Kooperatiflerin Desteklenmesi Programi'na basvurular basladiDeniz Çiçek Palabiyik

Kooperatiflerin Desteklenmesi Programi'na basvurular basladiDeniz Çiçek Palabiyik

ANKARA (AA) - Bu yila iliskin Kooperatiflerin Desteklenmesi Programi (KOOP-DES) basvurulari 28 Nisan'a kadar yapilabilecek.

Ticaret Bakanliginin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2023 yilina iliskin KOOP-DES Programi basvuru süreci basladi.

KOOP-DES Programi ile kooperatif ve üst kuruluslarinin üretim ve istihdama katkisi olacak yatirim projelerinin desteklenmesi, faaliyetlerinde etkinlik ve verimliligin saglanmasi, teknoloji ve yeni üretim tekniklerinden yararlanmalarina katkida bulunulmasi, rekabet güçlerinin artirilmasi ve bireysel tasarruflarin uygun kooperatif girisimcilik modelleri ile ekonomiye kazandirilmasi hedefleniyor.

KOOP-DES'e, kapsaminda kurulus, isleyis ve denetimleri Bakanlikça gerçeklestirilen, ortaklarinin çogunlugunu kadinlarin olusturdugu ve kadin emegini degerlendirme amaci güden kooperatifler ve üst kuruluslari basvurabilecek.

Basvurular 28 Nisan'a kadar ticaret il müdürlüklerine yapilacak.

Duyuruda, program kapsaminda desteklenecek proje konularina iliskin de bilgi verildi. Buna göre, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkisi olacak projelere iliskin olarak makine ve/veya ekipman ile ilgili mal alimlarina, ortaklarinin en az yüzde 90'ini kadinlarin olusturdugu kooperatiflerin isletecekleri yasli ve engelli bakim merkezleri ile çocuk kulüpleri, kres ve gündüz bakimevlerinin demirbas esya niteligindeki yatirim mali alimlarina, ürettikleri ürünlerin tanitimi ve pazarlanmasina iliskin sergi ve fuar katilimlarina yönelik hizmet alimlarina ve projelerine iliskin nitelikli personel istihdamlarina destek verilecek.

Hibeye esas proje tutari azami siniri, mal alimlarinda 200 bin lirayi, hizmet alimlarinda 30 bin lirayi, nitelikli personel istihdaminda yillik bir personel için 103 bin lirayi, iki personel için toplam 206 bin lirayi geçemeyecek.

Üst sinirlar içerisinde proje tutarlarinin kalkinmada öncelikli yörelerde yüzde 75'i, diger bölgelerde yüzde 50'si, kalkinmada öncelikli yöre sarti aranmaksizin ortaklarinin en az yüzde 90'ini kadinlarin olusturdugu kooperatiflerde yüzde 75'i Bakanlikça karsilanabilecek.

Proje tutarlarinin kalan kismi ise proje yürütücüsü kooperatif tarafindan ödenecek.