UBS, Credit Suisse'i satin aliyorAta Ufuk Seker

UBS, Credit Suisse'i satin aliyorAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Isviçre'nin en büyük bankasi UBS, kriz yasayan Credit Suisse'i satin alacak.

UBS, Credit Suisse'in satin alinmasinda anlasma saglandigini açikladi.

Açiklamada, satin almanin UBS hissedarlarina önemli ölçüde sürdürülebilir deger katacagi ve bankanin küresel varlik yöneticisi konumunu güçlendirecegi belirtildi.

Satin alma görüsmelerinin Isviçre Maliye Bakanligi, Isviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve Isviçre Merkez Bankasi (SNB) tarafindan baslatildigina isaret edilen açiklamada, satin almayi Isviçre resmi kurumlarinin destekledigi kaydedildi.

Açiklamada, Credit Suisse hissedarlarinin sahip olduklari her 22,48 hisse karsiliginda 1 UBS hissesi alacagi, bunun hisse basina 0,76 Isviçre frangi oldugu ve toplam alim bedelinin 3 milyar Isviçre frangi olacagi belirtildi.

SNB'nin konuyla ilgili açiklamasinda, UBS'nin Credit Suisse'i satin almasini desteklemek için önemli miktarda likidite yardimi saglanacagi aktarildi.

Credit Suisse'in UBS tarafindan satin alinmasiyla, finansal istikrarin güvence altina alinacagi ve Isviçre ekonomisinin korunacagi ifade edilen açiklamada, her iki bankanin da SNB'nin imkanlarina sinirsiz erisime sahip oldugu ve buradan likidite temin edebilecegi belirtildi.

Açiklamada, Federal Konsey'in Acil Durum Yönetmeligi'ne bagli olarak, Credit Suisse ve UBS'in toplam 100 milyar Isviçre frangina kadar likidite yardim kredisi alabilecegine isaret edilerek, önemli miktarda likidite saglanmasinin her iki bankanin da gerekli finansmana erisimini saglayacagi, bunun finansal sistemin istikrarina katkida bulunacagi belirtildi.

Bu hafta, ABD'de baslayan bankacilik krizinin ardindan Avrupa'da da Credit Suisse panigi yasanmisti.

Isviçre'nin en büyük ikinci bankasi konumundaki 167 yillik Credit Suisse'in en büyük ortagi Suudi Ulusal Bankasi'nin sermaye artirimi yapmayacaklarini duyurmasiyla bankanin hisse senedi fiyatinda hizla düsüs yasanmis ve satis baskisi piyasa geneline yayilmisti.

Credit Suisse'in SNB'den 50 milyar Isviçre frangi (54 milyar dolar) borçlanacagini açiklamasi da piyasadaki panigi gidermemisti.