Orta Amerika ülkesi Belize'den "Tayvan ile diplomatik iliskilerin devam edecegi" vurgusuMehmet Alaca

Orta Amerika ülkesi Belize'den "Tayvan ile diplomatik iliskilerin devam edecegi" vurgusuMehmet Alaca

MEXICO CITY (AA) - Orta Amerika ülkesi Belize, Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'la diplomatik iliskilerinin devam edecegini bildirdi.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan gezisi çerçevesinde Belize'yi ziyaret etti.

Baskent Belmopan'da Belize Basbakani Johnny Briceno ile bir araya gelen Tsai, Tayvan'in Çin tarafindan "sürekli tehdit ve baskisiyla karsi karsiya" oldugunu söyledi.

Belize Basbakani Briceno, Ulusal Meclis'in önünde yaptigi konusmada, "Birlikte demokrasi, halkin kendi kaderini tayin hakki ve uluslararasi hukuka saygi gibi ortak degerlerimizi destekleyebiliriz." dedi.

Tayvan'i taniyan az sayidaki ülkelerden biri olan Belize, Tsai'nin ziyareti sirasinda Tayvan ile iliskisini "degismez" ilan eden Guatemala'nin ardindan iliskilerini yeniden teyit etti.

- Çin'in Latin Amerika'da etkisi büyüyor

Çin son yirmi yilda yaptigi büyük altyapi, enerji ve uzay projeleriyle Latin Amerika'daki etkisini artirdi ve müttefikler kazandi.

ABD Baris Enstitüsüne göre, 2005 ile 2020 arasinda Çinliler bölgeye 130 milyar dolardan fazla yatirim yapti.

Çin ile bölge arasindaki ticaretin, 2035'e kadar 700 milyar dolari asmasi bekleniyor.

Orta Amerika ülkelerinden Kosta Rika 2007'de, Panama 2017'de, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti 2018'de, Nikaragua 2021'de ve son olarak Honduras 26 Mart 2023'de Tayvan ile diplomatik iliskilerini keserek Çin'i resmen tanimisti.

Orta Amerika'da Tayvan'i Çin'in temsilcisi olarak tanimayi sürdüren yalnizca Guatemala ve Belize kalmisti. Iki ülke, Tayvan'in dünyadaki 13 resmi müttefikinden ikisini temsil ediyor.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.