DSÖ: Her 6 yetiskinden 1'i kisirlik sorunuyla karsi karsiyaMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ: Her 6 yetiskinden 1'i kisirlik sorunuyla karsi karsiyaMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), küresel olarak her 6 yetiskinden 1'inin kisirlik sorunuyla karsi karsiya oldugunu belirtti.

DSÖ tarafindan yayimlanan rapora göre, dünya genelinde çok sayida kisi yasami boyunca kisirlik problemi yasiyor.

Yetiskin nüfusunun yüzde 17,5'lik kismi kisirlik sorunu yasarken, bu durum, uygun maliyetli ve yüksek kaliteli dogurganlik bakimina erisimin artirilmasina acil ihtiyaç oldugunu gösteriyor.

Yayginligi bölgeler arasinda sinirli olarak farklilik gösteren kisirlik, küresel bir saglik sorunu olarak öne çikiyor.

Kisirlik oraninin, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 17,8, orta ve düsük gelirli ülkelerde ise yüzde 16,5 dolaylarinda oldugu belirtiliyor.

Kisirlikla ilgili tüp bebek ve diger üreme teknolojileri dahil olmak üzere, hastaligin teshisi ve tedavisine yönelik çözümler için yeterli finansman ayrilmadigi görülüyor. Yüksek maliyetler ve sosyal damgalanma gibi nedenlerle de çok sayida kisi tedaviye erisemiyor.

Birçok ülkede insanlar dogurganlik tedavilerini büyük ölçüde kendileri finanse ediyor.

Düsük gelirli ülkelerdekiler, yüksek gelirli ülkelerdekilere kiyasla gelirlerinin daha büyük bir bölümünü dogurganlik bakimina harcarken, yüksek maliyetler kisirlik tedavilerine erisimi engelliyor.

Kisirligin, insanlarin zihinsel ve psikososyal refahini etkileyerek önemli sikinti, damgalanma ve mali sikintiya neden olabilecegi de belirtiliyor.

Rapor, kisirligin küresel yayginliginin yüksek olduguna dair kanitlar sunarken birçok ülkede ve bazi bölgelerde süregelen veri eksikliginin de altini çiziyor.

Kisirligin belirlenmesine yardimci olmak, kimlerin dogurganlik bakimina ihtiyaci oldugunu ve risklerin nasil azaltilabilecegini bilmek için yasa ve nedene göre ayristirilmis ulusal verilerin kullanisli olabilecegi belirtiliyor.

- "Dogurganlik bakimina erisimin genisletilmesi gerekiyor"

Raporda görüslerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kisirligin ayrim yapmadan herkesi etkiledigini ifade etti.

Ghebreyesus, "Kisirliktan etkilenenlerin orani, dogurganlik bakimina erisimin genisletilmesi ve bu konunun saglik arastirmalari ile politikalarda artik bir kenara atilmamasi gerektigini gösteriyor. Böylece ebeveynlige ulasmanin güvenli, etkili ve uygun fiyatli yollari mevcut olabilir." ifadelerini kullandi.