Fiji, Çin ile güvenlik konusundaki isbirligini yeniden gözden geçiriyorIbrahim Hakki Çetinkaya

Fiji, Çin ile güvenlik konusundaki isbirligini yeniden gözden geçiriyorIbrahim Hakki Çetinkaya

WELLINGTON (AA) - Fiji Basbakani Sitiveni Rabuka, Çinli polis memurlarinin Fiji'de görev yapmasina izin veren, iki ülkenin emniyet birimleri arasindaki koordinasyonu ve isbirligini tesvik eden anlasmayi yeniden gözden geçirdiklerini söyledi.

Rabuka, Yeni Zelandali mevkidasi Chris Hipkins ile baskent Wellington'da bir araya geldi.

Görüsmenin ardindan açiklama yapan Rabuka, Fiji'nin Çin ile 2011'de imzaladigi ve Çinli polis memurlarinin Fiji'de görev yapmasina izin veren, güvenlik güçlerinin isbirligini öngören anlasmayi yeniden gözden geçirdiklerini kaydetti.

Rabuka, Çin yönetimine atifta bulunarak, "Sistemlerimiz ve degerlerimiz farkliysa, onlarla nasil bir isbirligi yapabiliriz?" dedi.

Anlasmaya devam edip etmeyeceklerine iliskin bir soru üzerine Rabuka, "Devam mi edecegimize yoksa geçmiste yaptigimiz gibi benzer demokratik degerlere ve sistemlere sahip olanlarla mi yola devam edecegimize karar vermeden önce bunu tekrar gözden geçirmeliyiz." cevabini verdi.

Rabuka, Fiji'nin Yeni Zelanda ile gelecek hafta tamamlanmasi beklenen savunma konusundaki bir isbirligi anlasmasinda mutabik kaldigini belirterek, yeni anlasmanin, Fiji ordusunun kapasitesini ve becerisini gelistirmesine ve yeni teknolojilere adapte olmasina izin verecegini kaydetti.

Çin tarafindan daha önce yapilan açiklamada ise güvenlik konusundaki isbirligi anlasmasinin Fiji'ye fayda sagladigi ve isbirliginin sürdürülmesinin umuldugu dile getirilmisti.