zarar verildigini anlatan Aliyev, "1. Karabag Savasi'nda yaklasik 4 bin vatandasimiz kaybolmustur. Bunlarin neredeyse tamami iskence görerek katledilmistir. Topraklarimiz kurtarildiktan sonra birkaç yerde toplu mezarlar tespit ettik. Ermenistan, hala kayip insanlarimizla ilgili bilgi vermekten kaçiniyor." diye konustu.

Ermenistan'in isgali nedeniyle Azerbaycan'in dünyanin en fazla "mayin kirliligi" olan ülkelerinden biri haline geldigine dikkati çeken Aliyev, 2. Karabag Savasi'ndan sonra yaklasik 300 Azerbaycanlinin Ermenilerin dösedigi mayinlarin patlamasi sonucu hayatini kaybettigini veya agir yaralandigini söyledi.

Aliyev, 2022'de Prag ve Soçi'de yapilan görüsmelerde Ermenistan'in Azerbaycan'in toprak bütünlügünü ve egemenligini tanidigini fakat buna ragmen kendi ordularini hala tam olarak Azerbaycan topraklarindan çikarmadigini ifade etti.

Karabag'da hala yasa disi Ermeni gruplarin ve suç çetelerinin bulunduguna isaret eden Aliyev, "Ermenistan, Zengezur Koridoru'nun açilmasi hususundaki yükümlülügünden de kaçinmaktadir. Ermenistan, 10 Kasim 2020'de imzalanan üçlü bildiriyi kabaca ihlal etmektedir ve bundan dolayi sorumlu tutulmalidir." diye konustu.

- "Sifirdan 9 yeni sehir kuruyoruz"

Cumhurbaskani Aliyev, Karabag ve Dogu Zengezur'da genis kapsamli imar çalismalarini hayata geçirdiklerini söyledi.

"Azerbaycan, Ermenistan tarafindan yikilan büyük arazilere hayati geri getiriyor." diyen Aliyev, su bilgileri paylasti:

"Biz sifirdan 9 yeni sehir ve ilk asamada 300'den fazla köy ve kasaba kuruyoruz. Bu, bir hükümetin çatisma sonrasinda kendi finansal kaynaklariyla hayata geçirdigi nadir ve benzeri görülmeyen yeniden imar modelidir. Zorunlu göçmenlerin kendi ata yurtlarina dönüsü için 'Büyük Dönüs Programi'nin uygulanmasina basladik. Imar sürecinde Türk sirketleri, çok sayida altyapi projesinde aktif rol aliyor. Türk sirketleriyle imzalanan anlasmalarin degeri 3 milyar dolardan fazladir."

- "Türk dünyasi daha büyük cografyayi kapsamaktadir

Aliyev, Türk dünyasinin Türk devletlerinin sinirlariyla kisitli olmadigini vurguladi.

Türk dünyasinin daha büyük cografyayi kapsadigini belirten Aliyev, sunlari kaydetti:

"Dünyada 50 milyondan fazla Azerbaycanli bulunmaktadir. Bunlarin sadece 10 milyonu Azerbaycan'da yasamaktadir. 1920'de Sovyet hükümetinin karariyla tarihi topraklarimiz olan Bati Zengezur'un Azerbaycan'dan koparilarak Ermenistan'a verilmesi, Türk dünyasinin cografi olarak kopmasina neden olmustur. Simdiki Ermenistan topraklarinda yasayan Azerbaycanlilar oradan kovulmustur.

Ermenistan, Karabag ve Dogu Zengezur'da yaptigi gibi simdiki Ermenistan arazisinde yani Bati Azerbaycan'da kültürel mirasimizi, tarihi anitlarimizi, camilerimizi yikmistir. Azerbaycan, defalarca UNESCO'ya simdiki Ermenistan topraklarinda Azerbaycan kültürel mirasinin durumunun ögrenilmesi hususunda basvuruda bulunmustur ve olumlu yanit beklemektedir.

Bati Azerbaycan'da etnik temizlige ugrayan soydaslarimiz, Bati Azerbaycanlilar Toplulugunu olusturdu. Onlar, tarihi topraklarina baris yoluyla dönmeyi amaç edindiler. Bati Azerbaycanlilar Toplulugunun hazirladigi dönüs konseptine göre simdiki Ermenistan topraklarindan sinir disi edilen Azerbaycanlilarin kendi yurtlarina dönüsü için onay ve garanti mekanizmasina sahip, hukuki zorunluluk içeren uluslararasi mutabakat saglanmalidir."

Azerbaycan devleti olarak Karabag'da yasayan Ermenilerin bireysel hak ve güvenliklerini saglayacaklarini belirten Aliyev, Ermenistan'in da mütekabiliyet ilkesi geregi Bati Azerbaycanlilarin hak ve özgürlüklerini saglamasi gerektigini vurguladi.

(Bitti)