Deprem bölgesindeki 100 milyon ton enkaz için geri dönüsüm uyarisiHatice Senses Kurukiz- GEKADER Kurucu Baskani Fatih Eren: - "GEKADER olarak yaptigimiz hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yikilan ve yikilmayi bekleyen bagimsiz birimden 100 milyon ton kütle ortaya çikacak. Bu kütlenin geri dönüsümü yapildiktan sonra ortaya yaklasik olarak 20 milyar TL'lik bir kaynak çikmis olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüsümde elimizi enkazin altina sokmaya haziriz"

Deprem bölgesindeki 100 milyon ton enkaz için geri dönüsüm uyarisiHatice Senses Kurukiz- GEKADER Kurucu Baskani Fatih Eren:
- "GEKADER olarak yaptigimiz hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yikilan ve yikilmayi bekleyen bagimsiz birimden 100 milyon ton kütle ortaya çikacak. Bu kütlenin geri dönüsümü yapildiktan sonra ortaya yaklasik olarak 20 milyar TL'lik bir kaynak çikmis olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüsümde elimizi enkazin altina sokmaya haziriz"

ISTANBUL (AA) - Geri Dönüsümcüler ve Geri Kazanimcilar Dernegi (GEKADER) Kurucu Baskani Fatih Eren, deprem bölgesinde yikilan ve yikilmayi bekleyen bagimsiz birimden 100 milyon ton kütle ortaya çikacagini, bu kütlenin geri dönüsümü yapildiktan sonra ortaya yaklasik 20 milyar TL'lik bir kaynak çikacagini ve dernek olarak bu dönüsümde görev almaya hazir olduklarini bildirdi.

GEKADER'den yapilan açiklamaya göre, Türkiye'de 11 ilde yasanan büyük deprem felaketi sonrasi birçok sektör çalismalarini hizlandirarak yaralari sarmaya çalisiyor.

Afet bölgelerinde barinma yine büyük bir ihtiyaç olarak ön plana çikarken, gida, tekstil sektörlerinin yani sira geri dönüsüm sektörüne de büyük görevler düsüyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen GEKADER Kurucu Baskani Eren, bugün Türkiye'nin AR-GE ve gelistirilen teknoloji altyapisiyla birlikte siralamada Avrupa'daki birçok ülkenin önünde yer aldigini aktararak, "Içimizi burkan bu büyük felakette ortaya çikan enkaz ve ev içi araç ve gereçlerin neredeyse yüzde 80'i geri dönüstürülebiliyor. GEKADER olarak yaptigimiz hesaplamalarda 11 ilde toplamda 582 bin yikilan ve yikilmayi bekleyen bagimsiz birimden 100 milyon ton kütle ortaya çikacak. Bu kütlenin geri dönüsümü yapildiktan sonra ortaya yaklasik olarak 20 milyar TL'lik bir kaynak çikmis olacak. GEKADER üyeleri olarak bizler bu dönüsümde elimizi enkazin altina sokmaya haziriz." ifadelerini kullandi.

Eren, toplumun psikolojisini bir nebze olsun iyilestirmek adina bir an önce bölgedeki geri dönüsüm çalismalarinin baslamasi gerektigini, geri dönüstürülebilir ekonomik degeri korumak ve dönüsümü yapabilmek adina hazir olduklarini belirtti.

Çalismalar sirasinda asbestten korunma noktasinda da yapilmasi gerekenlere iliskin bilgi veren Fatih Eren, sunlari kaydetti:

"Türkiye, tarihinde yasadigi en büyük deprem felaketinin yaralarini sarmaya devam ediyor. Geri dönüsüm sektörü sadece plastik, kagit ve ambalaj gibi ürünlerin üretiminde kullanilmiyor. Bugün gelinen teknolojide artik birçok sektörün ihtiyaçlari geri dönüsüm sektörü ile karsilaniyor. Artik insaat sektöründeki molozlar sadece yeni yapilacak yollarin dolgusu için degil, geri dönüsüm ile birlikte direkt olarak ülke ekonomisine katma deger üretiyor. Depremde yikilan binalarin tamami geri dönüstürülebilir. Bugün geri dönüsüm sektörü birçok sektörün üretimine cevap verebilir kapasiteye sahip. Bu sektörlerin arasinda insaat sektörü de yer aliyor. Bugün kentsel dönüsümde kontrollü olarak yikilan binalarda kullanilan moloz, demir, alüminyum, tahta gibi malzemeler geri dönüsümle birlikte hem ülke ekonomisine kazandiriliyor hem de dogal kaynaklar korunuyor. Çevre kirliligi, iklim degisikligine kadar birçok krizi aslinda geri dönüsüm tesisleri bertaraf ediyor."