Afet Yeniden Imar Fonu kurulmasini öngören teklif, TBMM Genel KurulundaSeval Ocak Adiyaman,Zehra Aydin Turapoglu- AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk: - "Fonla dogal afetlerden etkilenen bölgelerdeki yikimlarin telafi edilmesi ve yerlesim yerlerinin altyapisi ile yeniden imari çalismalarina kaynak saglanmasinin hizlandirilmasi amaçlanmaktadir" - MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalayci: - "Fon hakkinda kamuoyu denetimi, bagimsiz denetim, Sayistay denetimi, TBMM denetimi var. Bütçe hakkinin

Afet Yeniden Imar Fonu kurulmasini öngören teklif, TBMM Genel KurulundaSeval Ocak Adiyaman,Zehra Aydin Turapoglu- AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk:
- "Fonla dogal afetlerden etkilenen bölgelerdeki yikimlarin telafi edilmesi ve yerlesim yerlerinin altyapisi ile yeniden imari çalismalarina kaynak saglanmasinin hizlandirilmasi amaçlanmaktadir"
- MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalayci:
- "Fon hakkinda kamuoyu denetimi, bagimsiz denetim, Sayistay denetimi, TBMM denetimi var. Bütçe hakkinin

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, Afet Yeniden Imar Fonunun Kurulmasi ile Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanunda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerinde görüsmeler tamamlandi.

Genel Kurulda, CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, teklifin, Anayasa'ya, hukuk devleti ve öngörülebilirlik ilkesi ile parlamentonun bütçe hakkina aykiri oldugunu savunarak, düzenlemenin ya komisyona iade edilmesini ya da usul tartismasi açilmasini talep etti. Bunun üzerine TBMM Baskanvekili Celal Adan, usul tartismasi açti.

AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, düzenlemenin, bütçe hakkina aykiri olmadigini vurgulayarak, "Hiç bütçeyle ilgili bir durum söz konusu degil. Sadece bütçeden ödenek ayrilabilecegiyle ilgili bir madde var." dedi.

CHP Istanbul Milletvekili Ibrahim Özden Kaboglu, teklifin anayasaya aykiri oldugunu öne sürdü.

HDP Diyarbakir Milletvekili Garo Paylan da düzenlemenin anayasaya aykiri oldugunu savunarak, depremler nedeniyle olusan zararin giderilmesi için "deprem bütçesi" yapilmasini önerdi.

TBMM Baskanvekili Adan, teklifin komisyonlarda görüsülerek karara baglandigini ve raporlarin Meclis Baskanligina sunuldugunu belirterek, "Teklif, az önce AK Parti grup önerisinin Genel Kurulda kabulüyle Genel Kurul gündemine girmistir. Bütün bu asamalardan geçerek Genel Kurul gündemine girmis söz konusu teklifle ilgili olarak Baskanligimizin, söz konusu raporu görüstürmemek veya Komisyona iade etme yetkisi bulunmamaktadir." diye konustu.

Daha sonra teklifin geneli üzerinde görüsmelerine geçildi.

- "Parayi harcayabilmek için deprem olmasini bekleyecegiz"

IYI Parti Grubu adina teklifin tümü üzerinde söz alan Ankara Milletvekili Durmus Yilmaz, hükümetin, tüm potansiyel riskler bilindigi halde depremin yasandigi andan itibaren arama kurtarma ekiplerini koordine edemedigini ve enkaz altinda kurtarilmayi bekleyen vatandaslara ulasma hususunda eksik kaldigini savundu.

Hükümetin, afetin felakete dönüsmesinin tek sorumlusu oldugunu iddia eden Yilmaz, "Birinci derecedeki sorumlular, 21 yildir devleti yönetip bugüne kadar gerekli tedbirleri almayan, bilim insanlarimiza ve insanimizin feryadina kulak tikayan Cumhurbaskani Erdogan ve saray hükümetidir, bugüne kadar gerekli tedbirleri almayan iktidar partisinin yöneticileridir." sözlerini sarf etti.

Felaketin yaralarinin sarilmasi gerektigini, bunun için paraya ihtiyaç oldugunu dile getiren Yilmaz, "Hükümetin söyledigine göre bir yil içerisinde bütün konutlar yapilacak. Bir yilin sonunda bütün konutlar yapilip altyapilar tamamlandiktan sonra fon yasamaya devam edecek mi yoksa kapatilacak mi? Eger yasamaya devam edecekse sözü edilen kaynaklar bu fona aktarilmaya devam edecek mi? Bu konuda herhangi bir düzenleme yok." diye konustu.

IYI Parti'li Yilmaz, fon uygulamasinin bir istisna oldugunu vurgulayarak, "Kurulacak fonun, devletin asli isi olan islerini bütçe üzerinden yönetmesi ve toplumun bütçe hakki olan bu mesele üzerinde dikkatlice durulmasi gerekir. 1980'lerin fon uygulamasi 2001 krizine giden yolda taslari döseyen uygulamadir çünkü fon uygulamasiyla daha önce akla hiç gelmemis yeni gelir kaynaklari yaratildigi ileri sürülmektedir. Bu yasanin iddiasi da bu, oysa bu dogru degildir." ifadelerini kullandi.

Önceden düzenleyici ve risk azaltici tedbire izin verilmedigini de öne süren Yilmaz, "Parayi harcayabilmek için deprem olmasini bekleyecegiz. Böyle bir mantiksizlik olmaz. Bu yasayi eger geçirirseniz bir müddet sonra bunun düzeltilmesi için tekrar buraya geleceksiniz ve bizden yetki isteyeceksiniz." görüsünü savundu.

- "Yaparsa Cumhur Ittifaki yapacak"

MHP Grubu adina söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalayci, kanun teklifiyle, dogal afetler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar altyapi ve üstyapi çalismalari için gerekli kaynagin saglanmasi, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluslarina aktarilmasi amaciyla Hazine ve Maliye Bakanligina bagli tüzel kisiligi haiz Afet Yeniden Imar Fonu'nun kurulmasina yönelik düzenlemeler yapildigini kaydetti.

Fonun kurulmasinda basta uluslararasi kuruluslar tarafindan olmak üzere afet bölgesinde kullanilmak üzere verilecek bagis, yardim, hibe ve uygun kredilerin bir hesapta toplanarak dogrudan afet bölgesinin yeniden imari için harcanmasini saglamanin amaçlandigini ifade eden Kalayci, Fon ile gerekli altyapi ve üstyapi çalismalarinin koordinasyon içerisinde, hizli ve etkili bir biçimde yapilabilmesinin amaçlandigini anlatti.

Teklifte, fonun kaynaklari ve aktarimlarina iliskin mali verilerin en geç üçer aylik dönemler itibariyla kamuoyuyla paylasilmasinin da düzenlendigini dile getiren Kalayci, "Fonun kaynaklari ve fondan yapilan aktarimlar konusunda her bakimdan açiklik, dogruluk, mali saydamlik ve hesap verme sorumlulugu ilkeleri gözetilmektedir. Fon hakkinda kamuoyu denetimi, bagimsiz denetim, Sayistay denetimi, TBMM denetimi var. Bütçe hakkinin ihlali söz konusu degildir." diye konustu.

MHP'li Kalayci, Istanbul için dillendirilen felaket senaryolari konusunda bütün ihtimallerin degerlendirilmesinin ve muhtemel depremlere hazir olunmasinin önemine isaret ederek, "Kaybedecek zamanimiz yok. Cumhur Ittifaki olarak biz bu agir yükü her sart altinda kaldiririz, bedeli ne olursa olsun Türkiye'mize sahip çikariz. Yaparsa Cumhur Ittifaki yapacaktir ve de basaracaktir." sözlerini sarf etti.

MHP'li Kalayci, teklife kabul oyu vereceklerini belirterek, hayirli olmasi temennisinde bulundu.

- "Bunun helalligi olmaz"

HDP Mersin Milletvekili Ridvan Turan, 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin "asrin felaketi degil asrin cinayeti" oldugunu iddia etti.

Bu felaketin temelinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve onun kurdugu iktisadi rejimin oldugunu ileri süren Turan, bir deprem politikasi olusturulmasi için iktidarin depremin oldugu ilk günden itibaren yaptiklarinin tam tersinin gerçeklestirilmesi gerektigini öne sürdü.

Deprem bölgesindeki konut insaatinin finansmani için fona ihtiyaç oldugunu söyleyen Turan, "Bu fona, yurt içi ve yurt disi kaynaklardan para gelecek. Bu fonda biriken parayi, basimiza 5'li çete belasini açan ne kadar bakanlik varsa onlarin hepsi sevk ve idare edecekler." sözlerini sarf etti.

HDP'li Turan, Japonya'da 2014 yilinda deprem bakanligi kuruldugunu belirterek, "Mutlaka bir afet ve kentsel dönüsüm bakanligi ile afet ve kentsel dönüsüm bankasi kurulmasi gerekiyor. Artik böyle günlük tedbirlerle bu meselenin içinden çikmak mümkün degil." diye konustu.

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, teklifle kurulmasi öngörülen fonun bir takim eksiklikleri bulundugunu söyleyerek, "Teklifte 'Sayistay denetler.' diyor ama bir de 'Bagimsiz denetim kuruluslari da denetler.' diyor. Bu sizin aslinda 20 senelik resminizi çekiyor. Sayistay uluslararasi kabul gören bir denetim kurulusu olmaktan çikmis. Devlet harcamalari denetleniyor ama kimse güvenmiyor, onun için bagimsiz denetçiler gerekiyor." dedi.

Teklifle kurulacak fona ihtiyaç olmadigini savunan Bekaroglu, "Türkiye'de mevcut olan, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun ile bu paralari toplayabilir ve seri sekilde harcayabilirsiniz. Bütçenin içinde bunlar çok rahat bir sekilde yapilabilir. Bu yapilabilirken böyle bir fon kurulmasina elbette muhalefet kuskuyla bakiyor ve 'Anayasa'ya aykiridir.' diyor." ifadelerini kullandi.

Bekaroglu, depremin ilk günlerinde bölgedeki insanlarin yalniz birakildigini iddia ederek, "Devlet iyi organize olamadigindan dolayi binlerce insan öldü. Bu, helallikle halledilecek bir is degil, bunun helalligi olmaz. Bundan sonra yapacaklariniza güvenilmesi için önce bunu kabul edeceksiniz. Yoksa halk size güvenmez." diye konustu.

- "Bu zorluklari asacak sehirlerimizi yeniden insa edecegiz"

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, 6 Subat'ta Kahramanmaras merkezli yasanan depremler sonrasi yaralarin sarilmasi için ilk dakikadan itibaren devlet-milletin el ele vererek canla basla çalistigini söyledi.

Yaralarin sarilmasi, acilarin hafifletilmesi el birligiyle çalismanin önemine deginen Öztürk, "Devletimiz güçlüdür, milletimiz yardimseverdir. Insallah, tüm bu zorluklari asacak sehirlerimizi, köylerimizi yeniden insa edecegiz." dedi.

Afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapi ve üstyapi çalismalari için gerekli kaynagin saglanmasi, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluslarina aktarilmasi amaciyla Afet Yeniden Imar Fonu'nun kuruldugunu belirten Öztürk, su bilgileri verdi:

"Bunun için de her nevi bagis, yardim, hibe, bütçeye konulacak ödenek ile yurtiçi ve yurtdisi piyasalardan saglanacak finansman ve kaynaklar kurulacak olan fonda bir araya getirilerek ilgili proje ve harcamalar için kamu kurum ve kuruluslarina aktarilacaktir. Seffaf bir yönetim ve ilgili bakanlarin katilimiyla, gerekli altyapi ve üstyapi çalismalarinin koordinasyonu içerisinde hizli ve etkili bir biçimde yapilabilmesi saglanacaktir. Fonla dogal afetlerden etkilenen bölgelerdeki yikimlarin telafi edilmesi ve yerlesim yerlerinin altyapisi ile yeniden imari çalismalarina kaynak saglanmasinin hizlandirilmasi amaçlanmaktadir. Fon kaynaklarina baktigimizda bagis alabilecek bir yapida oldugu görülmektedir. Ayrica, bütçeden de buraya kaynak aktarilabilecektir."

TBMM Genel Kurulunda teklifinin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüsmeler de tamamlandi.

TBMM Baskanvekili Celal Adan, teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan birlesime ara verdi. Aranin ardindan komisyonun yerini almamasi üzerine Adan, birlesimi yarin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.