Göbeklitepe ve Karahantepe'de yeni heykeller bulunduMehmet Tosun- 12 bin yillik geçmisiyle "tarihin sifir noktasi" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de ilk boyali heykel, Karahantepe'de ise en gerçekçi insan heykellerinden biri günyüzüne çikarildi - Göbeklitepe'nin D yapisindaki kireç tasindan yapilmis gerçek boyutlu yaban domuzu heykelinin yüzeyinde kirmizi, beyaz ve siyah pigment kalintilari yer aliyor - Karahantepe'de 2,3 metre yüksekligindeki insan heykeli ise kaburga, omurga ve omuz kemikle

Göbeklitepe ve Karahantepe'de yeni heykeller bulunduMehmet Tosun- 12 bin yillik geçmisiyle "tarihin sifir noktasi" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de ilk boyali heykel, Karahantepe'de ise en gerçekçi insan heykellerinden biri günyüzüne çikarildi
- Göbeklitepe'nin D yapisindaki kireç tasindan yapilmis gerçek boyutlu yaban domuzu heykelinin yüzeyinde kirmizi, beyaz ve siyah pigment kalintilari yer aliyor
- Karahantepe'de 2,3 metre yüksekligindeki insan heykeli ise kaburga, omurga ve omuz kemikle

ANKARA (AA) - 12 bin yillik geçmisiyle "tarihin sifir noktasi" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de ilk boyali heykel, Karahantepe'de ise en gerçekçi insan heykellerinden biri bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanligi'ndan yapilan açiklamaya göre, kazi çalismalarinin sürdügü Sanliurfa'daki Göbeklitepe ve Karahantepe'de yeni buluntular günyüzüne çikiyor.

Tarih öncesine isik tutan, dünya ölçeginde çok önemli kesiflerin yapildigi Tas Tepeler Projesi kapsaminda, bu yil 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalismalarda, son olarak insan ve hayvan heykellerine ulasildi.

Bakanlikça yürütülen kazi çalismalariyla Göbeklitepe'nin "D yapisinda" kireç tasindan yapilmis ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu.

Yüzeyinde kirmizi, beyaz ve siyah pigment kalintilar görülen eser, döneminden bugüne uzanan ilk boyali heykel buluntusu oldu.

Göbeklitepe'de kesfedilen yaban domuzu heykeli, "H seklinde" bir sembol, bir hilal, iki yilan ile üç insan yüzü veya maskesi oldugu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer aliyor.

- Karahantepe'de gerçekçi insan heykeli

Karahantepe'de sürdürülen kazi çalismalarinda ise bir insan heykeli günyüzüne çikarildi.

Gerçekçi bir yüz ifadesiyle tarih öncesi sanatin en etkileyici örneklerinden biri olmaya aday 2,3 metre yüksekligindeki insan heykeli, bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmis bulundu.

Ölü bir insani çagristiran, kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandigi oturur vaziyetteki heykelin bulundugu alanda, duvara yerlestirilmis bir akbaba heykeli ile zemine birakilmis tas tabaklara ulasildi.