Israil basini: Israil düsmanlari, ülkenin çöküse gittigini düsünüyorGülsen Topçu

Israil basini: Israil düsmanlari, ülkenin çöküse gittigini düsünüyorGülsen Topçu

ISTANBUL (AA) - Israil Kamu Yayin Kurulusunun (KAN) üst düzey bir emniyet yetkilisine dayandirdigi habere göre, "Israil'in düsmanlari", ülkedeki yargi krizi nedeniyle ülkenin çöküse gittigini düsünüyor.

Israil'deki emniyet daire baskanlarinin bu konuda hemfikir olduklarinin ifade edildigi haberde, "ülkenin düsmanlarinin", askeri caydiricilik kapasitesinin düstügü varsayimindan hareketle ve yargi sistemindeki son degisikliklerin ülkeyi siyasi ve uluslararasi düzeyde kisitladigi yönündeki degerlendirmelere binaen, ülkenin çöküse gittigini düsündügü kaydedildi.

Üst düzey yetkili, Iran'in son aylarda tüm cephelerde özelliklede Bati Seria'da gerilimi tirmandirmaya çalistigina ve kendi müttefiki örgütlere silah tedarik ettigine isaret etti.

Iran'in nükleer faaliyetleriyle ilgili de konusan yetkili, "Tahran yönetiminin, yüzde 90 oraninda zenginlestirilmis uranyum üretmesine 2 ya da 3 hafta kaldi." ifadelerini kullandi.

Öte yandan, Israil Genelkurmay Baskani Herzi Halevi, Savunma Kuvvetlerinin merkez binasinda yeni askere alinacaklar için yapilan törende ülke gündemine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Halevi, Israilli askerlere, "Iran, Lübnan'daki Hizbullah, Suriye ve Gazze Seridi ile Bati Seria'daki Filistinlilerden tehditlerin geldigi ve yargi revizyonu nedeniyle iç gerilimlerin yasandigi bir dönemde askere alindiklarini" hatirlatti.

Halevi'nin bu açiklamasi, yargi düzenlemelerine karsi yüzlerce yedek askerin boykot karari almasinin ardindan geldi.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, tartismali yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisinda bulunan Savunma Bakani Yoav Gallant'i görevden almisti.

- Netanyahu hükümetinin "tartismali yargi reformu"

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclis'e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclis'in çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclis'in çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.

Israil ordusunda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli binlerce yedek asker, hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.

Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemelerine karsi itirazlarini duyurmustu.

Devam eden tartisma ve tepkilere ragmen "yargi reformu" kapsamindaki "basbakanin görevden alinmasini zorlastiran" yasa tasarisi 23 Mart'ta Meclis'ten geçmisti.

Yarin Meclis'e getirilmesi planlanan yasa tasarisi, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasini ve böylelikle Yüksek Mahkeme Baskanini belirleyebilmesini öngörüyor.

Netanyahu öncülügündeki koalisyon, yargi düzenlemesine karsi çagri yapan Gallant ve diger Likud milletvekillerinin hükümetten destegini çekmesi durumunda tartismali yargi paketini geçirmekte Meclis çogunlugunu kaybetme tehlikesiyle karsi karsiya kalabilir.