Eski kiz arkadasinin yüzüne kimyasal madde atan saniga üst sinirdan verilen ceza onandiTanju Özkaya- Yargitayin kararinda, 18 yil hapis cezasi veren yerel mahkemenin ceza tayin ederken alt sinirdan uzaklastigi, ayrica sanik hakkinda takdiri indirim uygulanmadigi belirtilerek, "vicdani kaninin kesin, tutarli ve çelismeyen verilere dayandirildigi" vurgulandi

Eski kiz arkadasinin yüzüne kimyasal madde atan saniga üst sinirdan verilen ceza onandiTanju Özkaya- Yargitayin kararinda, 18 yil hapis cezasi veren yerel mahkemenin ceza tayin ederken alt sinirdan uzaklastigi, ayrica sanik hakkinda takdiri indirim uygulanmadigi belirtilerek, "vicdani kaninin kesin, tutarli ve çelismeyen verilere dayandirildigi" vurgulandi

ANKARA (AA) - TANJU ÖZKAYA - Yargitay 8. Ceza Dairesi, eski kiz arkadasi Sultan S'yi silahla alikoyduktan sonra yüzüne kimyasal madde atarak yaralayan tutuklu sanik Soner Bolat'a verilen 18 yil hapis cezasini onadi.

Daire, Ankara 40. Agir Ceza Mahkemesince 5 Temmuz 2022'de karara baglanan sanik Bolat'in, "silahla neticesi sebebiyle agirlasmis yaralama" suçundan 6 yil, "silahla kisiyi hürriyetinden yoksun birakmak" suçundan ise 12 yil hapisle cezalandirildigi dosyanin temyiz incelemesini tamamladi.

Yerel mahkemedeki yargilama usul islemlerinin kanuna uygun yapildigi, delillerin hukuka uygun sekilde elde edildigi belirtilen kararda, asamalarda ileri sürülen iddia ve savunmalarin temyiz denetimini saglayacak biçimde eksiksiz sergilendigi vurgulandi.

Yerel mahkemenin ceza tayin ederken alt sinirdan uzaklastigi, ayrica sanik hakkinda takdiri indirim uygulanmadigi aktarilan kararda, vicdani kaninin kesin, tutarli ve çelismeyen verilere dayandirildigi, sanigin eylemlerinin dogru olarak nitelendirildigi, kanunda öngörülen suç tipine uydugu, yaptirimlarin ise kanuni baglamda sahsilestirilmek suretiyle uygulandigi ifade edildi.

Bu kapsamda taraf avukatlari ve sanigin temyiz inceleme taleplerinin esastan reddedildigi belirtilen kararda, yerel mahkemenin iki suçtan verdigi toplam 18 yil hapis cezasinin onandigi aktarildi.

- "Karar caydirici bir etki olusturacak"

Karari degerlendiren magdur avukati Deniz Can Aydin, sanik hakkinda takdiri indirim uygulanmamasi ve alt sinirdan uzaklasarak tayin edilen cezanin onanmasinin, kadina siddet eylemlerine dair caydirici bir etki olusturmasini umut ettigini belirtti.

Aydin, "Nitekim kararin istinaf mahkemesi ve Yargitayda da hukuka uygun bulunmasinin bu baglamda önemli oldugunu düsünüyoruz. Kadina yönelik siddet vakalarina karsi etkin ve caydirici hukuki süreçler isletilmesinin yasamsal oldugu, bu örnekte de açikça görülmüstür." dedi.

Diger magdur avukati Yigit Murat Onurhan da Yargitayin emsal nitelikteki bu kararinin benzer olaylar bakimindan yol gösterici olacagini ifade ederek, "Kadina yönelik siddet sorununun temelinde, bu sorunun ana sebebi olan toplumsal cinsiyet esitsizligi yatmaktadir. 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Yönelik Siddetin Önlenmesine Dair Kanun basta olmak üzere kadina yönelik siddetin önlenmesi adina hukukun etkin olarak kullanilmasinin hayati bir önem tasidigi ortaya çikmistir." degerlendirmesini yapti.

- Olay

Yerel mahkemenin gerekçeli kararina göre, Mamak ilçesinde yasayan magdur Sultan S, ayrildigi erkek arkadasi Soner Bolat'in bir araya gelme istegine olumsuz cevap verdi.

Bunun üzerine Bolat, 5 Ocak 2022'de is yerine gitmek için evinden ayrilan kadinin yolunu kesip belindeki ruhsatsiz silahi göstererek, "Senin bugün isin bitecek, benden kurtulamazsin, seni öldürecegim." diyerek tehdit etti.

Bolat, silah zoruyla yakinlardaki çocuk parkina götürdügü magdurun yüzüne kimyasal madde atti. Magdurun yüzünün belirli bölgelerinde ikinci derece yanik ve buna bagli kalici izler olustu.