Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, canli yayinda sorulari yanitladi: (2)Harun Kutbe- "Öyle bir degisim, dönüsüm gerçeklestiriyoruz ki su anda, söyle bir 20-30 yil ileriye gidip de bugünlere baktiginizi düsünün; enerjide yaptigi hamlelerle, yüzde yüz disa bagimli olan bir ülkeden enerji üssü olmayi konusan bir ülke"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, canli yayinda sorulari yanitladi: (2)Harun Kutbe- "Öyle bir degisim, dönüsüm gerçeklestiriyoruz ki su anda, söyle bir 20-30 yil ileriye gidip de bugünlere baktiginizi düsünün; enerjide yaptigi hamlelerle, yüzde yüz disa bagimli olan bir ülkeden enerji üssü olmayi konusan bir ülke"

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Öyle bir degisim, dönüsüm gerçeklestiriyoruz ki su anda, söyle bir 20-30 yil ileriye gidip de bugünlere baktiginizi düsünün; enerjide yaptigi hamlelerle, yüzde yüz disa bagimli olan bir ülkeden enerji üssü olmayi konusan bir ülke." dedi.

Ankara'dan AK Parti milletvekili adayi olarak gösterilen Oktay, Ülke TV'de katildigi canli yayinda, gündeme iliskin açiklamalarda bulundu.

Oktay, muhalefetin herhangi bir dönüsümü ve degisimi saglamasinin mümkün olmadigini, yapabilecegi tek degisimin geriye dönük olacagini belirterek, "Biz degisimi zaten gerçeklestiriyoruz. Öyle bir degisim, dönüsüm gerçeklestiriyoruz ki su anda, söyle bir 20-30 yil ileriye gidip de bugünlere baktiginizi düsünün; enerjide yaptigi hamlelerle, yüzde yüz disa bagimli olan bir ülkeden enerji üssü olmayi konusan bir ülke." diye konustu.

Türkiye'nin gösterdigi tüm gelisimlerin, gençler için çok ciddi bir gelecek anlami tasidigini vurgulayan Oktay, "Bu, disariya gitmek demek degil, kendi ülkesinde yenilik, inovasyon, gelisme ve dis politikada bagimsizlik demek." ifadesini kullandi.

Fuat Oktay, Ukrayna-Rusya krizinde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde, Türkiye'nin her iki taraf ile konusup barisa katki saglayabildigine ve ekonomi alaninda olumlu hamleler yapabildigine dikkati çekti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Aslinda Türkiye bu savasin bir parçasi olabilirdi. Yani birakin siz ekonomide iyiye gitmeyi, çok daha farkli senaryolari konusan bir Türkiye olacakti. Cumhurbaskanimizin ifade ettigi bir sey vardi hatirlarsaniz, 'Savasmayacagiz' diye üzerine basa basa bütün dünyaya ilan etti ve biz bu seçimde de milletimize çikip bunu ifade edecegiz. Yani 'Bizi bu savasin bir parçasi yapamayacaksiniz. Biz, barisin taraftari olacagiz ve bölgede barisi tesis etmek için tüm gücümüzü seferber edecegiz. Dolayisiyla bu barisin hakim olmasi ile alakali her türlü gayretimizi sarf edecegiz' dedik. Iste bütün dünyanin bildigi gibi, Tahil Anlasmasi ve dünyanin kitliktan kurtuldugu, bir açliktan kurtuldugu bir 2022-2023. Diger tarafta çok farkli alanlarda da daha kötüye gitmesini engelleyici bir denge politikasi... Yani oradaki nükleer tesisler ile alakali risklerin önlenmesi de dahil. Karadeniz'den geçen gemiler ve bu trafigin düzenlenmesi boyutunda aldiginizda, birdenbire Türkiye bu çatismanin parçasi olabilirdi. Öyle bir denge ile götürdük ki ve Montrö'nün tüm taraflarina, tüm açikligi ile ifade edip öyle bir uygulama yapti ki Türkiye, aslinda savasin degil barisin parçasi oldu."

- "7'li, 8'li koalisyonla Türkiye'ye istikrar gelemeyecek"

Mali disiplindeki çalismalara, taviz vermeden devam edeceklerini belirten Oktay, enflasyonu asagiya çekecek tedbirleri 14 Mayis'tan sonra çok daha ciddi sekilde alacaklarini ve kisa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düsüreceklerini söyledi.

Oktay, çalisanlarin, esnafin ve çiftçinin, enflasyonun altinda ezilmemesini saglayacak her türlü ücret artisini ve destekleri verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini anlatarak, temmuz ayinda enflasyon ve refah payinin maaslara yansitilacagini kaydetti.

Ekonomideki istikrarin ancak güvenle saglanacagini ve seçimi ilk turda bitirerek yola güvenle devam etmek istediklerini vurgulayan Oktay, "7'li, 8'li koalisyonla Türkiye'ye istikrarin gelemeyecegini" dile getirdi.

Oktay, Gabar Dagi'nda günde 100 bin varil petrolün çikarilacagini, Sirnak'in, artik kalkinmanin, gelismenin ve degisimin sehri oldugunu belirterek, "Bu yüz bin ile de bitmeyecek. Bunun devami gelecek. Birçok bölgelerde çok ciddi pozitif geri bildirimler aliyoruz. Dolayisiyla bu dedigim öngörü gelecek 10-20 yila kadar ki bizim hedefimiz, enerjide bagimsiz olmak. Savunma sanayisinde nasil ki yüzde 15-20'lerden yüzde 80'e geldik. Enerjide de ayni seyi yapacagiz. Bu Türkiye'ye bambaska bir sey saglayacak." sözlerini sarf etti.

Türkiye'nin birçok sektörde elde edecegi bagimsizliklar ile disariya giden paranin içeride kalacagini ve bunun da vatandasa yansiyacagini kaydeden Oktay, "Bunun önünü kesmek isteyenler bizim muhalefettekiler degil aslinda. Muhalefettekilerin talimat aldiklari, onlari masaya oturtan agababalarinin arzu ettikleri seyler. Bunlarin da onlarin talimatlarini uygulamaktan baska çareleri yok." görüsünü paylasti.

- "Ayni zihniyet, ayni sekilde devam ediyor"

Geçmiste, Türkiye'nin yerli savunma sanayisinin gelisiminin engellendigini, buna bagli olarak Kibris Baris Harekati'nda ve terörle mücadelede büyük sikintilar yasandigini hatirlatan Oktay, muhalefetin, savunma sanayisi konusunda tarihten ders almadigini ifade etti.

Oktay, "Bu da sunu gösteriyor. Ayni zihniyet, ayni sekilde devam ediyor. Vesayet odaklarini olusturuyorlar. Mandaci, müstemleke ve talimat alan bir zihniyetle kendi ülkesinin, milletinin çikarlari dogrultusunda degil de baskalarinin çikarlari dogrultusunda karar verdikleri ve verecekleri için bunlarin zaten bizim savunma sanayini bir adim öte götürme sanslari yok. Böyle bir hedefleri, böyle bir idealleri olamaz. Yeni sunduklari projeler, planlar, programlarda mevcutlarin önünü keserken, 'Önünü kesiyorum' diyemeyecegi için baska tür projeleri getiriyormus gibi aslinda mevcut gelismenin önünü kesmektir bu." dedi.

Savunma sanayisinde elde edilen teknolojiyi sivil alana transfer etmek için çalismalarin yapildigini aktaran Oktay, saglik alaninda yakalanan gelismelerle, bunun bir örneginin verildigini anlatti.

Oktay, savunma sanayisi alanindaki gelismelerin, yeni bir konsepti beraberinde getirdigine dikkati çekerek, havada baslayan insansiz araçlarin karada çok ciddi sekilde ilerleme gösterdigini, denizde devam ettigini ve bunun insansiz yeni bir savunma konseptini beraberinde getirdigini vurguladi.

Son üç ayda tamamlanan ve hayata geçirilen projelerin, her bir sektörün önünü açacak, dünya ölçeginde projeler oldugunu belirten Oktay, "Insallah 14 Mayis'ta hayirli bir sonuçla, 'Durmak yok yola devam' diyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)