DSÖ üyesi ülkeler, salgin süreçlerine hazirliklarin müzakereleri konusunda anlastiMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ üyesi ülkeler, salgin süreçlerine hazirliklarin müzakereleri konusunda anlastiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) üyesi ülkeler, gelecekte yasanabilecek salginlari önleme, bu sürece hazirlik ve müdahale konularinda küresel bir anlasmaya iliskin müzakerelerin nasil ilerleyecegi konusunda anlasti.

DSÖ'den yapilan yazili açiklamaya göre, DSÖ'nün 194 ülkesini içeren Hükümetlerarasi Müzakere Organinin (INB) besinci toplantisinda pandemi anlasmasi taslagiyla ilgili görüsler paylasildi.

Üye ülkeler, Mayis 2024'teki Dünya Saglik Asamblesi'ne onaylanmak üzere sunulacak bir planin taslagi ve müzakerelerin nasil ilerleyecegi konusunda anlasti.

Ülkelerin 22 Nisan'a kadar ek yazili teklifler gönderebilmesi ve bunlarin diger tekliflerle taslak hazirlama grubuna sunulacak bir pakette derlenmesi kabul edildi. INB, 22 Mayis'a kadar tüm sunumlara dayali olarak bir metin hazirlayacak.

INB Bürosu Es Baskani Hollandali Roland Driece, "Dünya, Kovid-19 salgini müdahalesindeki hatalari tekrarlamamamiza yardimci olacak bir anlasmaya ihtiyaç oldugunun farkinda. Bunun nasil yapilacagina dair masada birçok yapici öneri var." ifadesini kullandi.

Güney Afrika INB Bürosu Es Baskani Precious Matsoso ise, "Dünyanin her yerinden ülkeler, fikirlerini, endiselerini ve önerilerini tüm ülkelerin duyacagi ve degerlendirecegi bir forumda tartisabildi." degerlendirmesinde bulundu.

INB taslak grubunun müzakerelere devam etmek için haziranda yeniden toplanmasi öngörülüyor.