Barselona'da gözaltina alinan Katalan AP Milletvekili Ponsati serbest birakildiSenhan Bolelli

Barselona'da gözaltina alinan Katalan AP Milletvekili Ponsati serbest birakildiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Katalonya'daki ayrilikçi girisimlerin ardindan Ispanyol yargisindan kaçan ve Avrupa Parlamentosunda (AP) milletvekili olan Katalan siyasetçi Clara Ponsati, Barselona'da gözaltina alinmasinin ardindan gece yarisi serbest birakildi.

Ispanyol yargisindan kaçtigi için son 5 yildir Iskoçya ve Belçika'da yasayan Ponsati'nin serbest kalmasinin ardindan Brüksel'e geri döndügü ve bugün ögleden sonra AP'de düzenlenecek bir oturuma katilacagi açiklandi.

Ponsati, Ispanya'da hükümetin 2022 yili sonunda yaptigi bazi yasal degisikliklerle sadece kamu kurumlarinda çalismaktan men cezasi içeren devletin kurumlarina itaatsizlikle suçlaniyor.

Ispanya Yüksek Mahkeme Yargici Pablo Llarena'nin, bu suçla ilgili ifadesini vermek üzere 24 Nisan'da Ponsati'yi mahkemeye çagirdigi bildirildi.

Ispanya'da hakkinda arama ve tutuklama emri bulunan Ponsati, dün Barselona'da düzenledigi basin toplantisinin ardindan Katalan polisince gözaltina alinarak mahkemeye götürülmüstü.

Katalonya için Birlik partisinden olan 66 yasindaki AP milletvekili, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapilan yasa disi bagimsizlik referandumu ve 28 Ekim 2017'de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek tarafli bagimsizlik ilaninin hemen ardindan 30 Ekim'de Ispanyol yargisindan kaçarak yurt disina giden Katalan siyasetçiler arasinda yaklasik 5 yil sonra Ispanya'ya dönen ilk kisi olmustu.

Ispanya'da mevcut sol koalisyon hükümeti, disaridan destek aldigi ayrilikçi Katalan siyasi partilerle vardigi anlasma sonucu, devlete karsi isyan suçunu hafifleten ceza yasasinda bir degisikligi 2022 yili sonunda yapmis, böylece yurt disina kaçan Katalan siyasetçilerin geri dönüsüne zemin hazirlamisti.