Saglikli bagirsak florasi kronik hastaliklara yakalanma riskini azaltiyorFurkan Gençoglu- Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Arif Kaçan:- "Bagirsaktaki bakteriler besin tercihlerimizi ve istah durumumuzu belirler. Iyi bir bagirsak florasi güçlü bagisiklik sistemi, düsük hastalik riski ve iyi bir kilo kontrolü saglar"

Saglikli bagirsak florasi kronik hastaliklara yakalanma riskini azaltiyorFurkan Gençoglu- Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Arif Kaçan:- "Bagirsaktaki bakteriler besin tercihlerimizi ve istah durumumuzu belirler. Iyi bir bagirsak florasi güçlü bagisiklik sistemi, düsük hastalik riski ve iyi bir kilo kontrolü saglar"

ISTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Arif Kaçan, bagirsaktaki yararli bakterilerin sayisi ve çesidinin artmasinin kronik hastaliklara yakalanma riskini azalttigini bildirdi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Kaçan, probiyotik ve prebiyotik yogurtlara iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Bakterilerin vücuda fayda saglamasi için pH degerinin çok önemli oldugunu vurgulayan Kaçan, yogurdun, sütün "lactobacillus bulgaricus", "streptococcus thermophilus", "lactococcus lactis" bakterileri tarafindan fermantasyonu sonucu elde edildigini aktardi.

Kaçan, "Yogurdun pH derecesine bagli olarak içindeki faydali bakterilerin büyük bir kismi mide asidinin etkisi ile bagirsaga geçmeden ölür. Herhangi bir bakterinin probiyotik sayilabilmesi için, bakterinin vücut için yararli, bagirsaga canli ulasmasi, bagirsak yüzeyine tutunmasi ve orada çogalmasi gerekir." bilgisini paylasti.

Kemik sagligi için elzem olan kalsiyumdan zengin olan yogurdun ayni zamanda iyi bir protein kaynagi olduguna isaret eden Kaçan, bir kase tam yagli yogurdun 120 kalori içerdigini, sade probiyotik yogurtlarin normallerle ayni kaloriye sahipken, meyveli probiyotikli olanlarin yüzde 20 daha fazla kalori içerdigini ifade etti.

- "Yetiskinler günde 2-3 porsiyon süt ürünü tüketmeli"

Insan vücudunda bulunan bakterilerin yüzde 90'indan fazlasinin bagirsakta yer aldigini belirten Kaçan, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bagirsaktaki yararli bakterilerin sayisi ve çesidinin artmasi kronik hastaliklara yakalanma riskini azaltiyor. Bagirsaktaki bakteriler besin tercihlerimizi ve istah durumumuzu belirler. Iyi bir bagirsak florasi güçlü bagisiklik sistemi, düsük hastalik riski ve iyi bir kilo kontrolü saglar. Genel olarak bakteriler saglik için yararli olanlar ve saglik için zararli olanlar olarak iki gruba ayrilabilir. Yararli ve zararli bakteriler beraber bagirsak florasini olusturur. Probiyotik yogurtlarda, lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, lactococcus lactis yogurt bakterilerinden farkli olarak bifidobacterium lactis bakterisi bulunur. Probiyotik ürünlerin belirli bir sayida canli bakteri içermeleri ve bu bakterilerin raf ömrü boyunca canli kalmalari ve tüketildikten sonra bagirsakta çogalmasi gerekir."

Yetiskin bir insanin kalsiyum ihtiyacini karsilamak için günde 2 ya da 3 porsiyon süt ürünü tüketmesi gerektigine vurgu yapan Kaçan, bagirsak florasinin, dolayisiyla sagligin korunmasi için yogurt, kefir, probiyotik yogurtlar gibi fermente süt ürünlerine öncelik verilmesi gerektigini bildirdi.

Kaçan, "Nerdeyse her besin grubunda oldugu gibi yogurt veya probiyotikli yogurtlarin asiri tüketilmesi kilo artisina neden olabilir. Günlük önerilen miktarlarda tüketilmesi durumunda meyveli probiyotik yogurtlar, sade probiyotik yogurtlar, ev yogurdu ya da hazir yogurt kilo aldirmaz. Içerdikleri kaliteli protein ve tok tutma özellikleri sayesinde zayiflama diyetlerinde rahatlikla kullanilabilir." ifadelerini kullandi.