Avrupa'da gaz fiyatlari 1,5 yilin en düsük seviyesindeAta Ufuk Seker

Avrupa'da gaz fiyatlari 1,5 yilin en düsük seviyesindeAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Avrupa'da dogal gaz fiyati, iliman hava kosullari ve rüzgar santrallerinden üretimin artmasiyla 40 avronun altina gerileyerek Temmuz 2021'den beri en düsük seviyeye indi.

Avrupa'da derinligi en fazla olan Hollanda merkezli sanal dogal gaz ticaret noktasi TTF'de islem gören nisan vadeli gaz kontrat fiyati, bugün megavatsaat basina 43,8 avrodan isleme açildi.

Gaz kontrat fiyati, gün içinde megavatsaat basina 39,8 avroya düserek Temmuz 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi.

Söz konusu fiyat, Türkiye saatiyle 15.00'tecuma gününün kapanisina göre yüzde 5,91 azalisla 40 avro seviyesinde seyrediyor.

Avrupa'da hava sicakliginin artmasi ve rüzgar santrallerinden elektrik üretiminin yükselmesi, spot piyasada gaz fiyatlarinin düsmesinde etkili oldu.

Düsük gaz tüketimi nedeniyle Avrupa'daki dogal gaz depolarinin doluluk orani da bir miktar artarak yüzde 55,7 seviyesini buldu.

Öte yandan, TTF'de islem gören vadeli kontratlarin fiyati enerji krizi öncesinde 20 avronun altinda seyrediyordu. Gaz fiyatlari geçen yilin agustos ayinda 348,8 avroya kadar çikarak rekor kirmisti.