AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, canli yayinda gündemi degerlendirdi:Mümin Altas- "(Yeniden Refah Partisi ile ittifak görüsmeleri) Bugüne kadar yapilan görüsmelerde sorun görünmüyor. Türkiye yüzyilinin kapilarini açma konusunda Yeniden Refah Partisindeki dostlarimiz bu kararliligi ortaya koyacaktir" - "(Kiliçdaroglu'nun HDP'ye yapacagi ziyaret) HDP'li birçok siyasi aktör ve terör örgütünün bazi sözcülerinin 'Millet Ittifaki'nin adayini desteklemek gerekir' seklindeki sözlerini biliyoruz. B

AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, canli yayinda gündemi degerlendirdi:Mümin Altas- "(Yeniden Refah Partisi ile ittifak görüsmeleri) Bugüne kadar yapilan görüsmelerde sorun görünmüyor. Türkiye yüzyilinin kapilarini açma konusunda Yeniden Refah Partisindeki dostlarimiz bu kararliligi ortaya koyacaktir"
- "(Kiliçdaroglu'nun HDP'ye yapacagi ziyaret) HDP'li birçok siyasi aktör ve terör örgütünün bazi sözcülerinin 'Millet Ittifaki'nin adayini desteklemek gerekir' seklindeki sözlerini biliyoruz. B

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, Yeniden Refah Partisinin Cumhur Ittifaki'na katilmasi için yapilan görüsmelere iliskin, "Bugüne kadar yapilan görüsmelerde sorun görünmüyor. Türkiye Yüzyili'nin kapilarini açma konusunda Yeniden Refah Partisindeki dostlarimiz bu kararliligi ortaya koyacaktir." dedi.

Kurtulmus, CNN Türk canli yayininda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu, sorulari yanitladi.

Kahramanmaras merkezli depremler ve dün Adiyaman ile Sanliurfa'da yasanan sel felaketine iliskin gelen tepkiler sorulan Kurtulmus, depremin yaralari hizla sarilmaya çalisilirken bir de sel felaketi yasandigini, çok aci bir tablo ile karsi karsiya kaldiklarini belirtti.

Deprem ve afetler meselesini, Türkiye'nin önemli önceligi olarak kabul ettiklerini söyleyen Numan Kurtulmus, "Depremle birlikte seçim sürecine girdik. Bu süre içinde millet can derdindeyken bizim siyaset derdinde olmamizin asla dogru olmadigi kanaatinde olduk. Herkes, her aday ve partiler sahaya çikacak, görüslerini ifade edecek. Afetleri siyasi malzeme olarak kullanmamak gerekir. Samimiyetle dile getirilen her türlü elestiriyi dinlemeye haziriz ama bunun üzerinden siyaset yapilmasina da kategorik olarak karsiyiz." diye konustu.

- Hatay Valisi Rahmi Dogan'in milletvekili aday adayligi

Kurtulmus, Hatay Valisi Rahmi Dogan'in milletvekili aday adayligi dolayisiyla görevinden istifa etmesine iliskin soru üzerine, Türkiye'de her vatandasin siyasete girme hakki bulundugunu, görevi ne olursa olsun kimseye siyasete girme denilemeyecegini ifade etti. Vali Dogan'in depremin ilk anindan itibaren Hatay'da canla basla çalistigini söyleyen Kurtulmus, "Kendi tercihidir. Kimler, nereden aday olacak bunlar partinin yetkili kurullarinin önüne gelir ve karar orada verilir. Aday olmak hakkini kullanmistir." dedi.

- Ittifak görüsmeleri

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, Cumhur Ittifaki'nin genislemesi için bazi partilerle yapilan görüsmelere iliskin soruya su yaniti verdi:

"Önümüzdeki yüzyilinin Türkiye Yüzyili olmasi idealine gönül vermis olan ve 'Bu dogru bir idealdir.' diyen diger siyasi partilerin de bu ittifakin içinde olmasi milletin menfaatinedir. Bu asla bir koalisyon pazarligi degildir. Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR ile görüsmeler son noktaya gelmis degil. Bu partilerin, ittifaka katilacaklari zaman kendi politik kimliklerini arkada birakip, AK Parti ile bir birlesme gibi bir tercihleri söz konusu olamaz. Yine kendi kimlikleri olacak, politik tercihleri olacak ama biz ortak hedeflerde bir araya gelecegiz."

Diger partiler gibi Yeniden Refah Partisinin de görüslerine saygi duyduklarini dile getiren Kurtulmus, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bir koalisyon protokolü hazirlanmiyor. Burada yapilmak istenen ortak hedefler istikametinde bir yönelim tespitidir. Bugüne kadar yapilan görüsmelerde sorun görünmüyor. Türkiye yüzyilinin kapilarini açma konusunda Yeniden Refah Partisindeki dostlarimiz bu kararliligi ortaya koyacaktir. HÜDA PAR ile de baska gelecek partilerle de koalisyon protokolü tartismasi yok. Burada Cumhurbaskani'mizin adayligini desteklemek ve partiler arasinda isbirligini artirabilmek konusunda son derece olumlu ve pozitif bir yaklasim var. Dolayisiyla bu tartismalarin hepsini bir kenara birakmak lazim. AK Parti yeni kurulmus bir siyasi parti degil. Biz hem ailenin güçlenmesi ve korunmasini siyasi önceliklerimizin merkezine koyariz hem de kadin hak ve hukukunun korunmasi, güçlendirilmesi, her türlü tehlikelerden uzaklastirilmasi için gerekli tedbirleri aliriz."

-"Hiçbir partiye telkinde bulunmadik"

Numan Kurtulmus, "HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi seçime AK Parti listelerinden mi girecek, disaridan mi destekleyecekler?" sorusu üzerine, ittifak konusunda görüsmeler yaptiklari partilerin kendi görüslerini öncelediklerini, hiçbir partiye "Su sekilde ittifak yapalim." diye telkinde bulunmadiklarini aktardi.

Cumhur Ittifaki'na katilmasi gündemde olan HÜDA PAR'in parti programina iliskin elestirilerin hatirlatilmasina karsilik da Kurtulmus, "Programlari farkli olan partilerle isbirligi yapmak o fikirlerin benimsendigi anlamina gelmez. Bu yanlis bir okumadir. Tekraren söylüyorum. Partiler birbirlerine iltihak etmiyor, seçim isbirligi yapiyorlar." ifadelerini kullandi.

- Üç dönem kurali

AK Parti tüzügünde yer alan üç dönem kuralina iliskin soru üzerine Kurtulmus, "Nihayetinde bu karari verecek olan parti yetkili kurullari ve Cumhurbaskani'mizdir. Üç dönem kuralinin istisnasiz uygulanmasinin Türkiye siyasetine büyük bir ivme kazandiracagini düsünüyoruz. Bunu AK Partili 11,5 milyon seçmene sorsak herhalde yüzde 90'i uygulansin diye karar verir." dedi.

- Kiliçdaroglu'nun HDP ile yapacagi görüsme

Millet Ittifaki'nin Cumhurbaskani adayi olarak açiklanan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun HDP ile yapacagi görüsmeye iliskin degerlendirmesi sorulan Kurtulmus, sunlari kaydetti:

"Basindan beri söyledigimiz bir sey var. HDP'nin oyu olmadan Sayin Kiliçdaroglu'nun seçimde yarisa ortak olmasi mümkün dahi olmaz. Bunu siyasetle ilgilenen herkes biliyor. CHP'nin seçimde bir sekilde Kiliçdaroglu'nu seçtirme amaci varsa HDP ile konusmasi isin tabiati geregidir. Görünürde konusmasalar bile masayi kuran iradenin arkasindaki önemli aktörlerden birisi de HDP. Biz söyledigimizde alindilar belki ama gerçek budur. O masadaki herkes biliyordu ki HDP'nin oyunu almadan kimi aday gösterirlerse göstersinler yarisa ortak olmalari mümkün degildi. HDP'li birçok siyasi aktörün ve terör örgütünün bazi sözcülerinin 'Millet Ittifaki'nin adayini desteklemek gerekir.' seklindeki sözlerini biliyoruz. Bunlar bilinen gerçekler. Yapilacak bu ziyaret bilineni resmen ilan etmis oldu."

AK Parti'li Kurtulmus, "HDP ile HÜDA PAR arasinda fark yok iddialari var. Ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine, "Kürt kardeslerimizin tek temsilcisini HDP olarak kabul eden yanlis bir politik varsayimdir bu. Kürtlerin temsilcisi HDP gibi bir alginin son derece yanlis oldugu kanaatindeyim. AK Parti her zaman Kürtlerden en çok oy alan parti olmustur. Kürt meselesinde yapmis oldugu reformlarla vatandaslarimizin güvenini kazanmistir." seklinde konustu.