Ispanya'da KDV indirimine ragmen subatta gida ürünlerindeki fiyat artisi yüzde 16'yi astiSenhan Bolelli

Ispanya'da KDV indirimine ragmen subatta gida ürünlerindeki fiyat artisi yüzde 16'yi astiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Ispanya'da 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya baslanan temel gida ürünlerindeki KDV indirimine ragmen subat ayinda gida ürünlerindeki fiyat artisinin yüzde 16,6 ile rekor seviyede oldugu bildirildi.

Ispanya Ulusal Istatistik Enstitüsü (INE) subat ayi enflasyon rakamlarini açikladi.

INE, enflasyonun subatta yillik yüzde 6 oldugunu duyururken, gida fiyatlarindaki yüzde 16,6'lik artis dikkati çekti.

Ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) subatta bir önceki aya göre ise yüzde 0,9 yükseldi. TÜFE, ocakta aylik yüzde 0,2 gerilerken, yillik bazda yüzde 5,9 artis kaydetmisti.

Ispanya'da simdiye kadar gida fiyatlarinda tespit edilen en yüksek artisin subat ayinda oldugu belirtildi.

Subat 2022'ye göre kiyaslama yapildiginda 1 yil içinde en çok fiyat artisinin oldugu ürünler arasinda, yüzde 52,6 ile seker, yüzde 30'u asan artis ile tereyagi, zeytinyagi ve süt öne çikti.

Sol koalisyon hükümeti, halkin yüksek enflasyondan en az sekilde etkilenmesini saglamak için 1 Ocak'tan itibaren temel gida ürünlerinde KDV indirimi karari almis, ekmek, un, süt, yumurta, meyve, sebze, peynir ve baklagillerde yüzde 4 olan KDV orani kaldirilip, makarna, ayçiçek ve zeytinyagindaki KDV ise yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmisti.

Tüketiciler ve Kullanicilar Örgütü (OCU), konuya iliskin yaptigi açiklamada, fiyat artislarinin Ispanyollarin alisveris sepetine yillik 924 avroluk ekstra maliyeti oldugunu belirterek, hükümete acil yeni önlemler almasi çagrisini yapti.