Filistin'den Nekse'nin 56. yilinda "isgale karsi mücadeleyi sürdürme" çagrisiHacer Baser- Filistinliler, Israil'in 1967'de Bati Seria, Dogu Kudüs, Gazze Seridi, Sina Yarimadasi ve Golan Tepeleri'ni isgal etmesiyle sonuçlanan Alti Gün Savasi'nin basladigi 5 Haziran'i "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adiyla aniyor

Filistin'den Nekse'nin 56. yilinda "isgale karsi mücadeleyi sürdürme" çagrisiHacer Baser- Filistinliler, Israil'in 1967'de Bati Seria, Dogu Kudüs, Gazze Seridi, Sina Yarimadasi ve Golan Tepeleri'ni isgal etmesiyle sonuçlanan Alti Gün Savasi'nin basladigi 5 Haziran'i "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adiyla aniyor

ISTANBUL (AA) - Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) Ulusal Konseyi, Disisleri Bakanligi ve Fetih Hareketi "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adiyla anilan 1967'deki Alti Gün Savasi'nin 56. yilinda "Israil isgali bitene ve bagimsiz Filistin devleti kurulana kadar mücadeleyi sürdürme" çagrisi yapti.

FKÖ Ulusal Konseyinden yapilan yazili açiklamada, elim hadisenin 56. yilinda Filistin davasinin, "devlet terörizmi" ve "irkçi fasist" Israil hükümeti nedeniyle tehlikeli dönemeçlerden geçtigi belirtildi.

Israil yönetiminin, Filistin halki ve kutsallarina yönelik suç ve ihlallerini, günlük baskinlarini, Kudüs'ü Yahudilestirme planlarini ve Gazze'ye yönelik ablukasini sürdürdügü vurgulanan açiklamada, dünyanin özgür insanlarina "insanlik tarihinde kara bir leke olan Israil isgalinin sona ermesi ve Filistin halkinin haklarinin korunmasi konusunda çaba sarf etmeleri" çagrisinda bulunuldu.

Açiklamada, Israil isgali bitene, özgürlük elde edilene ve bagimsiz Filistin devleti kurulana kadar direnis ve mücadelenin sürdürülmesi gerektigi kaydedildi.

- Filistin Disisleri Bakanligindan uluslararasi topluma tepki

Filistin Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada da uluslararasi toplumun Filistin davasiyla alakali meselede alinan kararlari Israil'e dayatma konusunda aciz kalmasina tepki gösterildi.

Bu acizligin, Filistin halkinin acilarini büyütmede Israil'i cesaretlendirdigi ifade edilen açiklamada, Israil'in, Dogu Kudüs dahil Bati Seria'yi ilhak politikasini ve Filistin halkina yönelik saldirilarini sürdürdügü aktarildi.

- Fetih Hareketinden "kararlilik" vurgusu

Fetih Hareketinden yapilan yazili açiklamada ise "Israil isgalini Filistin topraklarinda bitirene kadar mücadelenin daha büyük bir israr ve kararlilikla sürdürülecegi" teyit edildi.

Uluslararasi kararlarin, Filistin halkina Israil isgaline karsi direnme hakki verdigi vurgulanan açiklamada, Filistin halkina isgal karsisinda birlik olma çagrisi yapilarak, zaferin ve Filistin'in bagimsiz devlet kurma hedefinin ancak bu sekilde gerçeklesecegi ifade edildi.

- Israil'in Alti Gün Savasi'nda isgal ettigi topraklarda 56 yil geride kaldi

Filistinlilerin "Nekse" (Toprak Kaybetme Günü) adiyla andigi 1967'deki Alti Gün Savasi'nin 56. yilinda Israil, Arap topraklarindaki isgalini sürdürüyor.

Israil, 5 Haziran 1967'de baslattigi savas sonunda Bati Seria, Dogu Kudüs, Gazze Seridi, Sina Yarimadasi ve Golan Tepeleri'ni isgal etmisti.

Uluslararasi hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararlarini hiçe sayan Israil, Dogu Kudüs, Bati Seria ve Golan Tepeleri'ni isgalden vazgeçmiyor. Israil, Gazze Seridi'ni de 17 yildir havadan, karadan ve denizden abluka altinda tutuyor.