Ukrayna Basbakani Smigal, Zelenskiy ve Si'nin verimli bir görüsme yaptiklarini belirttiBaris Seçkin

Ukrayna Basbakani Smigal, Zelenskiy ve Si'nin verimli bir görüsme yaptiklarini belirttiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Ukrayna Basbakani Denis Smigal, Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ile Çin Devlet Baskani Si Cinping arasinda dün yapilan telefon görüsmesinin son derece verimli geçtigini söyledi.

Italya Hükümeti'nin dün Roma'da düzenledigi "Ukrayna'nin Yeniden Insasi" konulu konferansa katilan Smigal, bugün de Yabanci Basin Dernegi'nde ülkedeki temaslarina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Ülkesinin yeniden insasina yönelik dünkü konferansin verimli geçtigini belirten Smigal, destekleri dolayisiyla Italya'ya tesekkür etti. Smigal, Italya Basbakani Giorgia Meloni ile Ukrayna'nin 360 derecelik bir açiyla her bakimdan desteklenmesi konusunu ele aldiklarini anlatti.

Zelenskiy ile Si arasinda dün yapilan telefon görüsmesine iliskin degerlendirmelerde bulunan Smigal, "Çok verimli bir görüsmeydi. Bu görüsme, iliskilerimizde yeni bir asama açiyor. Ukrayna ile Çin arasindaki iliskilerin olumlu sekilde gelismesi için yeni bir baslangiç olacagina inaniyorum." dedi.

Ukrayna'nin NATO'ya üyeligiyle ilgili olarak da Basbakan Smigal, "Ukrayna ordusu, bugün itibariyla zaten NATO standartlarinda bir ordu. NATO ilkelerine göre hareket ediyor ve NATO silahlarini kullaniyor. Ukrayna'nin NATO'ya girisi, Ittifak için de faydali olacak diye düsünüyorum. Vilnius'taki zirve toplantisinda mümkün olan en somut yaklasimi ve katilimimiza iliskin 'Ne zaman?' sorusunun yanitini almayi bekliyoruz. Ukrayna, NATO'ya katilacak." diye konustu.

Smigal, savasin basindan bu yana Ukrayna'nin enerji altyapisinin çok fazla saldiriya maruz kaldigini belirterek, "Enerji güvenligimiz, Rusya'nin düzenledigi saldirilarla mahvoldu. Genis kapsamli isgalin basindan bu yana 5 binden fazla füze ve insansiz hava araci saldirisi gerçeklestirildi." dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy tarafindan belirlenen baris için bir yol haritalarinin oldugunu dile getiren Smigal, Rus güçlerinin isgal ettigi Ukrayna topraklarinin özgürlestirilmeden barisin mümkün olamayacagini vurguladi.

Sabah saatlerinde Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Baskani Papa Franciscus tarafindan kabul edildigini anlatan Smigal, Ukrayna'da barisin nasil olabilecegini ele aldiklarini ve Papa'yi Ukrayna'ya davet ettigini belirtti.

Smigal, savasa ragmen Avrupa Birligi'ne (AB) üye olmak için gerekli reformlari da uygulamaya koymaya çalistiklarini ifade etti.