Kiyafet seçimi "et benlerini" tetikleyebilirGökhan Yildiz

Kiyafet seçimi "et benlerini" tetikleyebilirGökhan Yildiz

ISTANBUL (AA) - Medipol Üniversitesi Çamlica Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Derya Can, et benlerinin olusumunda genetik ve fiziksel faktörlerin yani sira kiyafet seçiminin de etkili oldugunu, özellikle ofis gardirobunun parçasi olan yakali giysilerle kolye, kravat, fular gibi aksesuarlarin et beni olusumunu tetikledigini bildirdi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Can, benin sekli, rengi ve boyutu hizla degisiyorsa mutlaka bir dermatoloji hekimine basvurulmasi gerektigini belirtti.

Can, "Eger hekiminiz riskli bir ben oldugundan süpheleniyorsa biyopsi alarak incelenmesi son derece önemli." degerlendirmesinde bulundu.

Et benlerine iliskin bilgi veren Can, vücudun herhangi bir yerinde olabilse de genellikle boyun, göz kapaklari, koltuk alti ve kasik gibi kivrim yerlerinde ortaya çikan siklikla sapli, yumusak kivamli, deri renginde veya daha koyu renkli olan iyi huylu benler oldugunu aktardi.

Et benlerinin olusumunun genellikle genetiksel geçisli oldugunu ifade eden Can, sunlari kaydetti:

"Yaslilik, gebelik, asiri kilolu olmanin yani sira kolye, kravat, fular takmak ve yakali kiyafet giymek et benlerinin olusumunu tetikler. Ayrica insülin direnci veya yumurtalik kisti gibi hormonal bazi hastaliklara bagli metabolizmanin yavaslamasi asiri kilo alimina ve et beni olusumuna sebep olabilir. Beninizin sekli, rengi ve boyutu hizla degisiyorsa mutlaka bir dermatoloji hekimine basvurulmasi gerekir. Et benlerinin tanisi dermatologunuz tarafindan siklikla klinik olarak kolayca konulabilir. Eger hekiminiz riskli bir ben oldugundan süpheleniyorsa biyopsi alarak incelenmesini isteyebilir."

Et benleri kozmetik bir problem oldugu için hastanin kendi istegine bagli olarak "elektrokoter", "kriyoterapi", "cerrahi eksizyon" veya "lazer" yöntemleri ile alinabilecegini anlatan Can, "Ilaçla tedavisi mümkün degil. Tedavi sonrasinda yasam boyu yeni benler olusmaya devam eder. Halk arasinda uygulanan bene ip veya saç baglanmasi, incir sütü gibi yakici sivilarin sürülmesi enfeksiyon veya daha kötü iz kalmasina neden olur. Et benleri tehlikeli olmayan ve yaslandikça sayilari artan sadece kozmetik bir problemdir ancak kanserlesme riski olan benlerle kesin olarak ayirt edilmesi son derece önemlidir." bilgilerini verdi.