Diyanet Isleri Baskani Erbas, ramazan faaliyetlerini anlatti:Mümin Altas- "Maruz kaldigimiz afet ve felaketlerin sonuçlarina dair toplumsal bir duyarlilik olusturmak için bu yilin ramazan temasini 'Ramazan ve Dayanisma' olarak belirledik" - "Özellikle deprem bölgesindeki 11 ilimizde iftar ve sahur sofralarina daha çok agirlik verecegiz"

Diyanet Isleri Baskani Erbas, ramazan faaliyetlerini anlatti:Mümin Altas- "Maruz kaldigimiz afet ve felaketlerin sonuçlarina dair toplumsal bir duyarlilik olusturmak için bu yilin ramazan temasini 'Ramazan ve Dayanisma' olarak belirledik"
- "Özellikle deprem bölgesindeki 11 ilimizde iftar ve sahur sofralarina daha çok agirlik verecegiz"

ANKARA (AA) - Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, maruz kalinan afet ve felaketlerin sonuçlarina dair toplumsal duyarlilik olusturmak için bu yilin ramazan temasini "Ramazan ve Dayanisma" olarak belirlediklerini bildirdi.

Erbas, Diyanet Isleri Baskanliginda düzenledigi basin toplantisinda, bu yil ramazan ayina farkli bir burukluk içerisinde girdiklerini, ülkenin asrin en büyük depremleri ve afetlerle sarsildigini söyledi.

Bu nedenle bu yil ramazan ayinin özel bir anlam ve önem ifade ettigini dile getiren Erbas, sözlerini söyle sürdürdü:

"Maruz kaldigimiz afet ve felaketlerin sonuçlarina dair toplumsal bir duyarlilik olusturmak için bu yilin ramazan temasini 'Ramazan ve Dayanisma' olarak belirledik. Ramazan ayi boyunca yapacagimiz programlarla toplumsal dayanisma bilincini güçlendirerek depremzede kardeslerimizin yaralarini sarma hususundaki duyarliligin devam ettirilmesini hedefliyoruz. Asil milletimiz, tarih boyunca oldugu gibi bugün de yardimlasma ve dayanisma ahlakinin en güzel örneklerini ortaya koymaktadir. Milletimiz, yasadigimiz asrin felaketi karsisinda büyük bir dayanisma örnegi sergilemistir. Tarihin en büyük sinavlarindan birini yasayan milletimiz, ayni zamanda tarihin en büyük fedakarliklarindan birini ortaya koymustur."

- "Yardim faaliyetlerini hiz kesmeden devam ettirmeliyiz"

Erbas, afetlerin meydana geldigi ilk günlerde yüksek duyarlilik ve özveriyle adeta bir iyilik yarisina dönüsen yardimlasma seferberliginin bir zaman sonra zayiflayabildigini aktardi.

Yardim faaliyetlerinin hiz kesmeden devam ettirilmesi gerektigini vurgulayan Ali Erbas, "Dayanisma suurumuzu diri tutmali, güçlendirmeli, maddi ve manevi desteklerimizle kardeslerimizin yaninda olmaya devam etmeliyiz. Özellikle Allah'in mümin kullarina bir ikrami olan ramazan ayinda zekat, fitre, sadaka ve iftar sofralarimizla iyiligi ve bereketi çogaltmanin gayreti içerisinde olmaliyiz." dedi.

- Özel irsat programlari icra edilecek

Erbas, ramazan ayinin ayni zamanda bir ahlak ve karakter egitim mektebi oldugunu, bu yüzden gençlerin, çocuklarin ramazanin manevi havasini doyasiya yasamalarini önemsediklerini ifade etti.

Diyanet Isleri Baskanligi olarak ramazan hazirliklarini bu anlayisla sürdürdüklerinin altini çizen Erbas, sunlari kaydetti:

"Cami görevlilerimiz basta olmak üzere bütün hocalarimiz, büyük bir heyecan ve samimiyetle bu güzel ana hazirlaniyor. Basta çocuklarimiz olmak üzere aile fertlerimizle birlikte camilerimizdeki sohbetlere, mukabelelere ve teravih namazlarina katilarak ramazanin manevi havasini hep birlikte teneffüs edecegiz insallah. Ramazan hizmetlerimiz büyük bir titizlikle sürdürülecek. Ülkemizin tamaminda ve özellikle deprem bölgesinde manevi destek hizmetleri ve özel irsat programlari icra edilecek. Mukabeleler okunacak, ramazan ve dayanisma konusu kapsamli bir sekilde ele alinacak. Yine müftülüklerce uygun görülen cami ve mescitlerde hatimle teravih namazi kildirilacak."

Millet olarak içinden geçilen bu zor günlerde yapilacak yayinlara, konusulacak konulara özel bir hassasiyet gösterilmesinin önem arz ettigini anlatan Ali Erbas, yapilan programlarin, insanlarin dogru bilgiyle bulusmasina hizmet etmesi, aydinlatici, birlestirici ve yapici olmasi gerektigini vurguladi.

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, "Hurafelerden, ajitasyondan ve dislayici tavirlardan kesinlikle uzak durulmalidir. Özellikle bireysel ve toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen, yaralarin sarilmasina ve acilarin teskin edilmesine katkisi olmayan her türlü tutum ve davranistan özenle kaçinilmalidir. Müslüman kimliginin ayrilmaz parçasi olan nezaket, zarafet ve itidalden uzak bir üslupla konusmanin, sirf daha çok izlensin, daha fazla takip edilsin düsüncesiyle sansasyonel söylemlerde bulunmanin kimseye fayda saglamayacagi açiktir." diye konustu.

- "2,5 milyondan fazla insanimiza yardim ulastirmayi hedefliyoruz"

Erbas, iyiligi yeryüzüne egemen kilma ülküsüyle yola çikan Türkiye Diyanet Vakfi ile "Kardesligimiz Zekatla Bereketlensin Beklenen Sensin" temasiyla bir proje yürüttüklerini de aktardi.

Vakfin bu yil ramazan boyunca milletin destegiyle 81 il ve tüm ilçelerde bu ayin manevi iklimini yasatacagini anlatan Erbas, sunlari kaydetti:

"Her yil kurdugumuz ve milyonlarca kardesimize açtigimiz iyilik sofralarini bu yil da kuracagiz. Özellikle deprem bölgesindeki 11 ilimizde iftar ve sahur sofralarina daha çok agirlik verecegiz. Türkiye Diyanet Vakfi olarak bu ramazanda ilk etapta 100 bin gida kolisi, 100 bin hijyen paketi, 150 bin alisveris yardim karti, 1 milyon iftar-sahur ikrami ve 50 bin bayramlik kiyafet dagitarak 2,5 milyondan fazla insanimiza yardim ulastirmayi hedefliyoruz. Hayirseverlerimizin bagislariyla birlikte yardimlarimizi arttirarak sürdürecegiz. Ramazan ayi boyunca 'Hediyem Kur'an Olsun' kampanyasi kapsaminda 25 bin Kur'an-i Kerim'i deprem bölgesinde ve 81 ilde kardeslerimize ulastiracagiz."

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, ihtiyaç sahiplerine yardim ulastirmak isteyenlerin ramazan boyunca bagislarini "www.tdv.org" ve "bagis.tdv.org" adreslerinden ya da banka hesaplarindan yapabilecegini söyledi.

Bagisçilarin tüm GSM operatörlerine bagli faturali ve faturasiz hatlardan "FITRE" veya "FIDYE" yazip 2177'ye SMS göndererek de bagista bulunabileceklerini bildiren Erbas, bir SMS ücretinin, bir fitre veya fidye bedeli olan 70 lira oldugunu kaydetti.