TCMB Baskani Kavcioglu, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantisi'nda konustu: (1)Deniz Çiçek Palabiyik- "Tahminlerimizde herhangi bir degisiklige gitmeyerek, 2023 yil sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yil sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk"- "Politika faizlerimizi, ekonominin içinde bulundugu dengeyi ayrintili olarak analiz ederek üretim kapasitesinin gelisimini saglayacak düzeyde belirlerken hedefli kredi politikasi ve likidite araçlarimizla da amaçladigimiz parasal aktarimin sagli

TCMB Baskani Kavcioglu, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantisi'nda konustu: (1)Deniz Çiçek Palabiyik- "Tahminlerimizde herhangi bir degisiklige gitmeyerek, 2023 yil sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yil sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk"- "Politika faizlerimizi, ekonominin içinde bulundugu dengeyi ayrintili olarak analiz ederek üretim kapasitesinin gelisimini saglayacak düzeyde belirlerken hedefli kredi politikasi ve likidite araçlarimizla da amaçladigimiz parasal aktarimin sagli

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) Baskani Sahap Kavcioglu, enflasyon tahminlerinde herhangi bir degisiklige gitmeyerek 2023 yil sonu tahminini yüzde 22,3, gelecek yil sonu tahminini de yüzde 8,8'de sabit tuttuklarini bildirdi.

Kavcioglu, yilin ikinci Enflasyon Raporu'nun tanitimi amaciyla Merkez Bankasi Idare Merkezi'nde düzenledigi bilgilendirme toplantisinda, tahminlerine baz teskil eden temel varsayimlarla ilgili olarak emtia fiyatlarindaki asagi yönlü seyri dikkate aldiklarini dile getirdi.

Ithalat fiyatlarinda 2023 yili için asagi yönlü beklentilerinin güçlendigine isaret eden Kavcioglu, bir önceki rapor dönemine göre küresel büyümenin bölgesel olarak daha dengeli ve hizli toparlandigini, arz kisitlarinin ve tedarik kosullarinin tahmin ettiklerinden daha güçlü iyilestigini gözlemlediklerini anlatti.

Kavcioglu, enerji ve emtia fiyatlarinin bir önceki raporda beklediklerinden daha olumlu gerçeklesecegini varsaydiklarina isaret ederek, "Küresel kosullarin ve artan yerli tedarikin destegiyle enerji fiyatlarinin tüketicilere yilin basina kiyasla daha uygun sekilde yansitilacagini tahminlerimize dahil ettik. Küresel gida fiyatlari oldukça önemli ölçüde geriledi. Diger taraftan, yilin basinda kuraklikla ilgili gündeme gelen kaygilar son iki aydaki yagislarla büyük ölçüde giderildi. Yurt içinde basta et fiyatlari kaynakli olmak üzere iç piyasa sorunlarindan dolayi tahminimizden yüksek bir gida enflasyonu geldi. Yilin geri kalaninda gida piyasasinda fiyat istikrari ve arz odakli tüm tedbirlerin alinarak yurt içi gida fiyatlarinin uluslararasi gida fiyatlariyla daha uyumlu bir seyir izleyecegini tahminlerimize yansittik." degerlendirmesini yapti.

Küresel büyüme rakamlarinin tahminlerin üzerinde gerçeklestigine ve resesyon endiselerinin azaldigina dikkati çeken Kavcioglu, buna bagli olarak küresel büyüme tahminlerini önceki rapor dönemine göre sinirli oranda yukari yönlü güncellediklerini aktardi.

Kavcioglu, küresel finansal kosullardaki mevcut sikiligin ise krediler yoluyla sürecegini degerlendirdiklerini belirterek, "Uyguladigimiz politika bilesiminin tahmin döneminde parasal istikrari güçlendirmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, 'Liralasma Stratejisi'nin tüm unsurlariyla uygulandigi ve finansal kosullarin enflasyonda öngördügümüz düsüs süreciyle uyumlu olustugu bir görünümü esas aldik. Tahminler üretilirken fiyatlama davranislarini ilgilendiren tüm yapisal konularda gereken tedbirlerin alinacagi, fiyat istikrari odakli bütüncül bir yaklasimin kararlilikla uygulanacagi bir görünüm esas alinmistir." diye konustu.

- "Islenmemis gida fiyatlarindaki artislar etkili oldu"

Enflasyon tahminlerine iliskin Kavcioglu, sunlari kaydetti:

"Enflasyon tahmin araligimizin orta noktalari, 2023 yili sonunda yüzde 22,3, 2024 yili sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Enflasyon gerilemeye devam etmekle birlikte önceki Enflasyon Raporu'nda sunulan tahmin araliginin üzerinde gerçeklesmistir. Bu gelismede, islenmemis gida fiyatlarinda öngörülerin üzerinde gerçeklesen artislar önemli bir rol oynamistir. Buna karsin, 2023 Yili Para Politikasi ve Liralasma Stratejisi metninde de ifade ettigimiz gibi enflasyon tahminlerimizi bir ara hedef olarak degerlendiriyoruz. Liralasma Strateji'mizin tüm araçlarini tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasini desteklemek için kullanmaya devam edecegiz. Dolayisiyla tahminlerimizde herhangi bir degisiklige gitmeyerek 2023 yil sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yil sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk. Güncellemelere baktigimizda Türk lirasindaki istikrarli seyrin devamiyla birlikte Türk lirasi cinsi ithalat fiyatlari, tahminlerimize 2,3 puanlik düsürücü etkide bulundu. Gida fiyatlari, bahsettigim olumlu etkilere ek olarak, gerçeklesmenin etkisinden dolayi tahminlerimizi 1,5 puan yukari çekti. Iç talebin ise tahmin ettigimizden güçlü seyretmesi nedeniyle 0,2 puanlik bir katkisi oldu."

- "Enflasyonla mücadele stratejisini kararlilikla izleyecegiz"

Sahap Kavcioglu, fiyat istikrari odakli bütüncül politikalarin tüm paydaslarca en etkin sekilde uygulanacagi enflasyonla mücadele stratejisini kararlilikla izleyeceklerini ifade ederek, "Mevcut politika çerçevemiz içinde enflasyondaki düsüs süreciyle uyumlu kredi kosullari ile istikrarini koruyan döviz kurlarinin, enflasyonun ana egiliminde bir önceki rapor tahminlerimizden daha güçlü bir iyilesme saglayacagini öngörüyoruz. Dolayisiyla gida ve deprem kaynakli olarak olusan tahmin sapmasinin ana egilimdeki düzeltmeyle büyük oranda dengelenerek 2023 yili tahminleri üzerinde 0,6 puan yukari yönlü etkisi oldu." dedi.

Küresel ekonomide yasanan periyodik krizlere karsin, enflasyonun ve faizlerin on yillardir düsük seyrettigi, kamu açiklarinin ve merkez bankasi bilançolarinin hizla genisledigi dönemin, salgin ve savas sonucundaki arz soklarinin enflasyonist etkileriyle birlikte sona erdigini vurgulayan Kavcioglu, su degerlendirmede bulundu:

"Arz soklarinin ilk etkileri ortadan kalkarken çekirdek enflasyon göstergelerinin yüksek oldugu, finansal kosullarin sikilastigi, borçlanma maliyetlerinin arttigi ve finansal sistem üzerindeki belirsizliklerin yüksek seyrettigi bir geçis dönemindeyiz. Bu konjonktürde, birbirini tamamlayan araçlarla ve sürdürülebilirlik anlayisiyla olusturdugumuz para politikasi çerçevemiz olan Liralasma Stratejisi, Türkiye ekonomisinin potansiyelini gerçeklestirme kabiliyetini ve dayanikliligini artirmaktadir. Geçtigimiz iki yilda, pandeminin etkileri henüz tam anlamiyla ortadan kalkmamisken yakin bölgemizdeki savas ve yüksek küresel enflasyonun yol açtigi çok yönlü negatif soklar karsisinda uyguladigimiz politika çerçevesinin sundugu saglam yapi ekonomimizin basariyla güçlenmeye devam etmesini saglamistir."

Kavcioglu, jeopolitik ve küresel finansal kosullarin zorlayici etkilerine karsin, 2022'de Türkiye ekonomisinin, tüm beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek, milli gelirini yüzde 5,6, makine-teçhizat yatirimlarini yüzde 11,7, ihracatini yüzde 12,9 ve istihdamini yüzde 6,8 artirarak dayanikliligini kanitladigini söyledi.

Uyguladiklari etkin politikalarin, deprem felaketiyle mücadelede de yaralarin mümkün olan en hizli sekilde sarilmasina katkida bulundugunu dile getiren Kavcioglu, söyle konustu:

"Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve kalici fiyat istikrari perspektifiyle olusturulan Liralasma Stratejisi kararlilikla uygulanmaya devam edilecektir. Politika faizlerimizi, ekonominin içinde bulundugu dengeyi ayrintili olarak analiz ederek üretim kapasitesinin gelisimini saglayacak düzeyde belirlerken hedefli kredi politikasi ve likidite araçlarimizla da amaçladigimiz parasal aktarimin saglikli sekilde islemesini saglayacagiz. Uyguladigimiz çerçeveyi, bir taraftan yatirim, istihdam, üretim ve ihracatin gelisimi dogrultusunda, diger taraftan finansal kaynaklarin bu amaçlari engelleyen talep yönlü etkilerini en aza indirecek sekilde gelistirecegiz. Arz kapasitesini yükseltecek finansal kosullari olusturarak cari dengemizi kalici fiyat istikrariyla uyumlu bir yapiya kavusturacagiz. Liralasma adimlarimiz ve çesitlendirilmis rezerv yönetimimiz sonucunda rezervlerimizin dayanikliligini önemli ölçüde yükselttik. Döviz piyasalarindaki oynakliklarin azalmasinda da önemli bir çipa vazifesi gören güçlü rezerv yapimizi koruyacagiz."

- "Uyguladigimiz politikalar enflasyonu düsürme gücüne sahip"

Kavcioglu, uyguladiklari politikalarin enflasyonu düsürme gücüne sahip oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Küresel soklari daha yogun hissettigimiz bir cografyada olmamiza ragmen, yüksek bir ekonomik performansla es anli olarak enflasyonumuzun düsüyor olmasi bunun en büyük göstergesidir. Ülke ve dünya ekonomisine dair gelismeleri güncel ve genis kapsamli veri setimizle sürekli olarak izlemekte, gerek reel sektör gerekse finansal sektöre iliskin sahadan anlik olarak edindigimiz bilgilerin de katkisiyla söz konusu gelismeleri titizlikle degerlendirmekteyiz. Bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin sahip oldugu dinamizm ile dayanikliliga ve reel sektör ile bankacilik sektörü göstergelerinin gücüne hep birlikte sahit olmaktayiz. Bu sayede, deprem felaketinin açtigi yaralari da hizla sarmaktayiz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düsüs süreci devam ederken ayni anda üretim ve cari fazla kapasitemizin gelisecegini, finansal kaynaklarin en verimli sekilde kullanilmasinin saglanacagini ve afet bölgesinin ihyasina yönelik faaliyetlerin basariyla sürecegini öngörüyoruz. Gelistirdigimiz politikalarin sundugu araçlarimizla bu öngörünün gerçeklesmesine engel teskil edecek olan unsurlari ortadan kaldirmaya ve enflasyondaki düsüs sürecini kararlilikla sürdürmeye devam edecegiz."

Baskan Kavcioglu, Istanbul Finans Merkezindeki binalarinin yapim sürecinde son asamaya geldikleri bilgisini de vererek, gelecek dönemde toplantilarini yeni binalarinda düzenleyeceklerini bildirdi.

(Sürecek)