Avrupa Merkez Bankasi: Tüketiciler enflasyon konusunda daha iyimserBahattin Gönültas- Avro Bölgesi'ndeki tüketicilerin 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya geriledi

Avrupa Merkez Bankasi: Tüketiciler enflasyon konusunda daha iyimserBahattin Gönültas- Avro Bölgesi'ndeki tüketicilerin 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya geriledi

BERLIN (AA) - Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Avro Bölgesi'ndeki tüketiciler, gelecek aylarda daha düsük enflasyon ve daha fazla ekonomik büyüme bekliyor.

ECB, Subat 2023'e iliskin Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarini açikladi.

Buna göre, Avro Bölgesi'ndeki tüketicilerin 12 ay için ortalama enflasyon beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya indi. Tüketicilerin gelecek 3 yil için enflasyon beklentisi de yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e geriledi.

Bölgedeki tüketicilerin ekonomik büyümeye iliskin beklentilerinin bir önceki aya göre daha iyimser olmasi dikkati çekerken, ocakta eksi yüzde 1,2 olan tüketicilerin gelecek 12 aya iliskin ekonomik büyüme beklentisi subatta eksi yüzde 0,9'a çikti.

Tüketiciler, gelecek 12 ayda issizligin ortalama yüzde 11,5 olmasini bekliyor. Bu oran, ocakta yüzde 11,6 olarak öngörülmüstü.

ECB Tüketici Beklentileri Anketi, aylik olarak yayinlaniyor. Anket, Avro Bölgesi GSYH'sinin yaklasik yüzde 85'ini temsil eden Almanya, Fransa, Italya, Ispanya, Hollanda ve Belçika'dan yaklasik 14 bin kisiyle görüsülerek yapiliyor.

Enflasyon beklentileri, merkez bankasinin para politikasinda önemli bir rol oynuyor. ECB'nin faiz artirimlari konusunda ne kadar ileri ve hangi hizda gidecegini, enflasyonun görünümünü belirleyecek.

ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarini 6 kez artirirken, finansal piyasalarda belirleyici olan mevduat faiz orani su anda yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor.

ECB Baskani Christine Lagarde, mayis basinda gerçeklestirilecek toplanti için yüksek enflasyonu göz önüne alarak faiz artisi için kapiyi açik birakmisti.

Para politikasinin daha da sikilastirilmasini savunanlar, her seyden önce enerji ve gida fiyatlarindan arindirilmis olan çekirdek enflasyona atifta bulunuyor. Çekirdek enflasyon, subatta Avro Bölgesi'nde yüzde 5,6 ile yeni bir rekora ulasmisti.

Öte yandan, Avro Bölgesi'nde enflasyon "inatla" yüksek kalmaya devam ediyor.

Avrupa Istatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi'nde subatta yüzde 8,5 olan yillik enflasyon, ECB'nin tarihindeki en agresif para politikasi sikilastirmasina ragmen martta enerji fiyatlarindaki düsüsün etkisiyle yüzde 6,9 seviyesinde belirlendi.

Orta vadede yüzde 2'lik enflasyon hedefleyen ECB, yaptigi tahminlere göre bu hedefi uzun süre tutturamayacak.