ABD Senatosunda küresel bilgi savaslari konulu oturum düzenlendiTugçenur Akgün
WASHINGTON (AA) - ABD Senatosunda, küresel bilgi savaslari kapsaminda, Çin ve Rusya gibi ülkelerle nasil rekabet edilebilecegi konusu masaya yatirildi.
ABD Senatosu Dis Iliskiler Komitesinin ilgili alt komitesi tarafindan "Küresel Bilgi Savaslari: ABD kazaniyor mu kaybediyor mu?" baslikli oturum düzenlendi.
Oturumda, ABD Küresel Medya Dairesi (USAGM) Yöneticisi Amanda Bennett, eski ABD Disisleri Bakanligi yetkilisi David Stilwell, Ulusal Demokrasi Vakfi'ndan Christopher Walker ve Brookings Enstitüsünden Jessica Brandt, milletvekillerinin sorularini yanitladi.
Alt Komite Baskani Ben Cardin, Rusya ve Çin gibi ülkelerin, kendi anlatilarini dünyanin farkli bölgelerine iletmek için önemli ölçüde kaynaklar ayirdiklarini söyledi.
Rusya'nin "dezenformasyon kampanyasi" yürüttügünü ifade eden Cardin, bu ülkenin, kisilerin gerçek ile kurgu arasinda ayrim yapmasinin zor oldugu kirli bir bilgi ortami yarattigini ve Ukrayna'daki savasi hakli göstermek için dünya genelinde çaba sarf ettigini öne sürdü.
Cardin, Çin'in de dünya genelinde "propaganda kampanyalari" yürüttügünü belirterek, uluslararasi medya kuruluslariyla rüsvet karsiliginda ittifaklar kurdugunu iddia etti.
Cumhuriyetçi Senatör Bill Hagerty de ABD'nin, Çin ve Rusya gibi zorlu rakiplerle benzeri görülmemis zorluklarla karsi karsiya oldugunu vurgulayarak, ABD'nin, "bilgi savaslarinda düsmanlarinin gerisinde kalmasina" izin verilmemesi gerektigini savundu.
USAGM'nin yaptigi çalismalardan bahseden Amanda Bennett ise Çin, Rusya ve Iran'in bilgi akisini kontrol etmek için yatirimlar yaptigini öne sürerek, "Stratejik yatirimlar yapma firsatini simdi kaçirirsak, küresel bilgi savasini kaybetme riskiyle karsi karsiya kalabiliriz." dedi.
Christopher Walker da bilgi akisi alanindaki rekabetin, ABD ve müttefiklerinin önceligi olmasi gerektigini savunarak, yeni medya alanindaki gelismelere dikkat edilmesi gerektigini kaydetti.