Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç "Ombudsman Çankirililarla Bulusuyor" programina katildiMuhammed Kaygin

Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç "Ombudsman Çankirililarla Bulusuyor" programina katildiMuhammed Kaygin

ÇANKIRI (AA) - Kamu Basdenetçisi Seref Malkoç, "Biz bir bakima halkin avukatligini yapiyoruz. Halkin avukatligini yaparken de insanimizdan herhangi bir ücret almiyoruz ve talep etmiyoruz." dedi.

"Vatandas ile idare arasinda çikan ihtilaflarin çözümünde Kamu Denetçiligi kurumunun rolü" konusunda Çankiri Valiligi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Ombudsman Çankirililarla Bulusuyor" toplantisina katilan Malkoç, yaptigi konusmada, Kamu Denetçiligi Kurumunun anayasal bir kurum oldugunu söyledi.

Kamu Denetçiligi Kurumunun 2012 yilinda 6328 sayili kanunla kuruldugunu, 2013 yilindan beri de faaliyetlerini sürdürdügünü belirten Malkoç, "Kurumun ana görevi, idare ile vatandas arasinda problem çiktiginda, ihtilaf çiktiginda, sorunlar yasandiginda mahkemeye gitmeden bunlari dostane bir sekilde çözmek. Bir bakima Kamu Denetçiligi Kurumu, devlet kurumlari ile hizmet veren kamu kurumlariyla vatandas arasinda bir arabulucu, dostane çözüm üreten, hakem rolünde olan bir kurum." diye konustu.

Kamu Denetçiligi Kurumunun dogusu hakkinda bilgi veren Malkoç, söyle devam etti:

"Bizim gelenegimizde, örfümüzde, geçmis devlet yönetimlerimizde insanimiz yöneticisine, belediye baskanina, muhtarina, valisine veya devlet baskanina sikayetini iletir. Yazili olarak, sözlü olarak, gördügü yerde iletir. Bunun kurumsallasmis hali Kamu Denetçiligi Kurumu. Biz bir bakima halkin avukatligini yapiyoruz. Halkin avukatligini yaparken de insanimizdan herhangi bir ücret almiyoruz ve talep etmiyoruz."

- Basvurular müracaat edilen tarihten itibaren 6 ay içinde karara baglaniyor

Vatandaslarin kamu kurumlariyla ilgili bir sorun yasadiginda mahkemeye gitmeden önce müracaat edecegi bir kurum oldugunun altini çizen Malkoç, "Bize müracaat çok kolay. Dilekçe yazabilirsiniz, faks çekebilirsiniz, telefonla destek alabilirsiniz ama daha kolayi oturdugunuz yerde www.ombudsman.gov.tr’ye girip derdinizi anlattiginizda çok kolay. Yeter ki derdinizi anlatin, hangi kurumla ihtilafiniz var onu söyleyin, adresinizi, adinizi, kimlik numaranizi yazin yeter. Öbür tarafini biz tamamliyoruz. Mahkemelerde yasa geregi harç parasi, pul parasi, bilirkisi parasi aliniyor. Bu normal, çünkü yasa böyle. Ama Kamu Denetçiligi Kurumundan herhangi bir basvuru ücreti, harç, pul parasi, bilirkisi parasi yok. Çünkü hepsini kurum karsiliyor. Kurumumuzun bir özelligi daha var. Bize müracaat edildigi tarihten itibaren en geç 6 ay içinde karara bagliyoruz. Kanunumuz öyle düzenlenmis, çalisma düzenimizi ona göre kurmusuz." ifadelerini kullandi.

Yapilan bütün çalismalarin vatandasin en iyi hizmeti alabilmesi için oldugunu dile getiren Malkoç, sunlari kaydetti:

"Valilerimiz koordinatörlügünde kamu görevlileri çalisiyor. Belediye baskanlarimizla birlikte kamu hizmeti veriliyor. Ama olur ki valimizin, belediye baskanimizin veya diger amirlerimizin iyi niyeti var ama onu uygulayacak olan personel sabah evden çikarken esiyle tartismis olur, babasina kizmis veya komsusuna kizmis olur, gittiginizde size asik suratli davranabilir. Buna karsi Kamu Denetçiligi Kurumuna basvuracaksiniz. Bütün mesele insanimiz sunu söylesin, 'Ne güzel ülkem, ne güzel devletim, ne güzel kamu hizmeti aliyorum, çocuklarimin ne güzel ögretmenleri var, ilde asayis çok iyi, huzur var, hastanemizde verilen hizmet daha iyi' iste bunlari temin edebilmek için kurulmus."

Konusmanin ardindan katilimcilarin sorulari kamu denetçileri tarafindan yanitlandi.