Kalici oje uygulamasinda kapilan enfeksiyon kemige inebilirNeriman Senanur Torun- Ankara Sehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmani Doç. Dr. Burcu Tugrul: - "Kalici tirnak uygulamalarinda yapilan manikür uygulamasi sirasinda tirnagin içerisine enfeksiyon girdiginde 3-4 hafta tirnagimiz kapali kaldigi için o enfeksiyon görünmez hale geliyor" - "Eger herhangi bir semptom, agri, sizi vermezse enfeksiyon daha derine, hatta kemige kadar inebiliyor"

Kalici oje uygulamasinda kapilan enfeksiyon kemige inebilirNeriman Senanur Torun- Ankara Sehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmani Doç. Dr. Burcu Tugrul:
- "Kalici tirnak uygulamalarinda yapilan manikür uygulamasi sirasinda tirnagin içerisine enfeksiyon girdiginde 3-4 hafta tirnagimiz kapali kaldigi için o enfeksiyon görünmez hale geliyor"
- "Eger herhangi bir semptom, agri, sizi vermezse enfeksiyon daha derine, hatta kemige kadar inebiliyor"

ANKARA (AA) - NERIMAN SENANUR TORUN - Ankara Sehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmani Doç. Dr. Burcu Tugrul, "Kalici tirnak uygulamalarinda yapilan manikür sirasinda tirnagin içerisine enfeksiyon girdiginde, 3-4 hafta tirnagimiz kapali kaldigi için o enfeksiyon görünmez hale geliyor. Eger herhangi bir semptom, agri, sizi vermezse enfeksiyon daha derine, hatta kemige kadar inebiliyor." dedi.

Doç. Dr. Tugrul, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kalici oje, protez tirnak ve buna benzer uygulamalarin özel günler haricinde yapilmamasi gerektigini belirtti.

Tugrul, "Kalici tirnak uygulamalarinda yapilan manikür uygulamasi sirasinda tirnagin içerisine enfeksiyon girdiginde 3-4 hafta tirnagimiz kapali kaldigi için o enfeksiyon görünmez hale geliyor. Eger herhangi bir semptom, agri, sizi vermezse daha derine, hatta kemige kadar inebiliyor. Bunun yaninda 3-4 hafta sonra tirnaklardan ojelerin çikarilmasiyla tirnakta inanilmaz bir kirilganlik, incelme, kopma gibi durumlar meydana geliyor. Bunun kendi kendini tamir etmesi de çok zor oluyor." diye konustu.

Tugrul, tirnak uygulamasi sirasinda, islemin kalici olmasi için ellerin ultraviyole isini yayan cihazlara maruz kaldigini söyledi. Bu isinlarin yaslanma hizini arttiran çevresel bir faktör oldugunu vurgulayan Tugrul, "Ciltte günes lekeleri, elastikiyet kaybi çok kronik ve uzun süreliyse kansere kadar gidebiliyor. O yüzden eger özel bir durumunuz yoksa çok sik bir sekilde kalici tirnak uygulamalarina girmenizi önermiyoruz." dedi.

- "Tirnak deyip geçmeyin, en ufak bir belirtide dermatologunuza basvurun"

Tugrul, manikür uygulamalari sirasinda, tirnagin kendini korumasini saglayan "kütikül" kisminin alinmasini önermediklerini ve bunun çok önemli oldugunu dile getirdi.

Yumusatildiktan sonra kütiküllerin geriye dogru itilebilecegini söyleyen Tugrul, söyle konustu:

"Tirnagi uzun süreli, çok uzun ya da çok kisa kullanmamak da önemli. Tabii ki en önemli noktalardan biri ise sterilize edilmemis ürünleri ve cihazlari kullanmamak. Kütiküllerin alinmasiyla mantar ve benzeri enfeksiyonlara davetiye çikarmis oluyoruz. Tüm bu nedenlerle manikürün de isi iyi bilen ve medikal manikür uygulamalari yapan yerlerde yaptirilmasi önemli."

Tirnaklarin sagliksiz durumlarda gösterdigi semptomlara deginen Burcu Tugrul, "Saglikli tirnak kirilgan degildir. Üzeri pürüzlü degildir. Renk degisimi ve noktalar yoktur. Tirnak ve deri arasinda kalinlasma görmeyiz. Bu söylediklerimin tam tersi durumlar ortaya çiktiginda mantar enfeksiyonlari ve bazi cilt hastaliklarinin bulgulari olabilir. Ayni zamanda tirnakta bir agri, akinti varsa bu da bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu sebeple tirnak deyip geçmeyin en ufak bir belirtide dermatologunuza basvurun." bilgisini verdi.

Tugrul, kadinlarin ellerinin ev isleri sebebiyle uzun süre suda kalabildigine dikkati çekerek, bu tür islerde eldiven kullanilmasini önerdi. Tugrul, "Su ve deterjan döngüsünden ellerimizi korumak ve sik nemlendirmek hem elimize hem de tirnaklarimiza yapabilecegimiz en güzel islemler. Yine ellerimizi ve tirnaklarimizi günesten korumak da son derece önemli." dedi.

- "Sagligimizla güzel görünmek arasindaki dengeyi saglamaliyiz"

Doç. Dr. Tugrul, geçici ojelerin de kimyasal ürünler oldugu için tirnaga zarar verdigini belirterek, su ifadeleri kullandi:

"Ojeyi sürüyoruz ve ardindan çikarmak için içerisinde formaldehitler ve bir sürü kimyasal madde içeren asetonlarla tirnaklarimizdaki ojeleri çikariyoruz. Bunun sonucunda tirnak, cildimizin kurudugu gibi kuruyor. Tirnak bizim deri ekimiz. Tirnagimiza kibar davranmamiz onu da ayni cildimiz gibi sik nemlendirmemiz ve kimyasallardan korumamiz gerek. Tirnaklara ara ara nefes aldirmak gerekiyor. Tabii ki kadinlar olarak kendimizi önemseyecegiz ve güzel gözükecegiz ama sagligimizla, güzel görünmek arasindaki dengeyi saglamamiz gerek."