AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli'den ekonomi degerlendirmesi:Baris Gündogan- "Bugün Türkiye ekonomisi, tarimsal üretim, sanayi üretimi ve hizmet üretiminde tarihinin en yüksek seviyelerine ulasmistir. Binlerce yeni fabrika Türkiye'nin 81 ilinde daha fazla mal ve hizmet üretmeye devam etmektedir"- "2002'deki yillik 276 milyar dolarlik milli gelir rakamindan bugün 905 milyar dolarlik üretim rakamina gelinmistir. Her türlü mal ve hizmet miktari fiziki olarak ortalama 3,3 kat daha fazla üre
ANKARA (AA) - AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Nurettin Canikli, "Bugün Türkiye ekonomisi, tarimsal üretim, sanayi üretimi ve hizmet üretiminde tarihinin en yüksek seviyelerine ulasmistir. Binlerce yeni fabrika Türkiye'nin 81 ilinde daha fazla mal ve hizmet üretmeye devam etmektedir." ifadesini kullandi.
Canikli, yazili açiklamasinda, Türkiye ekonomisinin geldigi noktayi degerlendirdi.
Iktisatçilar arasinda 2002 öncesinde, "Avrupa ve ABD ekonomisi öksürdügünde Türkiye ekonomisi zatürre olur" cümlesinin, kabul gören ve konusulan bir özdeyis oldugunu belirten Canikli, o dönemde, Bati ekonomilerinde meydana gelen küçük bir dalgalanmanin, Türkiye ekonomisinde yikici türbülanslara yol açtigini animsatti.
Nurettin Canikli, bugün ise karsilarinda çok farkli bir fotografin durdugunu vurgulayarak, söyle devam etti:
"2008 krizinde Amerikan finans sistemi çökme tehlikesi ile karsi karsiya kaldi. ABD Finans sisteminin 'titanikleri' olarak kabul edilen ve hiçbir zaman batmayacagina inanilan en büyük ve güçlü yatirim bankalari Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch iflas etti. ABD Merkez Bankasi piyasaya 3,5 trilyon dolar likidite enjekte ederek finans sistemini çöküntüden kurtardi. Ancak, ABD Merkez Bankasi, piyasadaki asiri likiditeyi çekemedigi için parasal tabanda meydana gelen asiri genisleme ABD ekonomisi için büyük bir tehdit olusturmaya devam etmektedir. 2008 krizi, Avrupa ekonomisini de derinden etkiledi. Avrupa finans sistemindeki kirilganlik halen devam etmektedir.
Türkiye ise 2008 finansal krizini çok küçük siyriklarla atlatmistir. Bankacilik sistemimizde en küçük bir olumsuzluk yasanmamis, bankalar batmamis, hazineden herhangi bir bankaya kamu kaynagi aktarilmamis ve bankalarin mali yapilarinda bir bozulma meydana gelmemistir. Bugün artik bu özdeyis 'Bati ekonomileri zatürre oldugunda Türkiye ekonomisi hapsirmaktadir' sekline dönüsmüstür."
- "Bu asamaya tesadüfen gelinmedi"
AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Canikli, bu asamaya tesadüfen gelinmedigini, bu konuda, "üretim" ve "istihdam" olmak üzere 2 hususun belirleyici oldugunu aktardi.
"Bugün Türkiye ekonomisi, tarimsal üretim, sanayi üretimi ve hizmet üretiminde tarihinin en yüksek seviyelerine ulasmistir. Binlerce yeni fabrika Türkiye'nin 81 ilinde daha fazla mal ve hizmet üretmeye devam etmektedir" görüsünü dile getiren Canikli, geçen yil Türkiye ekonomisinin, 50 milyar dolar degerinde tarimsal ürün üretebilme basarisini gösterdigini belirtti.
- "Büyüme ve zenginlesmeyi istihdam rakamlari da dogrulamakta"
Nurettin Canikli, tarimsal üretimde de Türkiye'nin Avrupa'nin birincisi konumunda oldugunu ifade ederek, sunlari kaydetti:
"Geçen yil Türkiye, 905,5 milyar dolar degerinde mal ve hizmet üretimi gerçeklestirmistir. 2002'deki yillik 276 milyar dolarlik milli gelir rakamindan bugün 905 milyar dolarlik üretim rakamina gelinmistir. Her türlü mal ve hizmet miktari fiziki olarak ortalama 3,3 kat daha fazla üretilmektedir. Türkiye, ekonomi tarihinin en parlak büyüme ve dönüsümlerinden birisini gerçeklestirmistir. Bu büyüme ve zenginlesmeyi istihdam rakamlari da dogrulamaktadir. 905 milyar dolarlik üretim 31,5 milyon kisiyle yapilmaktadir. 2002'de istihdam edilenlerin sayisi 19,4 milyondu. Yani 20 yilda 12 milyon yeni is alani olusturulmus.
Üretim ve istihdam artisini tetikleyen esas faktör ise düsük faiz oranlarindan dolayi yatirimlardaki artistir. Faizler yüksekse yatirimlar azalir, üretim ve istihdam azalir, faizler düsükse yatirimlar artar, üretim ve istihdam artar. Böyle bir üretim ve istihdam tablosunun oldugu bir ekonomide açlik ve yokluk olmaz, yoksulluk ise en düsük seviyelere iner. Su andaki ekonomik politikalar uygulandigi sürece, üretim azalmaz, fabrikalar kapanmaz, issizlik artmaz, fakirlik artmaz. 7'li masanin ekonomi politikalari ise yatirimlarda düsüse neden olacagi için, üretimin azalmasina, fabrikalarin kapanmasina, issizligin ve fakirligin artmasina neden olur."