Safranbolu'da zanaatkarlar, kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaparak farkindalik olusturduOrhan Kuzu

Safranbolu'da zanaatkarlar, kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaparak farkindalik olusturduOrhan Kuzu

KARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "Ahilik Haftasi" etkinlikleri kapsaminda zanaatkarlar, kaybolmaya yüz tutan meslekleri icra etti.

Tarihi Çarsi bölgesinde düzenlenen etkinlik saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Etkinlikte konusan Vali Mustafa Yavuz, dünyanin hiçbir yerinde esnaf ve zanaatkarlarin Türkiye'deki gibi ilim, ahlak ve sanati birlestiren köklü bir gelenege, tarihi bir role sahip olmadigini söyledi.

Konusmalarin ardindan "Yilin Ahisi" Ibrahim Uysal, "Yilin Kalfasi" Ramazan Özdemir, "Yilin Çiragi" Muhammet Çetinkaya'ya belgeleri, Vali Yavuz tarafindan verildi.

Protokol tarafindan esnafa plaketlerin verildigi programda, Ahilik kültürüne göre çirakliktan ustaliga geçenler sedlerini kusandi.

Programda, kalaycilik, demircilik, yemenicilik, sayacilik, saraçlik, ahsap isçiligi ve bakircilik gibi unutulmaya yüz tutan meslekler, bir süre zanaatkarlarca yapilarak farkindalik olusturuldu.

Ahilik pilavi ikram edilen programda Vali Yavuz, unutulmaya yüz tutmus meslekleri icra eden zanaatkarlari ziyaret etti, demir dövdü.

Programa, Safranbolu Kaymakami Saban Arda Yazici, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse, Il Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Il Jandarma Komutani Ismail Gökcek, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, esnaf ve vatandaslar katildi.