DSÖ, cinsel tacizde bulundugu tespit edilen çalisanini isten çikardiMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ, cinsel tacizde bulundugu tespit edilen çalisanini isten çikardiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), defalarca cinsel tacizde bulundugu iddia edilen çalisanini, sorusturma sürecinin tamamlanmasinin ardindan isten çikardigini açikladi.

DSÖ Sözcüsü Marcia Poole, hakkinda cinsel istismar iddiasi bulunan DSÖ çalisani Dr. Temo Waqanivalu hakkinda sorusturma yürütüldügünü aktardi.

Söz konusu kisinin cinsel tacizde bulundugunun tespit edilmesi ve ilgili disiplin sürecinin ardindan ihraç edildigini bildiren Poole, "DSÖ için herhangi birinin cinsel suistimale ugramasi kabul edilmez." ifadelerini kullandi.

- Iddialar ocakta ortaya çikmisti

DSÖ'nün kadinlardan gelen sikayetlere ragmen Waqanivalu'nun cinsel istismarlarina ses çikarmadigi ocak ayinda ortaya çikmis ve DSÖ zor durumda kalmisti.

Bir kadin doktor, Ekim 2022'de Almanya'nin baskenti Berlin'de katildigi bir konferansta, DSÖ çalisani Waqanivalu'nun cinsel saldirisina ugradigina yönelik Twitter hesabindan paylasimda bulunmustu.

Associated Press'in (AP) ele geçirdigi iç yazismalara göre, DSÖ çalisani Waqanivalu, 2018'de de bir baska kadin tarafindan cinsel istismarla suçlanmisti.

Waqanivalu, 2017'de de Japonya'da bir DSÖ personelini taciz ettigi seklinde itham edilmisti. Ismini vermek istemeyen DSÖ personeli, düzenlenen bir programdan sonra, aksam yemeginde tacize ugradigini söylemisti.

Yazismalar, vakalarin, DSÖ'nün üst düzey yönetici ve yetkililerine bildirilmesine ragmen Waqanivalu hakkinda disiplin islemi baslatilmadigini, bu kisinin kariyerine aynen devam ettigini ortaya koymustu.

- DSÖ Direktörü: "Tacize sifir toleransla yaklasiyoruz"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kadin doktora verdigi yanitta, cinsel istismar iddiasi karsisinda dehsete düstügünü belirterek, DSÖ'nün bu tür suistimallere karsi sifir toleransla yaklastigini vurgulamisti.

Cinsel istismara ugradigini belirten kadin doktora sahsen destek olma teklifinde bulunan Ghebreyesus, suçlamaya adi karisan personelin görevden alindigini ve hakkinda sorusturma baslattiklarini aktarmisti.

Waqanivalu, hakkindaki suçlamalari kesin bir dille reddederek, hiç kimseye cinsel saldirida bulunmadigini iddia etmisti.