Ingiltere’de konut fiyatlari martta yillik bazda yüzde 1,6 arttiGökhan Kurtaran- Ingiliz konut kredi kurulusu Halifax, ülkede ortalama konut fiyatlarinin bu yilin mart ayinda 287 bin 880 sterline yükseldigini açikladi

Ingiltere’de konut fiyatlari martta yillik bazda yüzde 1,6 arttiGökhan Kurtaran- Ingiliz konut kredi kurulusu Halifax, ülkede ortalama konut fiyatlarinin bu yilin mart ayinda 287 bin 880 sterline yükseldigini açikladi

LONDRA (AA) – Ingiltere’de konut fiyatlarinin bu yilin mart ayinda yillik bazda yüzde 1,6 artis kaydettigi bildirildi.

Ingiliz konut kredi kurulusu Halifax tarafindan yapilan açiklamada, ülkede konut fiyatlarinin bu yilin mart ayinda aylik bazda yüzde 0,8 artis gösterdigi, ortalama bir konutun fiyatinin 287 bin 880 sterline yükseldigi bildirildi.

Açiklamada, ülkede konut fiyatlarinin martta yillik bazda ise yüzde 1,6 artarak son üç buçuk yilin en zayif performansini sergiledigi bildirildi.

Lyods Bankancilik Grubu’nun bir parçasi olan Halifax’in açiklamasinda, yillik bazda düsük performansa ragmen konut fiyatlarinin son üç aydir büyümesini sürdürdügü de belirtildi.

Açiklamada degerlendirmelerine yer verilen Halifax Konut Kredileri Direktörü Kim Kinnaird, geçen yilin sonundaki zor dönemin ardindan Ingiliz konut sektörünün direnç göstermeye devam ettigini kaydetti.

Kinnaird, “Konut fiyatlarinin gelecekte nereye gidecegini tahmin etmek güç. Hayat pahaliliginin artmasi kisisel harcamalar üzerinde baski olustururken, önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarinda ve enflasyonda yasanabilecek düsüsler, hane halkinin harcamalarini biraz daha artirmasina imkan taniyabilir.” degerlendirmesinde bulundu.

- Ingiltere’de enflasyon son 40 yilin en yüksek seviyesine yaklasti

Geçen ay Ingiltere Merkez Bankasi (BoE), politika faizinin yüzde 4’ten yüzde 4,25’e yükseltildigini duyurmustu.

Merkez bankasindan yapilan açiklamada, politika faizinin 25 baz puan artirilarak yüzde 4’ten yüzde 4,25 seviyesin yükseltildigi kaydedilmisti.

Ingiltere’de bu yilin subat ayinda ise enflasyon yüzde 10,4 seviyesine yükselerek, son 40 yilin en yüksek seviyesine yaklasmisti.

Ülkede geçen ay ise gida fiyatlarinda yüzde 18,2 ile son 45 yilin en sert artisi yasanmisti.