Bakan Karaismailoglu, Sirkeci-Kazliçesme Rayli Sistem Hatti'nda konustu:Fatma Eda Topcu- "(Kazliçesme-Sirkeci Rayli Sistem ve Yaya Odakli Yeni Nesil Ulasim Projesi) Istanbullularin hayatina kalici olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamliyoruz. Projede su anda yüzde 87 oraninda fiziki ilerlemeyi bitirmis olduk" - "Istanbul'un her kösesine rayli sistemi eristirmek gerek ama maalesef baskalari ne bunlarin farkinda ne de is yapmaya gönülleri var. Onlar vatandasi oyalamaya çalisiyor olabilirle

Bakan Karaismailoglu, Sirkeci-Kazliçesme Rayli Sistem Hatti'nda konustu:Fatma Eda Topcu- "(Kazliçesme-Sirkeci Rayli Sistem ve Yaya Odakli Yeni Nesil Ulasim Projesi) Istanbullularin hayatina kalici olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamliyoruz. Projede su anda yüzde 87 oraninda fiziki ilerlemeyi bitirmis olduk"
- "Istanbul'un her kösesine rayli sistemi eristirmek gerek ama maalesef baskalari ne bunlarin farkinda ne de is yapmaya gönülleri var. Onlar vatandasi oyalamaya çalisiyor olabilirle

ISTANBUL (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kazliçesme-Sirkeci Rayli Sistem ve Yaya Odakli Yeni Nesil Ulasim Projesi'ne iliskin, "Istanbullularin hayatina kalici olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamliyoruz. Projede su anda yüzde 87 oraninda fiziki ilerlemeyi bitirmis olduk." dedi.

Bakan Karaismailoglu, Sirkeci-Kazliçesme Rayli Sistem Hatti'nda incelemelerde bulunarak projede gelinen son asamaya iliskin gazetecilere bilgi verdi.

Konusmasina, Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle hayatini kaybeden vatandaslara Allah'tan rahmet, yakinlarina ve tüm Türkiye'ye bassagligi dileyerek baslayan Karaismailoglu, deprem nedeniyle yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi.

Karaismailoglu, devlet millet el ele vererek yapilan çalismalarin ayni azimle sürdügüne ve sürecegine isaret ederek, afetzedelere rahat bir nefes aldirana kadar da yanlarinda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Acil gündemin deprem bölgesi oldugunu vurgulayan Karaismailoglu, Türkiye genelinde yapimlari devam eden tüm projelerde de çalismalarin sürdügünü aktardi.

Bu çerçevede Istanbul'u, Avrupa'nin ve dünyanin en gelismis ulasim altyapisina sahip sehirleri arasinda zirveye tasimak için dünyanin en özgün ve saygin kent içi rayli sistem projelerini bir bir hayata geçirdiklerini belirten Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Istanbul'u bir bastan diger basa modern rayli sistem aglariyla donatiyoruz. Basaksehir-Kayasehir Metro Hatti'miz gibi Kazliçesme-Sirkeci Hatti'miz da Istanbul'da devam eden önemli kent içi projelerimizden biridir. Bu projemiz sadece bir rayli sistem isi degil, ayni zamanda yaya odakli yeni nesil bir ulasim projesidir. Istanbul'da kentsel hareketliligi tesvik edecek, insanimizi aktif hareketlilige, toplu tasima ve diger temiz, akilli ulasim çözümlerine yönlendirecek çalismalara büyük önem veriyoruz.

Bakanlik olarak öncülük ettigimiz tüm proje ve yatirimlarimizi çevre hassasiyetiyle yapiyoruz. Bütünsel kalkinma esasli vizyonumuz, Avrupa Yesil Mutabakati, Paris Iklim Anlasmasi ve Avrupa Iklim Yasasi gibi AB'nin temel yaklasimlariyla da birçok ortak paydaya sahip. Kent içi rayli sistemlerin yayginlastirilmasinin yani sira karbon emisyonunu azaltici politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemlerle karbon emisyonunu azaltmayi hedefliyoruz. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odakli bir mikro hareketlilik sistemi olusturuyoruz."

- "Istanbullularin hayatina kalici olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamliyoruz"

Adil Karaismailoglu, sehirlerde toplu tasimanin ve bisiklet kullaniminin yayginlastirilmasi ve yayalastirma projelerinin gelismesine verdikleri öneme isaret ederek, Kazliçesme-Sirkeci Kentsel Ulasim ve Rekreasyon Odakli Dönüsüm Projesi'nin de bunun en güzel örneklerinden biri oldugunu söyledi.

Sirkeci-Kazliçesme arasinda atil vaziyette duran 8,3 kilometrelik hattin, gerekli iyilestirmeler ve degisimler yapilarak 8 istasyonla tekrardan kullanima baslatilacagini bildiren Karaismailoglu, su bilgileri verdi:

"Bu proje; bir rayli sistem projesi olmasiyla birlikte kapsaminda yer alan ?7 bin 300 metre bisiklet yolu, ?7 bin 300 metre yaya yolu, ?10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanlari,? 6 bin metrekare kapali sosyal kültürel alan, ?74 bin metrekare yeni yesil alan, ?3 yaya üst geçidi,? 22 kara yolu ve yaya alt geçidi, ?Yedikule, Kocamustafapasa, Yenikapi, Kumkapi olmak üzere 4 tescilli istasyonu, ?Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 yenilenecek istasyonu ve Kazliçesme ile Cerrahpasa'daki 2 istasyonu ile Istanbul halkina ulasim ihtiyacinin yani sira sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi imkanlarla da hibrit karakterde yeni nesil bir ulasim projesi olacak. Ayrica, Samatya ve Cerrahpasa'da, sahil yolunu Samatya ve Cerrahpasa hastanelerini baglayan kavsak modernize edilerek alt geçit gabarisini de yükseltip yeniden insa ettik.

Sirkeci liman bölgesindeki yeni demir yolu hatti sayesinde Sirkeci ve Haydarpasa limanlari arasinda ulasim ve koordinasyon saglanacak. Istanbullularin hayatina kalici olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamliyoruz. Projede su anda yüzde 87 oraninda fiziki ilerlemeyi bitirmis olduk. Tüm altyapi imalatlarini tamamladik. Tescilli istasyonlarda restorasyon islerini bitirmek üzereyiz. Yeni yapilan Cerrahpasa ve Kazliçesme istasyonlarinda imalatlari tamamladik. Yenilenen Sirkeci, Cankurtaran istasyonlarini da bitirmek üzereyiz. Yine toplamda 26 sanat yapisindaki çalismalarda son asamaya geldik. Sinyalizasyon ve elektrifikasyon imalatlari ve bisiklet-yürüme yolu imalati ve peyzaj isleri süratle devam ediyor. "

- "Projemizin tamamlanmasiyla 2023-2053 yillari arasindaki ekonomik kazanç 785 milyon avro olacak"

Ulastirma ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, projede önümüzdeki günlerde tüm çalismalari bitireceklerini, projenin tamamlanmasiyla 2023-2053 yillari arasindaki ekonomik kazancin 785 milyon avro olacagini bildirdi.

Türkiye'nin dört bir kösesinde oldugu gibi, dünyanin en önemli metropollerinden olan Istanbul'da da hizmet ve eser firtinasi estirmeye devam ettiklerini belirten Karaismailoglu, Marmaray basta olmak üzere hayata geçirilen projeler hakkinda bilgi verdi.

Karaismailoglu, "Açilisini yapacagimiz Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti ve su an bir araya geldigimiz Kazliçesme-Sirkeci Hatti'mizla beraber toplam uzunlugu 62 kilometre olan 6 ayri metro hattinda da Istanbul için çalismaya devam ediyoruz. Su an Istanbul'un rayli sistem agi 318 kilometre ve Bakanligimiz tarafindan yapimi devam eden projelerimiz bittiginde bu rakam 380 kilometreye yükselecek. Çünkü Istanbul'a, Türkiye'ye hizmet askiyla yola çikan da bu sehrin ihtiyaçlarini en iyi bilen de AK Parti hükümetleridir." ifadelerini kullandi.

- "Milletimize neyin sözünü verdiysek yapiyoruz"

Adil Karaismailoglu, Istanbul'un 1.100 kilometre metro hattina ihtiyaci oldugunu belirterek, Istanbul'un her kösesine rayli sistemi eristirmek gerektigini kaydetti.

"Ama maalesef baskalari ne bunlarin farkinda ne de is yapmaya gönülleri var. Onlar vatandasi oyalamaya çalisiyor olabilirler. Biz Istanbul'a da, Türkiye'ye de hizmeti de, eserleri de kazandirmaya devam ediyoruz" diyen Karaismailoglu, konusmasini söyle sürdürdü:

"Vatandaslarimizin yolunu açacak, gelecegini aydinlatacak, hayatini kolaylastiracak ne varsa, milletimize neyin sözünü verdiysek yapiyoruz. 20 yildir verdigimiz ugraslar sonunda ortaya çikan büyük ve güçlü Türkiye, verdigimiz sözleri tutmaya da, acil ihtiyaçlari gidererek vatandasina derin bir nefes aldirmaya da muktedir. Bizler afette de, pandemide de, iyi günde de vatandasimizin hep yaninda olduk, olmaya da devam edecegiz. Hatirlarsaniz, pandemi sürecinde oldukça önemli faydalar saglayan Çam ve Sakura Sehir Hastanesi'nin kara yolu baglantisini da malum zihniyet yapmamisti.

En hayati ihtiyacin saglik hizmetlerine ulasim oldugu pandemi döneminde vatandasimizin caninin tehlikeye atilmasina elbette izin vermedik. Projeyi devraldik ve kara yolu baglantisini hizla tamamladik. Yolunu yapmadiklari gibi Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti'ni da yapmayacaklarini bize bildirdiklerinde bu projeyi de hemen devraldik ve yapim çalismalarini hizlandirdik. O gün ancak yüzde 5'ini tamamlayabildikleri metro hattimiz, faaliyetlerimiz neticesinde hizla ilerledi, bugün itibariyla isletmeye hazir hale geldi."

- "Istanbul için ne yapsak, Istanbullular için ne hizmet götürsek yeridir, yerindedir"

Basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan olmak üzere hükümetin, Istanbul'daki hizmet sürecinin artarak devam edeceginden kimsenin süphesinin olmamasi gerektigini belirten Karaismailoglu, "Istanbul için ne yapsak, Istanbullular için ne hizmet götürsek yeridir, yerindedir. Istanbullular, temel atmama, yatirim yapmama etkinlikleri yerine, yeni ve yasanabilir projeleri yakindan takip ediyor. Istanbul içerisinde trafik sikisikligini engellemek adina bu tür çevreye duyarli modern ulasim sistemlerini yayginlastirmak için yeni yatirim ve tesviklerimize de devam edecegiz." dedi.

Karaismailoglu, vatandaslarin ihtiyaçlarina cevap veren, hizli, emniyetli ve konforlu ulasim agini tesis edecek projelere devam edeceklerini aktararak, 20 yilda neyin sözün verdilerse yaptiklarini, 100 yilda gerçek olabilecek projeleri böylesi kisa bir süreye sigdirdiklarini söyledi.

Milletin kendilerine her zaman güvendigini ve bu güvenin kendileri için en büyük güç oldugunu ifade eden Karaismailoglu, aldiklari bu güçle millete umut olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Konusmasinin ardindan isçilerle bir araya gelen Bakan Karaismailoglu'na ziyaretinde, Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü (AYGM) Yalçin Eyigün, Fatih Belediye Baskani Ergün Turan ve AK Parti Il Baskan Yardimcisi Akin Bayram eslik etti.