ABD Baskani Biden, Israil'in iç islerine karistiklari yönündeki iddialari reddettiTugçenur Akgün

ABD Baskani Biden, Israil'in iç islerine karistiklari yönündeki iddialari reddettiTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Baskani Joe Biden, Israil'in iç islerine karistiklari yönündeki iddialari reddederek, "Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika'nin pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar." dedi.

Biden, Kuzey Carolina eyaletindeki programi dönüsü uçaga binerken Durham'da ve indikten sonra da Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularini yanitladi.

Yargi reformu tartismalari nedeniyle protestolara sahne olan Israil'in demokrasisi ile ilgili endiselenip endiselenmedigi sorusuna Biden, "Israil'in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endiseliyim." yanitini verdi.

Israil'in zor bir süreçten geçtigini ve bunu halletmeleri gerektigi görüsünü paylasan Biden, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'nun yargi reformu düzenlemesinden vazgeçmesini umdugunu söyledi.

Biden, "Bu yolda devam edemezler. Bunu bir nevi netlestirdim." diyerek, Netanyahu'nun gerçek bir uzlasma saglayacak sekilde hareket etmesini umdugunu kaydetti.

Netanyahu'yu Washington'a davet edip etmeyecegine iliskin soruyu Biden, "Hayir, yakin zamanda degil." seklinde yanitladi. Biden, Netanyahu'yla telefonda konusmadigini, ona ilgili mesajini ülkesinin Israil'deki büyükelçisi yoluyla ilettigini söyledi.

Biden, ABD'nin Israil'in iç islerine müdahil olduguna iliskin söylemlerle ilgili ise "Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika'nin pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar." dedi.

- "Rusya'nin Belarus plani endise verici"

Rusya'nin Belarus'a taktik nükleer silah konuslandirma planiyla ilgili ise Biden, "Bunu henüz yapmadilar." dedi. Biden, "Bu onun (Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin) yaptigi tehlikeli türde bir konusma ve endise verici." seklinde konustu.

Tennessee eyaletindeki özel bir okula yapilan ve 6 kisinin hayatini kaybettigi saldiriyla ilgili "Hristiyanlarin hedef alindigini düsünüyor musunuz?" sorusuna Biden, "Hiçbir fikrim yok." yanitini verdi.

Biden hayatini kaybedenlerin aileleriyle henüz görüsmedigini ancak bunun üzerinde çalistiklarini söyledi. Diger taraftan silahsizlanma çagrisini yineleyen Biden, saldiri silahlarina insanlarin sahip olmamasi gerektigini kaydetti.

Öte yandan, bankacilik kriziyle ilgili Biden, idare olarak atmasi gereken adimlari attiklarini ve piyasalarin da buna olumlu yanit verdigini ve durumu incelemeye devam ettiklerini aktardi.

Biden, Kuzey Irlanda'daki terör tehdidi seviyesinin "önemli"den, bir saldirinin kuvvetle muhtemel oldugunu gösteren "ciddi"ye yükselmesinin bu ülkeye yapmayi planladigi ziyareti etkilemeyecegini ifade etti.

Baskan Biden ayrica hortumun yikima ugrattigi Mississippi eyaletini ziyaret edecegini bildirdi.